RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1686|回復: 6
打印 上一主題 下一主題
收起左側

以大A和細A先電的利與幣?

EDC2012 發表於 2014-10-26 01:18:08 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位ching請賜教如題!
見過各位ching的post和我對鋰電池的一知半解得出以下幾点:
以大A充好處:
1:舊電會爆D
2:充電時間縮短
幣處:電池壽命縮短,電池容量充得冇咁足!(只是個人推斷)
細A充電:
1:和以上相反
2:也是和上相反!但舊電襟玩d所充mah也足d!(也是個人推斷)
還有想問怎樣才算大A?以電的mah值去量度?因本人charger會跟電的mah值去預設幾A去充!例如6000mah就會以6A去充的,我部機可set到12A,那以6仟mah為例我set到7A去先是否已算大A去充電了?
請各位ching 多多賜教
bear_cat_x 發表於 2014-10-27 00:24:25 來自手機 | 只看該作者
6000mah係電池嘅容量,同應輸入電流即係a數無直接關係。用越大a去差,就越快打柴。如果話用幾多a去差好,我嘅答案係唔知,因為呢個係快慢差完同快慢打柴嘅衡量
 樓主| EDC2012 發表於 2014-10-27 15:18:08 來自手機 | 只看該作者
多謝師兄意見!那以我理解越大a去差電就越快死!那用大a去差袛適用多電和想差得快的師兄!那除了這兩樣優點還有什麼好處?因聽好多車友講舊電爆唔爆係與你用幾大a去先無關,而係舊電足唔足C數和是不是名牌貴電!!
DLAM 發表於 2014-10-27 16:32:49 | 只看該作者
我向來都係用10A去差5000-6500mah嘅電,唔覺排電快死啲,反而我覺得過放係排電死或漲嘅主因。
另外排電本身嘅質素亦係另一原因
kennywch 發表於 2014-10-27 18:49:04 | 只看該作者
我提意你不如用1C 的電流去义電,我相信絕大部份的電都適用。
ricksonchow 發表於 2014-10-27 19:16:43 | 只看該作者
大電流同細電流, 對於唔同容量既電池黎講係唔一樣的, 你講得冇錯, 基本上以C 數黎計.  你可以當1C 係中速, 大過1C 快速, 細過1C 當慢速.

由於容量越大既電池可以承受越大既差電電流, 用6A 差 6000MAH 係1C, 6A 差2000MAH 變左3C, 而家D 電質素好既, 去到3C 充都冇咩大問題

至於粒電爆唔爆同粒電C 數, 質數就直接有關, 影響大過你差電所用既A數

而最主要影響壽命既就正如 DLAM 咁講, 過放,過充又或者差好放響度唔玩
 樓主| EDC2012 發表於 2014-10-28 08:48:15 來自手機 | 只看該作者
真是感激各位ching的回覆和意見!因本人是接觸油車先,由油轉電發覺玩電車真是很方便,我對lipo電真是又愛又恨,愛是它比油車方便許多有電就玩得,有趣程度不下油車個ecs要set得好真是好講技術!但恨是lipo的危險性!(對我來說)所以在此問多d,就可知多d玩也玩得開心又放心!所以在此如各ching在使用或處理上有更多寶貴意見請多多指教,提點