RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2183|回復: 10
打印 上一主題 下一主題
收起左側

想請教各位越野車如何防沙石?

godsunset 發表於 2015-2-7 12:18:45 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位師兄,

小弟想請教一下各位會做什麼來防止沙石入車?
例如你會玩下沙地草地, 一開快車一定會有沙什至石仔入車, 萬一入左個大減, 分分鐘會掃....
好似架 HPI BULLET FLUX MT, 見佢個齒無遮無掩我就有D 驚驚 (也是令我未買的原因之一... )

登錄/註冊後可看大圖

....定還是我太庸人自擾? (可能有沙石入都會被個大減咬成粉  )

Thank you

TIERIA 發表於 2015-2-7 13:02:57 | 只看該作者

所有1/8都是開放式,大粒石入唔倒,細粒石基本上唔係彈走就係輾碎。
不過係講緊摩打齒同大減齒都係鋼齒既情況。
如果大減齒係尼龍既話建議買多一,兩塊後備。
如果SHORTCOURSE既話可以加防塵袋或殼。
樓主架monster可以試下自製防塵袋。
965 發表於 2015-2-7 14:23:30 | 只看該作者
其實我都希望 d 1/8 又d野 cover 住個中差.... 好似 savage, revo 都有...

年中 bashing 都掃吾少齒... 所以而家盡可能用尼龍齒 ... 換起上來平好多!
 樓主| godsunset 發表於 2015-2-7 19:44:45 來自手機 | 只看該作者
嘩, 原來都係直接怒碎石仔,咁如果想整防塵袋請問用咩改最簡單? thank you
丫匡 發表於 2015-2-7 20:14:15 | 只看該作者
godsunset 發表於 2015-2-7 19:44
嘩, 原來都係直接怒碎石仔,咁如果想整防塵袋請問用咩改最簡單? thank you ...

用洗衫袋加魔術貼
 樓主| godsunset 發表於 2015-2-7 20:52:59 來自手機 | 只看該作者
正, heehee,  我都試下先 :p
Annie268 發表於 2015-2-7 20:54:11 來自手機 | 只看該作者
Very good...
tsfai 發表於 2015-2-8 11:55:37 | 只看該作者
根本就係品牌揾笨。壞快啲,换密啲,賺多啲。
 樓主| godsunset 發表於 2015-2-8 20:32:20 來自手機 | 只看該作者
所以咪要攪啲野等啲玩具商冇咁易奸計得逞
hosfai 發表於 2015-2-8 23:44:02 | 只看該作者
其實只要在大牙下開有小孔,道走沙石便可以。因為在轉動中的大牙是不昜被沙石沾上的,只要不要有沙石留在大牙下被帶上大牙中就安全了。還有要留意麼打牙和大牙是向上轉,以免沙石由上面傳入兩牙之間。
 樓主| godsunset 發表於 2015-2-9 11:22:13 來自手機 | 只看該作者
Thank you 師兄,又學到野!