RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5941|回復: 28
打印 上一主題 下一主題
收起左側

想用 500~ 800 買一架電直

關閉 [複製鏈接]
wawahwa 發表於 2006-2-16 20:39:19 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
如果想用 500~ 800 買一架電直,有咩好介紹??

小弟是新手一名,希望是 RTR VERSION,不用SET 太多的野就可以FLY

THX
小步 發表於 2006-2-16 21:20:37 | 只看該作者
咁...只有FP小電直你可選了
 樓主| wawahwa 發表於 2006-2-16 21:27:41 | 只看該作者
FP小電直 只不是只可以係indoor 玩的??

係outdoor 會不會好難玩呀???

可以不可比個website 介紹下??
比利羊 發表於 2006-2-16 21:55:03 | 只看該作者
小弟也有電動小型直升機,中國製即玩,有零件換.

易飛,但要用心調校.

http://www.esky-sz.com/china/index.asp
 樓主| wawahwa 發表於 2006-2-16 22:04:49 | 只看該作者
想問下是不是rtr version 的??
買了是不是就可以玩的??

有無差機??
DieselEngine 發表於 2006-2-16 22:06:23 | 只看該作者
800蚊電直連叉機
樓主搵緊兒童玩具?
 樓主| wawahwa 發表於 2006-2-16 22:19:39 | 只看該作者
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=57&extra=page%3D1

之前都是賣 7xx,我想 $800 都差不多可以
DieselEngine 發表於 2006-2-16 23:06:28 | 只看該作者
原帖由 wawahwa 於 16/2/2006 10:19 PM 發表
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=57&extra=page%3D1

果d係二手野.
zivtong 發表於 2006-2-16 23:21:15 | 只看該作者
原帖由 wawahwa 於 2006-2-16 22:19 發表

lama仔 全世界都係 賣 650到..
就唔明點解無雷公咁遠既屯門賣7xx

另外 ,可以選 4ch fp 機仔..未玩過既人一定唔識玩..
如果當機仔係玩具 就 真係無知

4ch機仔 都係600-650到 鴨街有售
walkera牌番版機 400-500 有售

800蚊 筆直就剛好可以買多排鋰電玩lor~
 樓主| wawahwa 發表於 2006-2-16 23:25:19 | 只看該作者
其實如果新手,應該買邊部???

其實如果無人教,是不是一定fly 唔到的
DieselEngine 發表於 2006-2-16 23:26:11 | 只看該作者
我建議你玩油機啦
比利羊 發表於 2006-2-16 23:30:09 | 只看該作者
我買左呢部4ch機,易飛起但控制有d難度,有風就仲難!
zivtong 發表於 2006-2-16 23:35:36 | 只看該作者
冇人教都得~但一定要有耐性 同要 練 電腦模擬

細機好處, 方便, 易攜帶..跌爛左可以即時修補再玩

但比大機難學~ 但有人指導既話就 試過有人最快30min學識..

但好在比大機平好多倍, 入門必選~ 經濟~ 幾百蚊知道自己愛唔愛玩~

ready to fly 牌子有 esky fp2, smartech aerohawk, walkera #4
價錢都係650樓下~

自己就較為喜歡 esky, walkera就係番版,個控好唔掂,smartech 有設計先天不足問題

另外淨機 無電子設備 jabo 就係不二選~因為 "跌不爛" 係佢特點, 但ready to fly 既電子野仰衰過walkera..所以買親既人都係買淨機..但新手不宜推介~因為 出淨機,配野會貴好多~

請看片:
http://www.microheliclub.net/forum/viewthread.php?tid=1777

zifu 發表於 2006-2-18 00:27:08 | 只看該作者
原帖由 zivtong 於 2006-2-16 23:21 發表

lama仔 全世界都係 賣 650到..
就唔明點解無雷公咁遠既屯門賣7xx

另外 ,可以選 4ch fp 機仔..未玩過既人一定唔識玩..
如果當機仔係玩具 就 真係無知

4ch機仔 都係600-650到 鴨街有售
walkera牌番版機 ...

人身攻擊
cnights 發表於 2006-2-18 03:04:58 | 只看該作者
= =
公平d講:
我買隻lama是9xx..

另外聽過好多人說6xx d 電子野有d問題...好似問彩數...不如俾多小小買件一定得....

