RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2761|回復: 10
打印 上一主題 下一主題
收起左側

freex新手換parts後,大問題,飛唔起。。。。pks help

markmok1707 發表於 2015-3-2 19:22:29 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
之前大炒,爛左個底殼,燒左兩條電調及摩打,先先不知道摩打有事,只換了電調,安裝完後開機,有不尋常異晌於摩打, 試了幾次不敢再開,因為其中一隻已經不太轉動, 後來才知道是我上錯了長鑼絲,卡住了摩打轉動,又報銷了, 又再等零件回來, 因此次時間太長,有些線的ch都是憑記憶去記,最後什麼都換了後, 今次不加槳的情況下, 聲音沒異晌, 到落街加槳試,起不到機, 再比大油後 就直接往右邊翻機, 試了兩次,開始以為是摩打沒上好, 再之後試,又是一樣向翻。。。。。斷左我兩隻槳了

以機頭向12 點方向計, 應該是1點和4點位既摩打問題, 問左幾位師兄話兩個可能,電調駁channel條線插錯左, 二, 直頭係隻摩打焊錯位,宜家真係唔知點整好,希望有師兄可教一教我點樣正確駁回d摩打同電調, 因為我上網搵過都唔見有圖文介紹, 感謝萬分
14MZ 發表於 2015-3-2 19:58:45 | 只看該作者
ch1=green, ch2=blue, ch3=yellow, ch4=red
 樓主| markmok1707 發表於 2015-3-2 23:33:12 | 只看該作者
Thanks ching, 陣間返去試試,另外有位ching叫我將個1同2個Dr值由100 改到65,4就唔改,請問甘改有咩效果?
abyss 發表於 2015-3-3 11:12:02 | 只看該作者
markmok1707 發表於 2015-3-2 23:33
Thanks ching, 陣間返去試試,另外有位ching叫我將個1同2個Dr值由100 改到65,4就唔改,請問甘改有咩效果? ...

簡單D來講 D/R值是搖杆 向前向後 的 百份比
如你由 100改變為 65
即推杆振推到盡頭發射訊只會當你推前到 65%
這樣飛行器姿態會比較柔和 適合初學

因為 FreeX 預計 CH4 油門在 -100%才開麼打
所以 CH4 一定要 set 100

more info
http://youtu.be/FevdOjltoN8
cs1 發表於 2015-3-3 19:02:53 | 只看該作者

我估計係有電機接線錯唔 , 一起就即時反向另一邊 .
 樓主| markmok1707 發表於 2015-3-8 23:06:44 | 只看該作者
cs1 發表於 2015-3-3 19:02
我估計係有電機接線錯唔 , 一起就即時反向另一邊 .

那師兄我應該如何從新逐個摩打正確安裝??可有什麼的線路教學?
cs1 發表於 2015-3-8 23:31:35 | 只看該作者
markmok1707 發表於 2015-3-8 23:06
那師兄我應該如何從新逐個摩打正確安裝??可有什麼的線路教學?

如果師兄能了解四軸飛行器在起動後是如何爬升便可以有答案  , 只要一組電機轉向錯誤就有一加速就吸轉之其中一個情況出現 .

( 順時針轉 )   前左 >>>>     前    <<<< 前右   ( 反時針轉 )

( 反時針轉 )   後左 >>>>    後     <<<<  後右   ( 順時針轉 )
cs1 發表於 2015-3-9 00:02:32 | 只看該作者

嘗試在新電機及電位條組件安裝接線對照分別 , 可能會發現答案 <<<<

我近曰想加設 ( 計電數位錶 ) 在FREEX 左尾燈則位置 , 一穿孔第二解決凹位如何用魔術貼固定 1吋X1吋

電量顯示晶片 , 我原本想上載早二曰 FREEX 冇雲台之下加上 SJ4000 在天際滑翔風速及氣流上載

上來分享都未懂得 ,
cs1 發表於 2015-3-9 00:11:28 | 只看該作者
BUNNYYUEN 發表於 2015-3-16 13:06:44 來自手機 | 只看該作者
下次拆野之前用電話影低佢米吾使估估下,駁錯線,又要破費囉
 樓主| markmok1707 發表於 2015-3-28 05:40:28 | 只看該作者
唉....只怪自己心急, 其實都有影,不過影得唔清楚, 心諗大概係點就ok, 點知一隔就個幾月先再掂隻野, 再睇返已經忘了7,8成.....