RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2154|回復: 5
打印 上一主題 下一主題
收起左側

零認識新手,求詳細教學。

matthewkei 發表於 2014-11-11 02:55:22 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
爬左好多文都唔明人地講咩唔明D型號。希望有人可以教下我~我好想玩。砌一新車其實難嗎?

1. 其實我想玩拖架但係我係窮鬼又唔知要幾錢先得。買盒車2千幾係唔係咩都無嫁,仲要買咩嫁?如果成套買齊要大約幾錢嫁?基本係唔係帶得轉波開燈嫁啦?色都要自己噴其實難唔難?洗唔洗噴槍嫁?上網睇人得個白色車身-。-咩都無咁。

2. 如果買賽車款會唔會平D 嫁,大約又係幾錢嫁?上雙星網䏲好似有KIT SET既,香港有冇嫁?有咩地方買多D嫁?賽車款個車身係唔係都要噴嫁?賽車款有冇得上波落波嫁?打燈果D有冇嫁?有好似好玩D。

3. 除左雙星其賽仲有冇咩牌子係好D嫁?咩地方做嫁?

4. 如果買車咩地方好D嫁?我咩都唔識想有人可以教下,唔想去左黑店。

5. 2種遙控帶咩分別嫁?好似手制咁同成支搶咁。

希望有人可以都下我啦~我好想玩~其實係想落街行下玩下車~有冇咩車可以推介下~
kennywch 發表於 2014-11-11 18:19:24 | 只看該作者
1:净車兩千幾,當然什麼都不包,仲要買遙控全套(要六個channels),電,電變,摩打,指揮燈,模擬真車發聲組件,差機,車尾貨櫃,還有其他.……自己問模型鋪啦,全套起碼一萬元。買罐裝模型專用噴油都可以,不過用噴鎗就更加好。
kennywch 發表於 2014-11-11 18:24:38 | 只看該作者

2,3,4:赛車款買雙星就ok,旺角廣華街有大把款式,好多都有全套賣,價錢由差不多由$2000元起全套,可再加燈,但無轉波。
 樓主| matthewkei 發表於 2014-11-11 19:40:33 來自手機 | 只看該作者
唔該哂師兄,頭先去左油麻地同廣華問過六千內可以平平地玩到有聲有燈,其實o唔ok呀?
kennywch 發表於 2014-11-11 23:41:26 | 只看該作者
六千幾可能係跟大陸牌子的控,雜廠電,大陸义機,雜廠燈,可能未加貨櫃的價錢,到時買咗,玩幾日壞晒,又要比錢買過,到時重大鑊!
RCKBL 發表於 2014-11-27 09:53:26 | 只看該作者
我都係新手, 車入手大約1個月都未砌完.

其實要經濟玩可以玩二手料, 久唔久就會有師兄放二手車, 好多時跟埋控, 甚至有埋櫃, 有燈有聲有補品, 幾千蚊有交易, 加幾舊買電買叉就玩得, 不過呢啲好嘢好搶手, 要多留意同快決定.

我benz同大陸控都係二手不過全新, 又慳到dd. 我係新手所以預開頭經濟少少去玩, 未去追求啲咩靚控.  日後當我上手後知道需要upgrade啲咩咪到時再去搵.