RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3467|回復: 16
打印 上一主題 下一主題
收起左側

滑翔機如何配置遥控器及選擇滑翔機入門

cs1 發表於 2015-3-16 00:02:56 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

我應如何入門購置( 百搭 )遥控器可操搖多款形號滑翔機 ,

暫時睇上 Aure EP ( 1350g ) 及 Sky Runner EP ( 670g ).  

登錄/註冊後可看大圖
Para > Products > Airplanedetails" alt="My Site > Para > Products > Airplanedetails" src="https://sp.yimg.com/ib/th?id=JN.6gg78ko6SwZeUN5Atb%2fX3w&pid=15.1&P=0" width=381 height=178>

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

樓主| cs1 發表於 2015-3-16 00:34:40 | 只看該作者
如以上滑翔機能否滑翔3-4小時以上呢? 此型號有電機(麼打) 網上影片放飛只有不足十分中 , 能否夠風力

打圈飛更耐? 因爬文中 4粒2A電池可飛行靠滑翔可以用上 8-10小時又應該是那滑翔機款式?

華記D 10又可靠嗎? 會否太貴 ? DSM2 又要多小機價 ?

DLG 冇動力滑翔機又是那入門版好一些 ?

THX!!
 樓主| cs1 發表於 2015-3-16 00:42:52 | 只看該作者

遇咗會撞地花凹 , 除非個控可遠程又可靠 , 我會放膽D去操熟先換 A-380 ,

surfer_ann 發表於 2015-3-16 10:17:03 來自手機 | 只看該作者
開始玩住兩ch先,學識食風位先再上。
Kenlam 發表於 2015-3-16 10:34:33 | 只看該作者
可以買隻床板 , wing z84 有動力輔助  等 epp 機 , 滑翔機非常易玩 , 最難就係landing .  

f6f 發表於 2015-3-16 13:56:34 | 只看該作者

hello, 你有沒有check Whattapp? 我平日要上班只能週六及日出來放機, 若你想我和你分享一下滑翔機的經驗最好選星期六我會較方便.
另一方面你提及 "AURE EP 及 SKY RUNNER EP" 我會選 AURE EP 它的翼長是2m較SKY RUNNER EP 1240m 長760m, 因飛機越大架越容易控制. 另外AURE EP 是玻璃千維機身而SKY RUNNER EP是木機身, 無論外表及質量亦勝SKY RUNNER EP一籌. 另外你想找一部可靠在2-3公里之內操控器我建議買大廠會較為穩陣例如 futaba或JR是不錯的選擇, 有些祖國牌子我試過距離太遠會失控不景滑翔機很多時都會在2-3公里飛行.

另外
如果係完全未玩過飛機買一些高翼+主翼有多個上反角+速度及操控反應慢的飛機較合.
- 因為高翼機較中翼機及低翼機穩定
- 主翼有多個上反角好處就好像船有角度船底較平低船穩定
- 新手很多時連左右及上下控制也有困難, 所以速度及操控反應慢的飛機有較多時間給新手去思巧控制.

早十多年前滑翔機較多人玩,市面亦有很多合適機種給新手去選擇. 近年流行多軸所以零售商很多己停止入貨. 而市面比較容易買到只有油麻地米高及觀塘雷達講可買到, 近年有網上商店hobbyking亦有滑翔機賣, 但我不知道地址在那裡所以不推介.

如往雷達講可選下列這幾款.
試下買雷達行 Sky Walker EPThermal Rider EP Thermal Sailor EP

Red Skimmer

以上幾款有我所說的幾個共通點高翼+主翼有多個上反角+速度及操控反應慢”. 不過是動力滑翔機. 你可以安裝後不接電給馬達及拆去槳便等如無動力滑翔機了, 雷達講其他的無動力滑翔機並不是初學機並不合新手所以不推介.

另外上Tobo亦有很多類似的滑翔機選擇. 你可上去看看
 樓主| cs1 發表於 2015-3-16 17:40:24 | 只看該作者

感謝三位師兄提點 , 我收到6F6 WHATTAPP , 感謝你們意見 , 我一般間中閑曰上午抽空檔時間

去睇人家放飛 , 下午定時做私人野多 , 假期一家大細家庭樂 , 放風爭午飯及郊遊 .

樓主| cs1 發表於 2015-3-16 17:57:10 | 只看該作者

我揾緊遥控器 ( 萬用百搭 ) 大小機種都用得到好似實制小小 , 因家中以有十個摇控器 ,

希望用$ 2000.左右買淨控一套 , 想一歩到位 DEVO D-10 , $ 950. 二公里 . 有中文字幕 可以嗎?

