RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5111|回復: 12
打印 上一主題 下一主題
收起左側

救命呀,有無人可以教下我f450有這個問題

garywong0614 發表於 2015-3-21 10:19:24 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
救命呀,有無人可以教下我or邊到有鋪頭可以幫入整,我已经整左三日上网睇左好多教学都唔成功,係新手買左架F450 +naza m lite+gps set野用devo10 控接收RX1002,
架野長閃黃燈,插電腦個程式話我個(配置错误,可能是由于固件升级或者遥控器校准异常所引起的。请重新校准您的遥控器并重启您的主控并检查所有参数。)個遙控應該點set先得
我見個控好多制個程式無反應,一段式三段式應該用邊個,曲線用固定還是45度曲線,多段式又點用,我上網跟人set,而加亂晒個控,請問邊到有飛機鋪可以幫人set機.希望各位師兄可以幫下我
教下我可以點做,感激萬分.
henry_lok 發表於 2015-3-21 13:10:00 | 只看該作者
devo10將5-GEAR設定為FMODE0...
438157 發表於 2015-3-21 20:42:50 | 只看該作者
請問發射接收對左頻未,,,,,長閃黃燈系失控返航.......dji飛控好易搞....
cat5354 發表於 2015-3-21 21:43:27 | 只看該作者
可以幫你但大前提要見到成套機先得!pm我留聯絡,不收錢為幫人。
 樓主| garywong0614 發表於 2015-3-22 21:23:06 | 只看該作者
438157 發表於 2015-3-21 20:42
請問發射接收對左頻未,,,,,長閃黃燈系失控返航.......dji飛控好易搞....

接收應該對好左,長著紅燈了
 樓主| garywong0614 發表於 2015-3-22 22:00:05 | 只看該作者
cat5354 發表於 2015-3-21 21:43
可以幫你但大前提要見到成套機先得!pm我留聯絡,不收錢為幫人。

我pm唔到你你what app嗎 add me 93330244
 樓主| garywong0614 發表於 2015-3-22 22:01:18 | 只看該作者
cat5354 發表於 2015-3-21 21:43

抱歉,您目前還不能使用發送短消息功能
ng3c 發表於 2015-3-23 10:27:22 | 只看該作者
好好彩呢度重有D熱心的師兄,抵讚!
JK嵐 發表於 2015-3-24 00:28:06 | 只看該作者
devo10有無刷機?
我都摸左成個星期先開始明白 DEVO10點set

JK嵐 發表於 2015-3-24 00:50:48 | 只看該作者
-1,2,3,4 channel就插啱,即開都無咩野要set住,最住要都係校正番個控就OK
-反而要知F.mode 我用黎set "手動/姿態/GPS" naza lite - U channel 插入rx1002 - Aux2
我個set 法有D古怪唔知啱唔啱,但講左出黎應該會易D理解個控D setting係D咩
-之後你開個devo 10 係去設定個U=通道5
通道5 否
F.mode 0 100
固定 <0>
取代 <0>

通道5 否
F.mode3 0
固定 <0>
取代 <0>

通道5 否
F.mode 0 -100
固定 <0>
取代 <0>

咁即係設定左當devo 10 個F.mode制,係0時,佢會比-100;係1時,佢會比0指示,佢係2時,佢會比-100指示
個紅色數值可以插住naza 飛控去電腦到睇住set

希望咁講你會明白多少少個控發生緊咩事。
最後當我明白左個控發生咩事,我先開始理解到3段,5段嗰D係咩黎
JK嵐 發表於 2015-3-24 00:52:11 | 只看該作者

之後你可以試下用同樣方法去set 其他channel
我的channel
Naza LiteRX1002DEVO10制DEVO10設定
AAElev升降Channel1 
EEAile!副翼Channel2 
TTThro油門Channel3 
RRRudo!方向Channel4 
UGearFmode012手動/姿態/GPSChannel5
X1Aux1AUX4俯仰Channel6 
X2Aux2MIX012定位模式Channel7 
X3GND    
?Aux3??Channel8
?Aux4??Channel9
?Aux5??Channel10

gary14 發表於 2015-3-24 09:59:02 | 只看該作者
JK嵐 發表於 2015-3-24 00:52
之後你可以試下用同樣方法去set 其他channel
我的channel

兄c我set 到啦一Thank You晒但我架機去試飛都係飛唔起比油比到80%都只係不停咁震,知唔知有D咩事。
JK嵐 發表於 2015-3-25 01:00:03 | 只看該作者
我第一次都係咁,慢慢黎。
先睇下電機同正反漿係咪都係正確, 再感受下係咪D風都係向地下吹。
如果set啱曬D野,其實你只需比多少少勇氣就升得起,我部450都係要80%油門先升得起