RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4975|回復: 21
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手玩F1

Alanw 發表於 2014-8-26 15:58:42 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟玩開touring,近排迷上F1但又唔知買邊款孖星嘅F1比較啱我呢D新手玩。技術上未必一定可操控到,所以想平平地玩住先。而且爬完文又有D地方攪唔清,想請師兄們比意見。

1. F104WGP, F104 pro, F104 V2 pro,其實邊款會啱新手呢 (因鍾情於孖星,暫時未有考慮其他牌子)?
2. 小弟有意買F104 pro, 但好似係幾年前出嘅產品!依家買會唔會out咗呢?
3. 初玩唔想大改,只需要用到RI膠呔,有spare parts換、有刷or冇刷,磚電就OK
4. 其他孖星F1嘅車殼、頭尾擔,F104 pro 係咪都可以用到呢?
ivan仔 發表於 2014-8-26 16:41:30 | 只看該作者
F104WGP, F104 V2 pro(這兩架車已經沒全新車)

F104 pro, 這架有得賣F104 PRO BK 要$13XX

不過如果要買的話,現在出面返左TRF101W, 大約$19XX, 如果買就買TRF101W, 買完咩都唔洗再改, 最多買條尾軸, 如果買F104 PRO BK, 第一係舊款車架靈活沒新車好, 第2如果你買F104 PRO BK 改, 改改下貴過買TRF101W之餘又沒101W的反應.

買架TRF101W比較底玩
Simonng 發表於 2014-8-26 16:41:50 | 只看該作者
1. F104WGP, F104 pro, F104 V2 pro,其實邊款會啱新手呢 (因鍾情於孖星,暫時未有考慮其他牌子)?
F104V2 > F104WGP > F104 Pro

2. 小弟有意買F104 pro, 但好似係幾年前出嘅產品!依家買會唔會out咗呢?
Yes

3. 初玩唔想大改,只需要用到RI膠呔,有spare parts換、有刷or冇刷,磚電就OK
吾洗點改, 但要Setting , 建議用 無刷 21.5t 有感 esc . 加 Gyro

4. 其他孖星F1嘅車殼、頭尾擔,F104 pro 係咪都可以用到呢?
星星出既窄陣殼,都可以用得上.
 樓主| Alanw 發表於 2014-8-26 16:47:32 | 只看該作者
Thanks ivan仔 and simonng c hing.

咁TRF101W係咪KWS會係最平呢?

資歷尚淺,其實唔係好識點樣分別闊陣同窄陣?請指教
ivan仔 發表於 2014-8-26 17:32:28 | 只看該作者
現在KWS 賣TRF101W 大約 18XX-19XX, 要買呔同車殼, 殼就買星星F60比較好跑, 如要換窄陣就要買返F104 頭 PARTS 51381 54161 , king pin 同短呔尺
 樓主| Alanw 發表於 2014-8-26 18:04:53 | 只看該作者
ivan仔 發表於 2014-8-26 17:32
現在KWS 賣TRF101W 大約 18XX-19XX, 要買呔同車殼, 殼就買星星F60比較好跑, 如要換窄陣就要買返F104 頭 PAR ...

多謝你!好詳細呀!

最後想再問TRF101W多5多spare parts買?會5會有d parts 可與104共用?會5會局限去偉哥至有貨呢?勞煩哂!
ivan仔 發表於 2014-8-26 20:48:53 | 只看該作者
睇你爛d咩,如果爛頭可以用返104,差速同尾軸都可以,不過炭板就要訂。
ivan仔 發表於 2014-8-26 20:49:50 | 只看該作者
有部份parts 同f104 f104v2 rm01 共用
feihome1 發表於 2014-8-26 20:54:45 | 只看該作者
Alanw 發表於 2014-8-26 18:04
多謝你!好詳細呀!

最後想再問TRF101W多5多spare parts買?會5會有d parts 可與104共用?會5會局限去偉 ...

TRF101W用嘅parts可以一半來自TRF101,一半來自F104V2,但係TRF101嘅parts到現在都比較少,而F104嘅parts先比較齊D!新手其實不要一開始玩就用gyro!係無gyro既情況之下先練習好D手指先!之後先加都未遲!何況TRF101跑窄陣個車架既反應已經好快!

要用D時間先適應下!而所需setting每個人都會有唔同!不可一味死跟人嗰D!用說明書原裝setting先落地跑下先!不要一開始就想追快!始終FWD既操控同4WD完全係兩回事!
F104wgp係最易上手!不過無奈已經停左產!TRF101嘅setting可以滿足到唔同嘅車場!不過要set好唔係咁易!慢慢用D時間試下啦!

個人意見!不喜勿插!好彩地因為玩齊三代F104系列加兩款TRF101系列既車!未算玩得好!只係比較了解唧!
 樓主| Alanw 發表於 2014-8-27 10:07:05 | 只看該作者
Thanks all c hing give me very useful information and comments.
 樓主| Alanw 發表於 2014-8-29 10:05:13 | 只看該作者
ivan仔 發表於 2014-8-26 17:32
現在KWS 賣TRF101W 大約 18XX-19XX, 要買呔同車殼, 殼就買星星F60比較好跑, 如要換窄陣就要買返F104 頭 PAR ...

師兄,你幾時見到有$18xx-19xx嘅價錢?同邊間?去KWS睇過,依家要$24xx
ivan仔 發表於 2014-8-29 10:40:22 | 只看該作者
星期日見到,不過我星期2去已經升左價24XX
 樓主| Alanw 發表於 2014-8-29 10:43:57 | 只看該作者
ivan仔 發表於 2014-8-29 10:40
星期日見到,不過我星期2去已經升左價24XX

係呀!好慘!差成5舊水都唔知買5買佢好!

5舊水真係夠買team power 95A ESC喎!
ivan仔 發表於 2014-8-29 10:45:36 | 只看該作者
等下啦, 有貨返可能會平D, 或者去訂貨
 樓主| Alanw 發表於 2014-8-29 10:53:23 | 只看該作者
冇計!唯有再等吓先!
feihome1 發表於 2014-8-29 22:13:17 | 只看該作者
Alanw 發表於 2014-8-29 10:53
冇計!唯有再等吓先!

今日去行吓!真係$24xx喎!
我諗你真係要四周圍行吓!碰吓運氣啦!
 樓主| Alanw 發表於 2014-8-30 01:45:29 | 只看該作者
今日已入手!想買去宏x啦!個價錢給引你唔買唔得!
Friday 發表於 2014-8-30 02:35:54 | 只看該作者
咩價位呀?
 樓主| Alanw 發表於 2014-8-30 08:19:51 | 只看該作者
below $2200
feihome1 發表於 2014-8-30 11:32:58 | 只看該作者

恭喜晒!