接收器假設要再另配一套會否好貴及不化算? 我玩過二部數百元套裝雙翼直升機飛不足300呎 ,

自炒段線大食電之可怕玩不到八分中 , 陰影不輕 ,   所以 .
 樓主| cs1 發表於 2015-3-16 18:07:48 | 只看該作者

有師兄放飛過多款機種建議我買佢用緊約二千三百元多小小萬能控可用於多類不同款式型號大小作遥控 ,

但我認唔到品牌及款式 , 可操控2-3公里或以上 <<< .
CMCheng 發表於 2015-3-17 02:45:19 | 只看該作者
買套JR XG8 ,或Futaba 8J,都係兩千幾,飛床板到F3X都得,用一世咁滯。
 樓主| cs1 發表於 2015-3-17 17:58:08 | 只看該作者

今曰去過雷xx , Futaba 10 J , $ 2600. 有二款同價位 , (  分別係可玩埋四軸  ) 推桿在中央 , 我唔懂去

分好壞分別多考濾才可决定 , 有小小卻步難分 .
 樓主| cs1 發表於 2015-3-17 18:07:46 | 只看該作者

買咗 AURE EP 加電池格氐ACE 2200MAH 25c , 接收器四隻加長接線 , 不過幾大架 , 好輕 .

曰後都未知如何上車及收起  . ( 又一次膽粗粗 )
 樓主| cs1 發表於 2015-3-18 22:37:29 | 只看該作者

今早去店舖試用仿真滑翔機飛行操控模式 , 愘了自己一跳 , 當揸住個遥控左手杆拉低及按一下

紅色制 , 片中滑翔機飛上高空 , 我用盡則身不段收正才可飛上一分中 , 多次撞地 ,  點解個程式

咁急速 , 速度令人透不過氣來 , 令我有點害怕滑翔機之角度改變急據操控性 .

當遊戲機玩樂還是一絕 , 如果自己練習都要操控一様時時刻刻飛得都要咁激烈先可以應付得到 .

我真係......................哥哥話齊 ( 不知點算好 )  :L
 樓主| cs1 發表於 2015-3-18 23:00:29 | 只看該作者

本身入門幾個月玩開小四軸 SKY HERO / X5C , 冇GPS鎖定隨著百多呎高空一樣可以滑翔打圈一步步

收減動力加減速回地上 , 但滑翔機係推上半空 , 直或斜上之時 , 可以左右番騰5-10個左右則圈自轉 ,

3秒-5秒撞地 , 現實中真的如模疑器一樣嗎 ?
Edwin 發表於 2015-3-21 23:58:08 | 只看該作者
我個人覺得用simulator 練習直升機比較有用,滑翔機就比較差一點. 如果想玩滑翔機直接去飛鹅山或大清水請教下D師傅比較實際。那裡很多位師傅都好好人,曾經我和細佬乜都唔識去到,師傅們擺低自己的機唔玩,幫助set機,教飛,仲用左好多時間link 住個遙控使我們可以安全地練習。這裡要再多謝各位師傅,特別係三哥,謝謝。
 樓主| cs1 發表於 2015-3-22 00:26:07 | 只看該作者

同意Edwin hing , 我在店內試操控練習滑翔機 , 速度驚人 , 快到眼定定先好免強操作連回程降落都

冇辦法越飛越遠 , 反而雙翼掌 ( 直升機 ) 可以得心應手來去自如 , 則飛打圈打八字退前或後打大細圈 ,

圈住中心打圏遠程回航降落爬升都做得到  .

暫時係對滑翔機較為陌生 , 搖控器接收距離可靠性能多小 , T6J / 8J / 10J , JR , 外觀LCD 感觀較好看

易用 .
 樓主| cs1 發表於 2015-3-22 00:49:01 | 只看該作者

我重未玩過滑翔機 , 但留意過一次 , 大清灣一班年青人 , 有F 15 戰機雙入吼單尾排氣直衝上高空

左右衝飛接近音速 , 另一些滑翔機遠航到釣魚台左轉向大澳門大圈回航迫近山坡又一次

靠冇色冇形氣流爬升上高空直指布袋澳方向 .

可能風速氣流速度快慢機型設計及大小天氣風速方向應有一定關係 .

同四軸及直升機能自動產生氣流爬升及停留半空各有不同 , 可能要花好多精神去了解.