RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5846|回復: 31
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Spektrum DX6

skylam 發表於 2006-2-15 21:51:48 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
想問o下各位黎枝控如果用係電直昇機好唔好..我見佢行2.4G又唔洗換晶體唔怕撞band好似幾好...佢連埋4隻細servo..又平.都係arround $14-1500...請問各位比o下意見我...我想buy控遲o下入部Trex 450XL....如果係futaba隻6EXH好or spektrum好...
spektrum DX6 spec. 請睇黎個網址:
http://www.spektrumrc.com/Articles/Article.aspx?ArticleID=1535
小步 發表於 2006-2-15 22:19:51 | 只看該作者
可以,只係SETTING比較麻煩
 樓主| skylam 發表於 2006-2-15 22:54:37 | 只看該作者
麻煩在哪裡?
zivtong 發表於 2006-2-15 23:44:06 | 只看該作者
最緊要睇佢 接收貴唔貴~
玩落就一定唔止玩一只機~
玩下plane 玩下heli...etc
futaba 4ch接收連cystal都只係$300

如果依件野既接收貴 就好煩..
仲有始終係新科技..發展未成熟之餘,一定唔多人識set..
玩cp heli要set好多野 piitch 同 throttle curve 等..

所以控本身平來吸引用家...至於好唔好用 真係有待 用過既 機友講...
小步 發表於 2006-2-16 00:08:39 | 只看該作者
zivtong說得對~
控係直昇機好重要o既部份
如果上450等中級機..
都係jr9x等會好o的
加上,dx6一o的都唔COMMENT,我唔知有冇鑊爆
佢唔係graphic CURVE ,SETTING係好麻煩
 樓主| skylam 發表於 2006-2-16 00:26:03 | 只看該作者
個接收5-600
SnackEater 發表於 2006-2-16 02:16:33 | 只看該作者
呢隻我用緊響Walkera 36,我覺得唔錯,好處係無干擾無撞band,但係香港好似未有mode 1賣,我係自己改返做mode 1。

呢隻係我買第一隻控,我比較唔到?貴控?分別,我暫時夠用,佢仲可以好容易將個2.4GHz radio放落JR 6102,simulator又用到,setting我都覺得幾容易,我用得幾滿意。
SnackEater 發表於 2006-2-16 02:24:10 | 只看該作者
如果Futaba 4ch接收都要$300,呢隻接收裡面係有dual 6ch接收,賣$600我覺得OK喎。
 樓主| skylam 發表於 2006-2-16 02:28:45 | 只看該作者
原帖由 SnackEater 於 2006-2-16 02:16 發表
呢隻我用緊響Walkera 36,我覺得唔錯,好處係無干擾無撞band,但係香港好似未有mode 1賣,我係自己改返做mode 1。

呢隻係我買第一隻控,我比較唔到?貴控?分別,我暫時夠用,佢仲可以好容易將個2.4GHz radio放落 ...

我都有部36我想一控兩機....遲o下整多部450XL....如果我唔識set黎枝野我可唔可以搵你幫手...因為我係新手...唔係好識set...玩車我就得電直真係唔敢亂黎..
SnackEater 發表於 2006-2-16 02:34:46 | 只看該作者
我可能新過你...
SnackEater 發表於 2006-2-16 02:36:42 | 只看該作者
大家切磋下無問題呀,我都好想睇下你將來個隻TRex。

車我都有玩,衣家仲有?衝動買埋架車個Spektrum module for 3PK。

樓主| skylam 發表於 2006-2-16 02:39:46 | 只看該作者
我未入得trex住呀....今日大出血買o左套novak 5.5R比部T2用..trex過兩個月先入到...
你有無icq or msn可以大家交換黎傾o下...你可以pm我比我都得!
SnackEater 發表於 2006-2-16 02:47:40 | 只看該作者
咁咪玩住36先o羅,買個控緊要,36個控真係... 你拆開就知,支杆郁個VR跟住郁,你就算買個靚gyro都難set得好。
 樓主| skylam 發表於 2006-2-16 02:49:25 | 只看該作者
哈哈枝野已經開了轉o左行mode1....我都諗住換控...唔想整部36..我依家連motor都燒埋...如果換得brushless黎整埋ESC換部450XL仲好...佢連埋brushless motor & esc都係千三度

SnackEater 發表於 2006-2-16 02:51:16 | 只看該作者
你講DX6定36支控轉左行mode 1?
 樓主| skylam 發表於 2006-2-16 02:52:53 | 只看該作者
36控轉o左行mode 1
zivtong 發表於 2006-2-16 08:38:57 | 只看該作者
原帖由 SnackEater 於 2006-2-16 02:24 發表
如果Futaba 4ch接收都要$300,呢隻接收裡面係有dual 6ch接收,賣$600我覺得OK喎。

都算ok wor~

希望未來會有更高級既2.4g控啦~
^_^

想問依只2.4g 裡面有幾多個ch 比你 選?
小步 發表於 2006-2-16 10:33:28 | 只看該作者
dx6我冇用過,只見過下,想問下Set Curve係咪好似FF6,FF7咁要睇字架?
有幾多個Idle mode 呀...TKs

36其實好好飛,只要你換哂o的電子野佢...定定450XL好多
nuts2006 發表於 2006-2-16 11:51:20 | 只看該作者
DX6 ---> similar to JR MAX 66 la~

maybe same!!
小步 發表於 2006-2-16 21:21:52 | 只看該作者
DX6 ..好過JR 66MAX好多...

起碼DX6功能直昇機有齊
66MAX咩都冇