RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3111|回復: 11
打印 上一主題 下一主題
收起左側

問midnight pumpkin 噴光油

raytsoi3888 發表於 2015-2-13 16:55:42 來自手機 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
車殼半完成,本來用圖片果隻光油,但覺得唔夠令同厚,仲有咩令d既光油?(五金鋪果d得唔得)
jc0721 發表於 2015-2-13 21:49:31 來自手機 | 只看該作者
你噴左幾多層
Annie268 發表於 2015-2-13 23:05:18 來自手機 | 只看該作者
非常好……
 樓主| raytsoi3888 發表於 2015-2-13 23:40:32 來自手機 | 只看該作者
jc0721 發表於 2015-2-13 21:49
你噴左幾多層

噴左4層光油,但係都唔令同好薄,好似半透明,噴左2層薄,2層厚既,有無咩做錯左?定隻油問題? 想有d光澤類似車既光度!
f6f 發表於 2015-2-14 09:46:57 | 只看該作者
噴油時是否車殼與噴油罐距離太遠?

將車殼與噴油罐距離調至1尺至尺半之間, 但要小心噴油時噴油罐若移動太慢會流眼淚. 嘗試噴油時噴油罐移動速度快一點, 噴多幾次應該可以噴到有一層厚光澤. 若不幸噴到車殼流眼淚時, 待油乾後用幼水磨沙紙輕力磨去車殼上眼淚後再噴即可. 但小心打磨車殼上眼淚小心太大力會磨去底油......
soup_soup 發表於 2015-2-14 18:37:21 | 只看該作者
五金舖果啲有天拿水成份,會熔咗你個殻,用你而家呢支或雙星嘅已經可以,只係要噴多幾層,必要時可以再用磨亮劑卒光佢
 樓主| raytsoi3888 發表於 2015-2-15 00:58:47 來自手機 | 只看該作者
我噴既距離大約一尺左右,咁大約要噴幾多層至令?如果噴車用既光油,又會唔會溶殼?
f6f 發表於 2015-2-16 08:14:35 | 只看該作者
raytsoi3888 發表於 2015-2-15 00:58
我噴既距離大約一尺左右,咁大約要噴幾多層至令?如果噴車用既光油,又會唔會溶殼? ...

我噴既距離大約一尺左右,咁大約要噴幾多層.......因每人噴油時拿噴罐左右來回速度不同所以不能夠說實噴幾多層, 應該係噴到夠厚為止, 左右來回速度快要六次或以上, 左右來回速度慢要四次已經足夠, 但太慢容易流眼淚.

如果噴車用既光油,又會唔會溶殼?.......未用過唔知, 我覺得用模型油已經做到效果何必要用未知數.

ywwong 發表於 2015-2-16 09:30:04 | 只看該作者
我試過噴六層都唔夠厚,乾咗都係會縮咗。
 樓主| raytsoi3888 發表於 2015-2-16 12:48:58 來自手機 | 只看該作者
f6f 發表於 2015-2-16 08:14
我噴既距離大約一尺左右,咁大約要噴幾多層.......因每人噴油時拿噴罐左右來回速度不同所以不能夠說實噴幾 ...

咁我再試下噴多幾層先,真係thank you各位既解答!
咁雙星同我呢隻光油,邊隻會令d?
f6f 發表於 2015-2-16 13:14:06 | 只看該作者
raytsoi3888 發表於 2015-2-16 12:48
咁我再試下噴多幾層先,真係thank you各位既解答!
咁雙星同我呢隻光油,邊隻會令d? ...

我覺得如果夠厚二者應該差不多,
 樓主| raytsoi3888 發表於 2015-2-18 10:45:45 來自手機 | 只看該作者
最後試左雙星光油,噴兩層已好令。