RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5892|回復: 17
打印 上一主題 下一主題
收起左側

發現新大陸 : 原來CC3D係有內置 failsafe的!!

isaac006 發表於 2015-3-24 23:26:14 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

小弟岩岩先發現呢個功能,又見呢度好似冇人講過唔知大家知定唔知,所以開新post開心 share吓。

原來一直都有failsafe,可以set到佢唔會一斷線就炸雞!

teamlosi 發表於 2015-3-25 00:03:07 | 只看該作者
正wo  thx
simson99w 發表於 2015-3-25 00:58:34 | 只看該作者

Good~
但我覺得要夾 接收機, 好似Walkera d 接收機, 斷左線都會俾signal 飛控, 飛控唔會知道佢斷左線
 樓主| isaac006 發表於 2015-3-25 09:53:02 | 只看該作者
simson99w 發表於 2015-3-25 00:58
Good~
但我覺得要夾 接收機, 好似Walkera d 接收機, 斷左線都會俾signal 飛控, 飛控唔會知道佢斷左線
...

如果個遙控本身有 failsafe功能就唔洗cc3d個 failsafe啦

我本身諗過第一次玩可以買個 cheap啲既控,平野諗住冇 failsafe,不過原來衣加好多控都會有最基本既 failsafe,就係斷線個時個接收機會停止 output信號(如果你衣加一斷線就炸機應該就係因為呢個功能)。

你可以 check吓有冇呢個功能:
睇吓OpenPilotGCS-> settings-> DataObjects-> ManualControlCommand -> Connected,如果斷線會轉做false既,佢就會自動跳去內置 failsafe
teamlosi 發表於 2015-3-25 13:24:06 來自手機 | 只看該作者
okok thx
Day 發表於 2015-3-25 16:56:25 | 只看該作者
Thanks for sharing
klhkcity 發表於 2015-3-25 23:48:32 | 只看該作者
Thanks!  個 failsafe 功能好像不錯....有時間要set 下!
simson99w 發表於 2015-3-25 23:57:37 | 只看該作者
isaac006 發表於 2015-3-25 09:53
如果個遙控本身有 failsafe功能就唔洗cc3d個 failsafe啦

我本身諗過第一次玩可以買個 cheap啲既控, ...

Good good good~
法師傅 發表於 2015-3-26 17:47:53 | 只看該作者
其實我唔明 , 穿越機失控做咩仲唔快快CUT油跌落地算數 ?控唔倒但仲有動力 , 幾危險下 ~

高空航拍機就會仲有大把空間比架機飄住等你連線 ,
穿越機 .... 週圍無野都唔叫穿越了

不過你個開心大發現都不錯 , 可能好多人好有用 , THX
chung212 發表於 2015-3-26 18:46:43 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-3-26 17:47
其實我唔明 , 穿越機失控做咩仲唔快快CUT油跌落地算數 ?控唔倒但仲有動力 , 幾危險下 ~

你覺得依到幾多個玩穿越機真係攞黎穿越吖
klhkcity 發表於 2015-3-27 00:55:04 | 只看該作者
真係穿架!
法師傅 發表於 2015-3-27 10:03:06 | 只看該作者
chung212 發表於 2015-3-26 18:46
你覺得依到幾多個玩穿越機真係攞黎穿越吖

咁又係 , 淨係直上直落 ... 淨係懸停鬥長時間 ... 淨係屋企試飛 ... 用黎做擺設等等 , 人各有志 , 係我執著左 XDDDDDD

樓主| isaac006 發表於 2015-3-27 10:27:22 來自手機 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-3-27 10:03
咁又係 , 淨係直上直落 ... 淨係懸停鬥長時間 ... 淨係屋企試飛 ... 用黎做擺設等等 , 人各有志 , 係我執 ...

都係架 我飛開嗰度太細啦,有時穿到悶都,會玩吓直上直落,或者飛兩三樓高,高過啲樹咁飛圓圈,試吓可以幾快
法師傅 發表於 2015-3-27 10:34:48 | 只看該作者
isaac006 發表於 2015-3-27 10:27
都係架  我飛開嗰度太細啦,有時穿到悶都,會玩吓直上直落,或者飛兩三樓高,高過啲樹咁飛圓圈,試吓可 ...

250機仔試過飛幾高 ?

我試過最高大約250-300米 , 成年前了 , 初初玩250淨係識高飛 , 果次買左接收平板天線 , 試下拉距,
比油直上天 , 無OSD 唔知高度 , 飛到咁上下轉下方向 , 點知發覺已高過某座高廈 ,

嚇到我快快落番黎 XDDD

樓主| isaac006 發表於 2015-3-27 11:03:35 來自手機 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-3-27 10:34
250機仔試過飛幾高 ?

我試過最高大約250-300米 , 成年前了 , 初初玩250淨係識高飛 , 果次買左接收平板 ...

250-300米?!? 我最高都係試過大約二十樓高炸喎 我嗰次個鏡頭對住大廈,所都知道自己大約幾高,我諗二十樓大約係6-70米啦 250米高斷線既話就真係死得啦

我直升直降大部分時候都係想試吓可以升得幾快姐,唔係可以有幾高
法師傅 發表於 2015-3-27 11:18:19 | 只看該作者
isaac006 發表於 2015-3-27 11:03
250-300米?!?  我最高都係試過大約二十樓高炸喎  我嗰次個鏡頭對住大廈,所都知道自己大約 ...

2.4G , 300米內斷線 "基本上" 無咩可能 , 只要附近唔太大無線干擾0既話 附近多高樓包圍就唔好挑戰了 ....

我反而驚突然無圖傳 , 早期唔識野 , 用CHEAP 3葉+4葉 拉距 ,
高空150米已出雪花 , 200米突然無畫面 , 目視又睇唔倒聲又聽唔倒 ,
唯有降少少油門慢慢等運到 , 點知有畫面一刻已經係海面上20米都無 ,
嚇到標屎勁推油 , 但果一刻未訓醒 , 過左5秒先知果度係邊度 XDDDDDD
最後睇地圖 , 果個海面距離我200米0既小山外

以為有經驗 , 第2次接收轉用平板 , 飛到300米一直無雪花 , 飛到忘曬型 ,
直到見倒飛得太高先急降 , 直落番黎 ... 又係上面果個海面

@112 發表於 2015-3-28 21:32:46 | 只看該作者
玩咗個零星期,唔知有失控保護
個控(DEVO7)右上有個唔知有乜用既制,唔知道唔小心啪咗斷線
十零秒內由一層樓高爆升上幾十層樓高
之後失蹤了.....
地點:油麻地.....
嚇到標尿,炸機事少,傷到人事大
等咗半個鐘都冇警車聲,回家
第二日睇晒成份港聞都冇講,叫係安心d

樓主| isaac006 發表於 2015-3-28 22:54:25 來自手機 | 只看該作者
@112 發表於 2015-3-28 21:32
玩咗個零星期,唔知有失控保護
個控(DEVO7)右上有個唔知有乜用既制,唔知道唔小心啪咗斷線
十零秒內由一層樓 ...

正常情況下cc3d預設 failsafe會係 cut晒throttle喎,如果冇咩人既話你應該關咗個控佢等佢跌返落黎.. 0.0