RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3340|回復: 19
打印 上一主題 下一主題
收起左側

想買機

關閉 [複製鏈接]
阿祈 發表於 2006-2-18 10:33:19 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
本人有玩開電車ga,所以有差機
我想問有咩機係$1600以下家,
要有埋控
唔要M24,要可以係大風小小ga環境下都玩到ga
同埋唔想玩Li-po電
wave 發表於 2006-2-18 10:41:36 | 只看該作者
平机又唔要,大do既机個價又唔到,好難架喎!
其實$1000同$1600個價都差唔多.
上400机種起馬要$4000以上
wave 發表於 2006-2-18 10:48:35 | 只看該作者
仲有電直power問題,一定越輕越好.
唔玩Li-po電 3幾分鐘就要落番黎(細机).
zivtong 發表於 2006-2-18 11:22:29 | 只看該作者
1600蚊...真係除左 細機..根本無選擇..
1600蚊 多成 千銀添啦..
 樓主| 阿祈 發表於 2006-2-18 11:26:44 | 只看該作者
細機都ok
cnights 發表於 2006-2-18 14:43:54 | 只看該作者
都是那句....lama2...如果冇咩風...室外玩都可以...
小步 發表於 2006-2-18 16:02:33 | 只看該作者
lama2 睇彩數,真係唔係架架得...
可能我黑仔次品多
cnights 發表於 2006-2-18 17:58:10 | 只看該作者
你是不是大陸上面買a??好似上面好多都是有問題= =''

我買時個老細即時solo...一定show過冇事先俾人...有問題都可以俾回他...
小步 發表於 2006-2-18 18:36:20 | 只看該作者
係呀...都係入貨賣比人,由n年前Smartech到而家o的機,qc都係麻麻...
由其是華記個o的機,真係買六合彩咁...一定要飛到先好買,冇得試就打死都唔買.
國產野真係要solo 先好..唔係激死你
cnights 發表於 2006-2-18 19:29:58 | 只看該作者
內地qc= 冇qc
haha
zivtong 發表於 2006-2-19 01:26:05 | 只看該作者
原帖由 cnights 於 2006-2-18 19:29 發表
內地qc= 冇qc
haha

所以根本 貴 幾多 都冇用..

好一句 "內地qc= 冇qc" 咁 點解你地開初又要插 鴨街6舊水 會係易壞o的呢..720 先係好野 ?

不解..

相關資料 :
http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... &extra=page%3D1

cnights 發表於 2006-2-19 03:09:42 | 只看該作者
唉...

其實是不是我表達問題...定是人地理解問題,定是d人跟本唔明內地工廠做野流程..難聽d講,d人只是不停搵野嘈...

基本上現在所有電子產品,好多都是搵另一間電子公廠生產,好小公司自設產房,原因唔detail講,要的自己去報個management同econ的course讀下la,而且是一張單講生產幾多數量,而好多公司只會理交回相對數量產品,而唔理那些因porduction時做fault tolrence而產多的,(jr就是其中一間會收回所有多產了的公司),而那些公司收回d貨時,都會做多次test先.因此就會產生了qc出現唔同level.

最好的qc就是那些俾原公司order了那些,因為廠同公司都會好主力做test.
之後就是那些在廠中做個qc,但是多出來的/ fail出來的...而有d fail只是因為外觀/一些小fault.
最後是那些多出來而冇做過qc.

由於廠是唔會keep這些電子垃圾,所以會以賤價賣出.

所以市場上就會出現qc比較好的porduct,同非常平的非qc過的product..

由於中國大部份公司慣性(台灣都是),qc比較好的都會出口,而且些更差的跟本就冇內銷.所以內地好多賣的都是那些又廠流出來的...

用回lama2, 內地中可能好多都可能不是原廠貨 (因為內地公司習慣外銷),而在鴨記那些就不知道,不過睇回好多事主,可能同這些貨源分別不大, 而其他地方賣的貨源是原公司定廠,冇人可以肯定...

我都是那句,買lama2搵一間公司可以即是飛到俾你睇是最重要...
zivtong 發表於 2006-2-19 11:10:15 | 只看該作者
原帖由 cnights 於 2006-2-19 03:09 發表
唉...

其實是不是我表達問題...定是人地理解問題,定是d人跟本唔明內地工廠做野流程..難聽d講,d人只是不停搵野嘈...

基本上現在所有電子產品,好多都是搵另一間電子公廠生產,好小公司自設產房,原因唔detail講 ...

