RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 16315|回復: 65
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[小圖]入手FreeX!努力爬文中

RivenMan 發表於 2014-10-14 00:42:09 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
今日入手了FREEX~
其實未買之前一直考慮買FREEX好定V303好..
FREEX個樣個人比較喜歡.但LED唔係長著..夜晚玩可能要拉燈帶或改LED
V303就有LED..夜晚玩都冇問題
結果都係選擇了FreeX有埋個喼送有雲台
未有時間試機(只係店度試左)..
番到屋企有入手指..同埋連電腦睇水平手制等等...
遲d裝埋山狗錄片..

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

karman514 發表於 2014-10-14 09:30:43 | 只看該作者
C兄邊度買,幾錢呀?
bd410 發表於 2014-10-14 10:03:27 | 只看該作者
超正
isaac006 發表於 2014-10-14 11:45:51 | 只看該作者
Free x好嗎?佢好似全部用自己野,其他都唔 compatible,網上support都好似唔多,零件都好似冇咩地方有,我都想買架大啲既玩呀,衣加諗緊cx20 / wltoys v303 / hoten x
不過主要都係睇價錢先 (你買幾多錢?
spacekiller2069 發表於 2014-10-14 13:19:36 | 只看該作者
歡迎加入FreeX, Ching住邊區?有機會可以一齊出嚟飛吓喎,夜晚亦得! 想夜晚飛除了額外加燈之外,亦可用佢個電腦軟件set低電壓閃燈高一點便可一直慢閃燈(不能長亮,只可一直慢閃),而你用原廠雲台如加配SJ4000的話,一定要配重平衡,否則雲台會不平衡而左搖右擺,另外可在這條link爬文,全是講FreeX的 http://www.rctw.net/thread-303854-1-1.html
spacekiller2069 發表於 2014-10-14 13:24:44 | 只看該作者
還有切記每次起飛前一定要做齊所有校正,否則會有叛逃的風險,切記!
spacekiller2069 發表於 2014-10-14 13:45:22 | 只看該作者
isaac006 發表於 2014-10-14 11:45
Free x好嗎?佢好似全部用自己野,其他都唔 compatible,網上support都好似唔多,零件都好似冇咩地方有,我 ...

我都係FreeX,當然suggest你買FreeX,如齋機(當然包控啦),$2200.-, 你買hubsan H107D都要八佰幾蚊啦,當你玩過大機後,你就唔想再玩細機㗎啦,至於你說果另外三部:CX20好似好多叛逃個案,而外型有點肥,唔靚仔,偉力V303外型亦唔靚仔(尤其那4隻脚看上去好似通厠所pump),hoten X外型都ok, 但已是很久以前的產品(不知有否GPS)
ericlam 發表於 2014-10-14 14:08:00 | 只看該作者
spacekiller2069 發表於 2014-10-14 13:19
歡迎加入FreeX, Ching住邊區?有機會可以一齊出嚟飛吓喎,夜晚亦得! 想夜晚飛除了額外加燈之外,亦可用佢個 ...

c hing, 依家飛d灣好柔好靚架!
spacekiller2069 發表於 2014-10-14 14:53:07 | 只看該作者
ericlam 發表於 2014-10-14 14:08
c hing, 依家飛d灣好柔好靚架!

Ching咪笑我啦! 跟你學到嘢啫!
vegetakwok 發表於 2014-10-14 15:31:21 | 只看該作者
外型好靚仔!
 樓主| RivenMan 發表於 2014-10-14 15:50:34 | 只看該作者
spacekiller2069 發表於 2014-10-14 13:24
還有切記每次起飛前一定要做齊所有校正,否則會有叛逃的風險,切記!

每次放都有做指南針設定,但奇怪綠色燈唔著……係咪未入program
isaac006 發表於 2014-10-14 16:04:15 | 只看該作者
spacekiller2069 發表於 2014-10-14 13:45
我都係FreeX,當然suggest你買FreeX,如齋機(當然包控啦),$2200.-, 你買hubsan H107D都要八佰幾蚊啦,當你 ...

space ching, 小弟有好多野想問,佢叉一次電玩度幾耐?
佢好似得一個aux input? Cx-20好似有兩個?
佢有冇APM飛控既 waypoint, telemetry, osd 等等既 function?

樓主| RivenMan 發表於 2014-10-14 16:16:54 | 只看該作者
spacekiller2069 發表於 2014-10-14 13:19
歡迎加入FreeX, Ching住邊區?有機會可以一齊出嚟飛吓喎,夜晚亦得! 想夜晚飛除了額外加燈之外,亦可用佢個 ...

青衣區的
 樓主| RivenMan 發表於 2014-10-14 16:20:35 | 只看該作者

我係現代買,v2版(唔知有咩分別)
3字頭
 樓主| RivenMan 發表於 2014-10-14 16:23:11 | 只看該作者

我諗住平平地山狗算
spacekiller2069 發表於 2014-10-14 17:11:42 | 只看該作者
我另外pm你再詳細交流下吧!
karman514 發表於 2014-10-14 17:26:02 | 只看該作者
現代向邊度,有冇地扯呀,C兄
spacekiller2069 發表於 2014-10-14 17:57:08 | 只看該作者
karman514 發表於 2014-10-14 17:26
現代向邊度,有冇地扯呀,C兄

旺角廣華街,是地舖,玩開模型應好易找到。
spacekiller2069 發表於 2014-10-14 21:27:29 | 只看該作者
isaac006 發表於 2014-10-14 16:04
space ching, 小弟有好多野想問,佢叉一次電玩度幾耐?
佢好似得一個aux input? Cx-20好似有兩個?
佢 ...

Iassc, FreeX好似唔係apm飛控,是它自己開發的飛控(但係唔係以apm作為藍本來開發則不太肯定),你所說那些地面站等功能係玩唔到嘅,唯一可以就係OSD, 但原廠OSD還未出(聽說差不多會出了),至於充飽電可飛行時間, 我是舊一批配2700mah電,如果電run in咗,义滿電最多飛到7分鐘, 新版是配3000mah電, 但都係多一分鐘, 8分鐘, 其實勉強都可飛多1-2分鐘, 但舊電好易過放會壞, 同埋有炸機風險, 如想飛多一倍時間就要改用雙電=============>>>>>>>>>

樓主| RivenMan 發表於 2014-10-14 23:55:43 | 只看該作者
spacekiller2069 發表於 2014-10-14 21:27
Iassc, FreeX好似唔係apm飛控,是它自己開發的飛控(但係唔係以apm作為藍本來開發則不太肯定),你所說那些 ...

我想問官網D升級PROGRAM洗唔洗DW黎入