回樓主:
小弟都是新手,我覺得是睇你是想點玩,同是不是好有興趣:
如果只是想試下...lama2 la..有平有正有好玩...最重要是唔易壞...

如果真是好有心想玩,我會見意搵老手帶,因為直昇機唔易玩,而且入門是有2條路,睇你d $$同方向:

冇$$又有好多時間:
玩d平的fp仔...不過就難control,學好就轉x400/450

有錢的:
玩x400/450,之後玩回fp仔

不過2樣都是要玩sim..

之前有一個老細叫我可以這樣,你可以參考下,因為我現在都是:

1)買架lama2當玩具玩 (起碼有架實物,而且都幾過癮)
2)買支control回去同套sim, 玩熟套sim先,如果你覺得是好好,先買機...因為就算到時你唔like,支control都好多人要 (jr-9x2會多人要d, 1 set 4k..之後你放回出去都值一半以上,比你直買機玩2玩唔玩會值d)

另外,因為有2派人講完全唔同的野,他們在各自立場都是冇場,只不過是方向唔同,而且問價錢,sorry...這裡確是得2個source, 其他論壇會叫你去鴨記,11f,不過你又會在那裡搵到那些shop有問題的post...所以你想好的可以4圍問下人...

講了好多廢話...haha
wave 發表於 2006-2-18 09:57:23 | 只看該作者
原帖由 cnights 於 2006-2-18 03:04 發表
= =
公平d講:
我買隻lama是9xx..

另外聽過好多人說6xx d 電子野有d問題...好似問彩數...不如俾多小小買件一定得....

回樓主:
小弟都是新手,我覺得是睇你是想點玩,同是不是好有興趣:
如果只是想試下...l ...

AGREE!
價錢當然各有差異!
但售後服務如何?
識玩o既人當然越平越好,但對新手來講
買番去有問題的話,可能只換來一句 ’唔知喎,我唔識架我賣架乍’
所以绝對唔建意新手去鴨記買机!
wave 發表於 2006-2-18 10:17:42 | 只看該作者
原帖由 wawahwa 於 2006-2-16 23:25 發表
其實如果新手,應該買邊部???

其實如果無人教,是不是一定fly 唔到的

LAMA 2 啦!
一定滿足倒新手,而且set机都好易.
包义机同鋰電.
zivtong 發表於 2006-2-18 11:20:38 | 只看該作者
咁同o的老手一齊去買lor~

當然~有平有貴
但 肯定貨就得一批...

什麼平o的 電子野有d問題...好似問彩數 一派胡言...妖言惑眾..

貴既 一樣有同樣事情.. XDDDDD 大陸野呀哥仔 XDDDD
cnights 發表於 2006-2-18 14:39:34 | 只看該作者
原帖由 wave 於 2006-2-18 09:57 發表

AGREE!
價錢當然各有差異!
但售後服務如何?
識玩o既人當然越平越好,但對新手來講
買番去有問題的話,可能只換來一句 ’唔知喎,我唔識架我賣架乍’
所以绝對唔建意新手去鴨記買机!

同意...鴨記d野...從非你是老手...
就算老手都可能中招...

p.s. 唔知le...我只是知道一樣野,lama2 是抄人地, 鴨記d 650貨是不是有問題我唔知law,只是知道我在kws企了一日,已經有幾個人入來問隻lama2 點解可以如此定,他們有d是自轉,有d唔受control...(當時他是拿店內隻自己玩,不是睇人demo) 之後個個都是說是鴨記回來....

另外你知不知大陸d廠點開production line ga??假設人地order 10萬, 他們好多時做夠15萬, 10萬最好的就俾原廠,另外5萬就跟本冇qc就推俾d散貨場...而平價賣...所以可能大家都是那件貨...但是價錢同quality是唔同...

而且不是得他同鴨記有得賣,好多地方都可以...
小步 發表於 2006-2-18 16:12:14 | 只看該作者
佢跟本唔明,料越講越見底..

如果係咁,我就唔使坐向Suppler到左試又試,十幾廿架機搞成日....
入大陸野,唔想煩己煩人只有自己做qc

ok..妖言惑眾..果然傻的,冇問題...鴨記好..你有你道理,因為你對產品有一定知識
你試你壞左叫佢換,叫佢教你飛,叫mei佢包你qc囉....
你地機平,parts貴..一樣係賺,唔賺你做呀?
大家sell o既野唔同,你唔好周為倒亂