RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1887|回復: 8
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請推介充電機

馬糬 發表於 2014-9-27 22:14:18 來自手機 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位師兄,本人剛剛入門,可否推介充電機?
$1000-$1500有乜較安全嘅選擇?

差MoLi電要不要特別嘅差機?
Allan007 發表於 2014-9-27 23:48:56 | 只看該作者
不如比多三百買Hyperion 720i DUO 3,咁就天下無敵啦。
 樓主| 馬糬 發表於 2014-9-28 00:04:26 來自手機 | 只看該作者
多謝師兄回覆, 剛從網上查查, 這台好像是要另買DC火牛, 有否推介?  不過好像距離$1500 越來越遠.....   .... 銀包越來越輕......
RCandylau 發表於 2014-9-28 00:30:47 | 只看該作者
Allan007 發表於 2014-9-27 23:48
不如比多三百買Hyperion 720i DUO 3,咁就天下無敵啦。

其實一部千八蚊既差機會好成點?我未用過請指教
Allan007 發表於 2014-9-28 00:55:30 | 只看該作者
馬糬 發表於 2014-9-28 00:04
多謝師兄回覆, 剛從網上查查, 這台好像是要另買DC火牛, 有否推介?  不過好像距離$1500 越來越遠.....    ...

係其實所有專業充電器都係要外接火牛。
Allan007 發表於 2014-9-28 00:58:48 | 只看該作者
RCandylau 發表於 2014-9-28 00:30
其實一部千八蚊既差機會好成點?我未用過請指教

功能規格就唔講啦,可以上網睇。我部720係響食粥仲係細舖時買,到依家一D投訴都無。完全無換機意欲。
DLAM 發表於 2014-9-28 08:11:28 來自手機 | 只看該作者

師兄如果唔想用外置火牛嘅差機可以考慮下Hyperion 720i NET3 AD 可用AC或DC

我有部想放:  http://rc-evo.com/xbbs/thread-333714-1-1.html  

你可上網check查查: http://www.amain.com/Hyperion-EO ... 7S-20A-150W/p183294
brianych 發表於 2014-9-28 09:57:56 來自手機 | 只看該作者
你要留意吓如果嗰叉雞係連火牛的話,好多時max只得7-10A. 好多時都未到2C charge rate. 如果你係想叉得快啲或粒電爆啲,叉雞加牛好似係唯一選擇
Allan007 發表於 2014-9-28 23:50:32 | 只看該作者
由於依家D power electronics夠勁,部叉機係可以做到好大功率。但要發揮咁大功率隻牛就要夠大。好多時其實一般使用都唔使用到最大功率,所以一般內置牛既叉機入面隻牛係唔夠比到最大功率,當你真係要發揮到最大功率,又係要用番另一隻夠大既外置牛。咁所以大部份叉機索性不設內置牛。等用家決定要買幾大。