都係果句,
$600係垃圾貨既話
$720都唔見會係正貨..只會比貴左而得到同樣既貨
依樣野 你咁熟工商 究竟係我搵野嘈 定你地係要搵野橕 ?

and

鴨街肥仔 都即場試過晒 先賣比你, 有問題飛唔起都會幫你check,..我眼見不少次..明明有人唔識撞爛野,拿回去, 肥仔都幫佢fix同再試飛

我都係果句..我想話些好野比大家聽知下o者

你自己想下啦~ 依到post出來o的價 "下下"貴過人好多 都算
賣既果個又串,又不可一世, 同下李生影下相都話要賣貴o的
自己間鋪無雷公咁遠仲可以賣貴人咁多..
我就真係睇唔過眼...把街價講出來,方便想買既人得以比較
講真~好多人買之前都會格價既..
internet既好處就係 冇秘密, 找資料既地方..

如果明明見到講野有問題,如係FP機 用pg03都會話因為cup機唔好,gy240 cup機先正..9唔搭8都唔出聲咁點得??
o的野貴..講街價 又要比你地插既話..
我建議 網主 快o的換版主...

公道o的, 持平o的 都唔應該用商人做版主..
講兩句事實又唔happy

我又唔想新人變水魚 我真係好唔忍心...
咁點好 ???

無他, 你有你地插, 我有我繼續把事情既另一面講出來
讀者自己平lor~

ps 每post一次我會save左,希望 有咩都好 用lock post來解決, "下下"用cut post..依度真係過份..

自爆其短 亂講野 就cut post...我仲save埋一大推, 仲有o的pm添 (小x無啦啦想pm講和)
係未要我post番晒出來好讓人
"公道自在人心" ?
小步 發表於 2006-2-19 12:55:26 | 只看該作者
係..我本來係想講和,大哥,我好似唔識你架,老實講,呀邊邊個你話佢老點我不想再說...
但我從來冇老點人,你而家向到見人就殺,想點先?
我有冇好似你咁去MircoHeli玩野呀??呢個唔係做唔做問題,係人品問題
一味倒人米,你咁勁去鴨記包三餐囉..
眼見?我眼好多人去鴨記買完吊吊聲返來,唔係我幫佢地搞機都真係飛唔起

唉,真係冇咁多時間同你癲..
vtipopo 發表於 2006-2-19 13:12:18 | 只看該作者
我都見過鴨街肥仔 即場試過晒 先賣比人, 有問題飛唔起都會幫你check, 肥仔都幫佢再試飛 重系企系檔口道面前飛 強牙!
wave 發表於 2006-2-19 13:22:36 | 只看該作者
原帖由 zivtong 於 2006-2-19 11:10 發表

都係果句,
$600係垃圾貨既話
$720都唔見會係正貨..只會比貴左而得到同樣既貨
依樣野 你咁熟工商 究竟係我搵野嘈 定你地係要搵野橕 ?

and

鴨街肥仔 都即場試過晒 先賣比你, 有問題飛唔起都會幫你ch ...

真有d睇唔過眼,我先至會出聲,我亦唔會偏幫某一邊,我都係想講句公道話,
你成日話鴨記平,叫人去買,你又有冇睇過肥仔老細老點新手呀!
我企係度睇左半粒鐘,個新手問個肥仔邊架機好飛,拒居然點個新手買full set walk#36
你唔係話比我聽full set walk#36好飛呀麻??????
你唔係想話比我聽你地個個都係用full set walk#36黎飛呀,師兄!

p.s唔係個個新手都咁好彩一開始可以有個老手同拒買機嫁!
zivtong 發表於 2006-2-19 21:23:37 | 只看該作者
原帖由 wave 於 2006-2-19 13:22 發表

真有d睇唔過眼,我先至會出聲,我亦唔會偏幫某一邊,我都係想講句公道話,
你成日話鴨記平,叫人去買,你又有冇睇過肥仔老細老點新手呀!
我企係度睇左半粒鐘,個新手問個肥仔邊架機好飛,拒居然點個新手買full set  ...

我用肥仔一例 係因為 要 同 大x行 作比較..
只係參考~
zivtong 發表於 2006-2-19 21:31:22 | 只看該作者
原帖由 小步 於 2006-2-19 12:55 發表
係..我本來係想講和,大哥,我好似唔識你架,老實講,呀邊邊個你話佢老點我不想再說...
但我從來冇老點人,你而家向到見人就殺,想點先?
我有冇好似你咁去MircoHeli玩野呀??呢個唔係做唔做問題,係人品問題
一味倒人米 ...

你從來冇老點人?

我從來冇聽過 walkera #4 要賣成 700..仲話好好飛, 全世因都知walker 最差, 跟本唔會推介人買..

踢爆400only 又唔happy~

小步 發表於 2006-2-19 22:07:30 | 只看該作者
省點啦你,你技屎就屎
唔得我飛比你睇下..我玩機個時你都未出世...
你飛唔到唔好話人,on99
未見過o的咁o既人...真係
zifu 發表於 2006-2-22 10:46:47 | 只看該作者
買36空機,power pro電變,大陸紅色散熱摩打,futaba 6exh 控, e-sky servo, gy240 gyro, 11.1v 1800 10c 電,都唔使3000,已何以飛到反轉都唔使換野