RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6134|回復: 36
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手想買FREEX V2玩..求意見

winwin1228 發表於 2015-3-2 13:41:01 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
新手想買FREEX V2玩!! 請問合適嗎??
請問大家知道邊度買最平??

wanccss2005 發表於 2015-3-3 08:11:10 來自手機 | 只看該作者
你上y拍打free x.  提示13樓 不過諗真買先上去 個sales又係串串地
 樓主| winwin1228 發表於 2015-3-3 10:14:29 | 只看該作者
wanccss2005 發表於 2015-3-3 08:11
你上y拍打free x.  提示13樓 不過諗真買先上去 個sales又係串串地

咁其實新手適合玩FREEX嗎??
我只係屋企玩過下細機...
ng3c 發表於 2015-3-3 13:16:58 | 只看該作者
wanccss2005 發表於 2015-3-3 08:11

比錢重要比人串?買玩具求開心啫;講真如果串我,就算平過人都唔會幫趁!
師兄如果新手想屋企玩就買架細機仔幾百蚊玩住先,起碼唔會打爛屋企D野。Free X 相對是大了點是戶外用機,可以航拍,有GPS,呢D屋企入面飛唔需要住。你上TB睇下500左右就ok啦,玩完重想玩先再考慮Free X或其他大型D的機。
feverx 發表於 2015-3-3 16:38:50 | 只看該作者
我都上過去...又唔覺佢串喎! 平時whatsapp聯絡都無野呀。 今晚都會上去買機。
cs1 發表於 2015-3-3 18:10:23 | 只看該作者
winwin1228 發表於 2015-3-3 10:14
咁其實新手適合玩FREEX嗎??
我只係屋企玩過下細機...

你買部 ZYMA X5C $ 390. SSP  鴨記街舖近南昌街個女店主 , 該D , X5C 係 100 米操控距離 , 比人貴足 $ 90. 蚊 .

不是 50 米版 , 學習熟練基本手感 , 多多上網找尋知識及影片 , 如確有興趣才去入一部 FREEX 作升級較安全 .

FREEX 不是室內機 , 不懂處理不是好事 , 找地方放都要考濾安全及距離遠大草地 , 人流較小地方 .

大樹 , 水池 , 多建築物都是不太合適 .

我交咗好多學費 , 唔夠控又追求升級一歩歩上 .
cs1 發表於 2015-3-3 18:19:24 | 只看該作者

補充  X5C 係一部只有 200M 像數拍攝機仔 , 約 107克-120克總重量 , 非常好飛遇大風小小亦操控困難 ,  

冇GPS 付助 , 好考功力及即時反應 .

夠平又可作入門試練習失掉也冇所為 .
ng3c 發表於 2015-3-3 20:14:04 | 只看該作者
cs1 發表於 2015-3-3 18:10
你買部 ZYMA X5C $ 390. SSP  鴨記街舖近南昌街個女店主 , 該D , X5C 係 100 米操控距離 , 比人貴足 $ ...

值得考慮
wanccss2005 發表於 2015-3-3 23:13:19 | 只看該作者
h8c 其實都唔錯  玩左2次  今日控制不慎掛左上9M高既樹上 洛唔返黎:L:L:L:L
 樓主| winwin1228 發表於 2015-3-4 09:56:06 | 只看該作者
ng3c 發表於 2015-3-3 13:16
比錢重要比人串?買玩具求開心啫;講真如果串我,就算平過人都唔會幫趁!
師兄如果新手想屋企玩就買架細 ...

我其實係想轉玩戶外機..不過經驗就只有室內細機而已..
其實freex合適入門嗎??
 樓主| winwin1228 發表於 2015-3-4 10:10:13 | 只看該作者
wanccss2005 發表於 2015-3-3 23:13
h8c 其實都唔錯  玩左2次  今日控制不慎掛左上9M高既樹上 洛唔返黎 ...

