RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3475|回復: 16
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Hello all big borther,Please give me some advice THX !

Evo5 發表於 2006-2-17 00:29:45 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
Is Kyosho M24 anygood, I have never play heli b4.
If this is not good please tell me what is good for beginer.
ThX all ! big brother.
小步 發表於 2006-2-17 00:54:55 | 只看該作者
買架國產fp仔好過佢多多聲
cnights 發表於 2006-2-17 01:38:14 | 只看該作者
你要我有隻可以平放俾你...haha..
99%新...
zifu 發表於 2006-2-22 10:51:21 | 只看該作者
# 36 好些,  平
zivtong 發表於 2006-2-22 12:03:26 | 只看該作者
原帖由 zifu 於 2006-2-22 10:51 發表
# 36 好些,  平

兩睇~
機架 36 係好平~
但砌好一架玩得既36 要加埋一支 6ch以上既控,同埋電子配件如servo ,gyro...同電
$2-4k 走唔甩
就算你買套機36,$1k攪點晒, 起碼都要換電先叫升得起一下, 仲要好快會壞電子野

fp套裝玩得 就
屯門$7xx
旺角$680 樓下
深水步就 $600樓下有交易

但細機比大機難學,視乎你既筆直,時間,同興趣
小步 發表於 2006-2-22 17:35:36 | 只看該作者
新版華記36qc比以前好多..
真係有HeadLock , Peroformance 同RC500差唔多
分野唔出事o既話,都可飛到航線...國內好多人都咁飛...
只係,上得400級,力量唔細.如出意外炒到人好傷下,risk 自己考量
當然,市上仲有好多舊版當新版賣,自己小心.

還有,就算買套機,都一定要換無刷motor,用個原裝380只可以離下地HOLD下機.仲要得幾分鐘貨仔
不要買華記原裝Brushless ,好易overheat,一過熱即死...好冇引
出面大把國產平價無刷motor/esc ,如FILL 3800kv/10T +30A HobbyWing ESC 都係$400幾
TowerPro esc係平,不過好鬼差,唔好用
zifu 發表於 2006-2-23 00:26:47 | 只看該作者
原帖由 zivtong 於 2006-2-22 12:03 發表

兩睇~
機架 36 係好平~
但砌好一架玩得既36 要加埋一支 6ch以上既控,同埋電子配件如servo ,gyro...同電
$2-4k 走唔甩
就算你買套機36,$1k攪點晒, 起碼都要換電先叫升得起一下, 仲要好快會壞電子野

f ...

用原裝電包離地,飛到二樓高,包試
zivtong 發表於 2006-2-23 01:35:47 | 只看該作者
原帖由 zifu 於 2006-2-23 00:26 發表

用原裝電包離地,飛到二樓高,包試

係真唔係..我見10個10個都唔得~
你跟果粒咩電 ?

你徒弟都講:

"還有,就算買套機,都一定要換無刷motor,用個原裝380只可以離下地HOLD下機.仲要得幾分鐘貨仔"

我見原裝野~起碼都要換粒12c 鋰電先飛到wor..
any movie ?真係想見識見識
小步 發表於 2006-2-23 08:19:36 | 只看該作者
飛到o既...不過就真係好辛苦囉..

但一千幾蚊....可以點?
zivtong 發表於 2006-2-23 11:08:15 | 只看該作者
原帖由 小步 於 2006-2-23 08:19 發表
飛到o既...不過就真係好辛苦囉..

但一千幾蚊....可以點?

依句真...

其實出多o的 淨機 自選組合好過啦~ 

淨機,#36 確係抵玩
小步 發表於 2006-2-23 12:59:35 | 只看該作者
係就係,只係好多人都想平平地就玩到直昇機...
FP有佢好處,就係又平又好炒,冇咩野set.但操縱比較難
cp套機真係比到唔小人有霞想,只係今時今日佢o既電子設備上仲有好多問題
不過已比當年新出時改善了很多.叫做飛得下.

如果真正想入門cp電直,起碼都要有以下設備
HEADLOCK GRYO : GY240 /RC500之類
brushless motor w/esc : 3200~4200kv B2040 +30A ESC
10~12C Lipo Battery 1500~2500mah  [depands on weight and CG]
Esky Servo or HiTEC Servo [36 esky Servo都飛到,就係pitch要好o的]
一個功能齊全的遙控:如JR9x /FF9之類 [平價就JR 2610,FF6個o的,哂氣]
加加mei mei o的工具如charger,Tools Stuff
都要大約$4000左右...到到唔同價有上落
zivtong 發表於 2006-2-23 15:51:05 | 只看該作者
原帖由 小步 於 2006-2-23 12:59 發表
係就係,只係好多人都想平平地就玩到直昇機...
FP有佢好處,就係又平又好炒,冇咩野set.但操縱比較難
cp套機真係比到唔小人有霞想,只係今時今日佢o既電子設備上仲有好多問題
不過已比當年新出時改善了很多.叫做飛 ...

4-5K走唔甩啦~
如果係買 9x2  控都去左2/3..4k唔得添阿

但係 400級 會易學過 fp機..只係 錢錢錢錢...錢錢錢錢o者...

依家好多人有能力既..

但你話6-7百蚊用架fp試下自己有冇興趣 都係好事

但有時我自己都好矛盾, 但因fp難學左, 變相又減低新人興趣..
真係好苦惱...-_-"..
小步 發表於 2006-2-23 22:31:46 | 只看該作者
我見好多人平平入架fp機想玩玩直昇機的味道
但因為乜都唔識又冇人教...當然,炒炒炒..之後話架機飛唔到就放棄了

如果400級,反而唔會,因為買得唔多唔少都有o的認識
鴨記同kws有個問題,就係唔會教你要點.....你炒,佢有生意做...到你炒同放棄,佢都賺你唔少
zivtong 發表於 2006-2-23 23:18:23 | 只看該作者
原帖由 小步 於 2006-2-23 22:31 發表
我見好多人平平入架fp機想玩玩直昇機的味道
但因為乜都唔識又冇人教...當然,炒炒炒..之後話架機飛唔到就放棄了

如果400級,反而唔會,因為買得唔多唔少都有o的認識
鴨記同kws有個問題,就係唔會教你要點.....你 ...

哎..
即係兩者都灰..
都要視乎玩家 有冇心 玩
同埋有冇人教..
zifu 發表於 2006-2-24 01:51:49 | 只看該作者
原帖由 zivtong 於 2006-2-23 01:35 發表

係真唔係..我見10個10個都唔得~
你跟果粒咩電 ?

你徒弟都講:

"還有,就算買套機,都一定要換無刷motor,用個原裝380只可以離下地HOLD下機.仲要得幾分鐘貨仔"

我見原裝野~起碼都要換 ...

自己試過後,再加評語,

因為我試好多,難度完裝機不可能飛到二樓嗎? 當然要飛得耐就要打本了....
cnights 發表於 2006-2-24 15:17:02 | 只看該作者
原帖由 sn-10 於 2006-2-24 14:24 發表

唔係唔會教你要點, 而係佢自己唔識要點, 一係就向人老點....哈哈....

得閒去聽下佢老點人都幾過癮.....

有幾a??
介紹d來wow...起碼可以解悶^^
zivtong 發表於 2006-2-24 17:02:46 | 只看該作者
原帖由 cnights 於 2006-2-24 15:17 發表

有幾a??
介紹d來wow...起碼可以解悶^^

到時可能會一肚氣多過解悶..何苦..