RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2703|回復: 13
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[技術問題] 求師兄幫個忙,謝!

Chrischu33 發表於 2014-7-9 22:50:04 來自手機 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟係JV玩Spec r R1, 用hobbywing v3, lrp 8.5。最近玩車時感覺到架車有時lag lag 地, 有時full 雞會慢, 冇反應, 跟住 1 秒後先會識快, 總知個油門唔聽話.......我肯定唔關cut off 事因為舊電是滿既......會唔會關齒比答錯事?? 謝謝!!
erikism 發表於 2014-7-9 23:05:56 | 只看該作者
會唔會係電變問題呀?
kennywch 發表於 2014-7-9 23:21:31 | 只看該作者
好大機會係電變 overheat.
啊甘 發表於 2014-7-10 06:53:38 來自手機 | 只看該作者
蕉插有接觸不良嗎
thl0610 發表於 2014-7-10 17:24:48 | 只看該作者
你用咩控啊@@?  我個時用國產控都會係咁!
kkchung 發表於 2014-7-10 21:53:10 來自手機 | 只看該作者
如果看不到燈號顯示什麼問題。那麼一步步去看 1. 先關掉低電壓保護及過熱保護,排除是這兩項影響。2. 換上新 如 Team Powers 特大容量電容,減低開升壓時電池電壓降太大而可能出現情況 。 3.把 Boost 及 Tubro 降低,減去開 Tubro 特然電流太大而超出電池能力。4.看看感應線有否問題。5.如果會有特然一下殺車又正常回,看看是否馬達感應器老化。6.重新看所有接線及焊位、插座。
 樓主| Chrischu33 發表於 2014-7-10 22:55:48 | 只看該作者
thanks for all reply, help me a lot thx thx thx
 樓主| Chrischu33 發表於 2014-7-10 23:02:41 | 只看該作者
kkchung 發表於 2014-7-10 13:53
如果看不到燈號顯示什麼問題。那麼一步步去看 1. 先關掉低電壓保護及過熱保護,排除是這兩項影響。2. 換上 ...

Hi kk ching, if i 關掉低電壓保護及過熱保護, will my esc / motor overheat?
Allan007 發表於 2014-7-10 23:10:49 | 只看該作者
你個case同我好似,V3配LRP8.5,時去時唔去。最後我換左隻摩打同sensor線先徹底解決。到依家都唔係好明咩事,但比我感覺係V3個sensor可能比較挑剔,試下循呢個方向諗。
 樓主| Chrischu33 發表於 2014-7-11 21:27:51 | 只看該作者
Allan007 發表於 2014-7-10 15:10
你個case同我好似,V3配LRP8.5,時去時唔去。最後我換左隻摩打同sensor線先徹底解決。到依家都唔係好明咩事 ...

which brand sensor cable u use? thx
Allan007 發表於 2014-7-11 23:57:18 | 只看該作者
Chrischu33 發表於 2014-7-11 21:27
which brand sensor cable u use? thx

雜嘜牌
novafans 發表於 2014-7-12 18:32:48 | 只看該作者
LRP摩打快就快,但好蝦人玩,以前用隻teampower 140A又係咁,時去時唔去!
Allan007 發表於 2014-7-13 21:02:11 | 只看該作者
novafans 發表於 2014-7-12 18:32
LRP摩打快就快,但好蝦人玩,以前用隻teampower 140A又係咁,時去時唔去!

又唔一定既。我玩LRP10.5配HW2.1係我玩車仔最快樂既時代。
novafans 發表於 2014-7-16 18:15:00 | 只看該作者
Allan007 發表於 2014-7-13 21:02
又唔一定既。我玩LRP10.5配HW2.1係我玩車仔最快樂既時代。

係呀!之後我都係換咗HW v2.1,爽唒!