我想清楚了..都係買部平平地玩住先..
炒左都無咁傷..
H8C 定係 ZYMA X5C 好D??
 樓主| winwin1228 發表於 2015-3-4 10:14:22 | 只看該作者
cs1 發表於 2015-3-3 18:10
你買部 ZYMA X5C $ 390. SSP  鴨記街舖近南昌街個女店主 , 該D , X5C 係 100 米操控距離 , 比人貴足 $ ...

明白!! 多謝指教
cs1 發表於 2015-3-4 17:05:59 | 只看該作者

如果真係對 FREEX 好有興趣就唔使諗直接去買一套 , 至多買多隻平價入門小四軸操練手感多幾次先 .

冇理由阻人喜好 .

我入咗 DJI 自知功力不夠同時間幾曰後心思思入多部 FREEX 作遠程小小練習一樣道理 .

FREEX 真係唔好在人多或家中甚至有小朋友環境試啟動該四軸 ( 電機 ) 產生氣流及槳翼急轉是不該及危險.
yuenwai 發表於 2015-3-4 22:55:02 | 只看該作者
想問吓師兄知不知free x好飛定cx20好飛D呢?thx
ng3c 發表於 2015-3-4 23:10:07 | 只看該作者
cs1 發表於 2015-3-4 17:05
如果真係對 FREEX 好有興趣就唔使諗直接去買一套 , 至多買多隻平價入門小四軸操練手感多幾次先 .  ...
入咗 DJI 自知功力不夠同時間幾曰後心思思入多部 FREEX 作遠程小小練習
入咗 DJI 入多部 FREEX 作遠程小小練習,師兄真實力雄厚!
cs1 發表於 2015-3-5 00:06:54 | 只看該作者
ng3c 發表於 2015-3-4 23:10
入咗 DJI 入多部 FREEX 作遠程小小練習,師兄真實力雄厚!

我這幾個月來由小小四軴 TOP SELLING X6 升級至 SKY HERO STUNT 再升級為 X5C >>> 

DJI & FREEX。

DJI & FREEX 是親至去場地直接請教提點幾位放機師兄及基本功能,直接了解這二個飛行器在FPV設備互助之下成功拍下

海灣景物,怎不令人望梅止渴,二套飛行器同樣有各自飛行動態及距離,當然希望同時擁有,當然有一望無際讓飛行器拍攝風光又

可讓她滑翔天際用盡她的飛行本領當然相心樂事。

ng3c兄給我的一句首要自保才可繼續玩落去,我當然平小小買多部練習及嘗試大四軸特性及多方面了解。
cs1 發表於 2015-3-5 00:29:27 | 只看該作者
yuenwai 發表於 2015-3-4 22:55
想問吓師兄知不知free x好飛定cx20好飛D呢?thx

CX20我未了解過,但FREEX試過極限動力測試動態能量可能不比 DJI差太遠亦接近DJI,升降加速感也接近,

完美設備當然DJI更好,唯價格當然FREEX較容易入門,二品牌 D&F如有網上牽上線左右拔河鬥動力及動態,

及負載能力評分一定好精彩 ( 暫未發現網上有 ) D&F測試片段比較
yuenwai 發表於 2015-3-5 11:44:02 | 只看該作者
唔該師兄,睇咁多片大彊梗係好正啦,但價錢就負擔吾起,所以都是考慮買freex吧!
ng3c 發表於 2015-3-5 12:03:03 | 只看該作者
yuenwai 發表於 2015-3-5 11:44
唔該師兄,睇咁多片大彊梗係好正啦,但價錢就負擔吾起,所以都是考慮買freex吧! ...

http://www.rctw.net/thread-303854-1-1.html
既然師兄有了方向,平有平玩、貴有貴玩,最緊要玩得開心。比條link你上去深造一下,認識多D Free X。祝飛得開心!
 樓主| winwin1228 發表於 2015-3-5 14:42:25 | 只看該作者
ng3c 發表於 2015-3-5 12:03
http://www.rctw.net/thread-303854-1-1.html
既然師兄有了方向,平有平玩、貴有貴玩,最緊要玩得開心。 ...

我最後決定買H8C...練習下先..
我其實連如何把機固定在空中都未做到...(家中玩)
總是向前後左右衝. 有咩方法可以做到..有咩地方有教學