RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2012|回復: 15
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手幾問 - 電變接駁摩打

gyhobby 發表於 2014-7-23 11:13:39 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位師兄大家好.
1. 想買無刷電變及摩打. 但見到好多牌子都要自行用辣雞將電變三條顏色線接駁到摩打到. 但由於小弟無辣雞. 想請問有無其他接駁方法或者有哪些品牌可以唔駛用辣雞接駁?

2. 想請問 Hobby Wing 定 Team Power 無刷電變及摩打哪隻牌子較好? 計劃購買放落 RGT-R2 PRO SPEC 到.

多謝師兄抽空幫忙.

RcScrews 發表於 2014-7-23 11:22:54 | 只看該作者
諗住長期玩車都係要買支雞方便D.....
Hccjoe 發表於 2014-7-23 12:14:30 來自手機 | 只看該作者
你打算玩幾多T摩打呢?
 樓主| gyhobby 發表於 2014-7-23 12:20:40 | 只看該作者
Hccjoe 發表於 2014-7-23 12:14
你打算玩幾多T摩打呢?

師兄您好.

打算玩13.5 T or 10.5 T (考慮中) 請問有什麼好提意?

多謝幫忙.
davychan1 發表於 2014-7-23 19:46:50 | 只看該作者
買hobby wing 2.1啦,摩打可賈toro13.5丅,晤使3舊
Kevin8933 發表於 2014-7-23 22:25:54 | 只看該作者
TP V1.1 摩打晤使3舊
Hccjoe 發表於 2014-7-27 13:25:00 | 只看該作者
長玩嘅話我會提義用HW 3.1同13.5T SET好同操好部車之後升級换個摩打就搞掂!
 樓主| gyhobby 發表於 2014-7-27 20:54:30 來自手機 | 只看該作者
Hccjoe 發表於 2014-7-27 13:25
長玩嘅話我會提義用HW 3.1同13.5T SET好同操好部車之後升級换個摩打就搞掂!

師兄您好。

多謝你抽空提供意見给小弟。小弟是諗住長玩,所以係新手區都發問了好多問題。

講番正題 : ESC 会選擇HW V3, 摩打会用HW 10.5T or 13.5T . 而車架仲諗緊買 RGT 定  CSO ? 師兄有何高見?

Thanks......
Hccjoe 發表於 2014-7-28 20:36:46 來自手機 | 只看該作者
高見就冇喇!不如分享吓我小小經驗,我開始時係玩XI sport嘅!第一次上JV玩就比啲師兄撞到個車頭之後就一直都行唔到直線,又搵唔到原因其實都幾灰心咖!之後就把心一橫全面升級
Hccjoe 發表於 2014-7-28 20:42:54 來自手機 | 只看該作者
頂出唔哂又要打過!升級轉向部分喇!都係唔得到最後原來係個servo掃咗齒!好喇搞掂又要學人快喇喎!慘喇慘喇一快就出去kws買野多過去放車!
ckcgary 發表於 2014-7-28 20:47:04 | 只看該作者
幾千蚊都用得買架車,唔差嗰四五十蚊買支辣雞啦,好常用架......
Hccjoe 發表於 2014-7-28 20:48:26 來自手機 | 只看該作者
而家仲努力學習Set車同揸車中!不過係放車多過買parts咁喇!其實我想講車係冇好定唔好嘅!係要睇你自己玩部車定係部車玩你喇!買車反而要注意啲parts容唔容易買到致真!
Hccjoe 發表於 2014-7-28 20:54:13 來自手機 | 只看該作者
你見啲ching咁快其實個個都花咗唔小時間心機同金錢落去咖!
 樓主| gyhobby 發表於 2014-7-28 22:07:09 來自手機 | 只看該作者
Hccjoe 發表於 2014-7-28 20:42
頂出唔哂又要打過!升級轉向部分喇!都係唔得到最後原來係個servo掃咗齒!好喇搞掂又要學人快喇喎!慘喇慘 ...

師兄您好,

咁樣師兄你宜家係玩緊 XI sport 車架,不斷自行升級。
Hccjoe 發表於 2014-7-28 23:01:44 來自手機 | 只看該作者
係呀!全op喇!而家係升級緊自己技術囉!
 樓主| gyhobby 發表於 2014-7-29 11:27:21 | 只看該作者
Hccjoe 發表於 2014-7-28 20:54
你見啲ching咁快其實個個都花咗唔小時間心機同金錢落去咖!

小弟去過 JV 幾次, 睇到好多師兄d 車好快, 出入彎控制技術好高. 明白到好多師兄已經玩了一段相當時間, 控制及改車技術不是一朝一夕所得來. 知識不是紙上談兵, 經驗要落到場慮積番來.

閒話說完. 小弟今日收工會去 KWS 買番架車及所需電子配件. 希望好快可以係 JV 落場, 向各位師兄學吓嘢.

最後係度同上面各 Post 抽空提供意見所有師兄. 講聲多謝晒.