RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: sososo
打印 上一主題 下一主題
收起左側

TL-01改 Mini

J 發表於 2006-2-20 11:08:56 | 只看該作者
TL01 係最易改架喇, 好多零件同M車通用~
但係我想用TA01改玩味會重D
甚至我諗緊用TB01改... 好似都ok!
哈哈, 大家都patpat 痕, 左改右改
courel500 發表於 2006-2-20 11:14:48 | 只看該作者
原帖由 J 於 2006-2-20 11:08 發表
TL01 係最易改架喇, 好多零件同M車通用~
但係我想用TA01改玩味會重D
甚至我諗緊用TB01改... 好似都ok!
哈哈, 大家都patpat 痕, 左改右改

哈哈 ! 開頭都有諗過 TT/TB 改 , 但係膠兜好難整得佢實淨同埋唔夠位6 cells電 !
courel500 發表於 2006-2-20 11:17:49 | 只看該作者
一係用分体電既車 , 但係一諗到 ( 皮帶 / 脾 / 狗骨 ..... ) 就......... , 都係諗番 TL 把啦 !
J 發表於 2006-2-20 11:27:20 | 只看該作者
皮帶車一定唔會改... 淨係條帶都夠煩
反而TB01 兜車我覺得可以改做板車, 就正如TA01 改MINI 一樣道理
TA01 TB01 我都有喇... 係無TL, TT 好似雞左D, 從來無諗過
所以都係著手呢兩架.
大家快D整好交流下~
courel500 發表於 2006-2-20 11:35:00 | 只看該作者
原帖由 J 於 2006-2-20 11:27 發表
皮帶車一定唔會改... 淨係條帶都夠煩
反而TB01 兜車我覺得可以改做板車, 就正如TA01 改MINI 一樣道理
TA01 TB01 我都有喇... 係無TL, TT 好似雞左D, 從來無諗過
所以都係著手呢兩架.
大家快D整好交流下~

你整到邊呀 ? 用咩車整呀 ? 諗緊如果好似我咁 , 淨係出去買個 ( 車架 / 齒 / 中軸 ) 呢 3 樣野好丫 , 定等人放出來好呢 ?
J 發表於 2006-2-20 12:11:32 | 只看該作者
我而家未正式開始, 好期待幾部改裝 touring mini 一齊片的盛況 ;p
你去買部二手tl01咪得囉, 100蚊到~~ 仲平過你買散件
courel500 發表於 2006-2-20 12:50:13 | 只看該作者
原帖由 J 於 2006-2-20 12:11 發表
我而家未正式開始, 好期待幾部改裝 touring mini 一齊片的盛況 ;p
你去買部二手tl01咪得囉, 100蚊到~~ 仲平過你買散件

我成日都有留意有無TL-01 2nd hand呀 ! 但係成日都無
J 發表於 2006-2-20 12:54:40 | 只看該作者
試下徵下~ 話唔定連埋靚仔155 或者司力架殼徵左返黎~~
courel500 發表於 2006-2-20 12:58:11 | 只看該作者
原帖由 J 於 2006-2-20 12:54 發表
試下徵下~ 話唔定連埋靚仔155 或者司力架殼徵左返黎~~

thx !
pantherjovi 發表於 2006-2-20 14:03:46 | 只看該作者
我改過TA01為Mini, 車軸問題其實好易解決..用"老展"的金屬改就得,用鋸及錯就o.k..
係轉向比較大問題..因為TA01是會頂到下..所以最後變左MO3m size....
天照 發表於 2006-2-20 14:07:46 | 只看該作者
搞到咁大鑊....不如用返M03好過....哈......

不過我諗大家都係想搞到佢變四驅咁解唧~!
courel500 發表於 2006-2-20 14:50:01 | 只看該作者
原帖由 天照 於 2006-2-20 14:07 發表
搞到咁大鑊....不如用返M03好過....哈......

不過我諗大家都係想搞到佢變四驅咁解唧~!

一DD啦 , 其實有好多人話不如買架仲好啦 , 有皮帶又有軸車 , 咁點解要咁改呢 ? 因為就算有車 , PARTS都未必全部有 , 同埋改左出來有個種成功感好嗎 , 同埋星星PARTS比其他廠易搵D又唔貴 , 最好就係仲要係可以共用 , 因為我諗大家屋企都有 1~幾部 M 系車或星星車 , 如果將D車路埋一碟上幾好呢 !
天照 發表於 2006-2-20 14:53:46 | 只看該作者
原帖由 courel500 於 2006-2-20 14:50 發表

一DD啦 , 其實有好多人話不如買架仲好啦 , 有皮帶又有軸車 , 咁點解要咁改呢 ? 因為就算有車 , PARTS都未必全部有 , 同埋改左出來有個種成功感好嗎 , 同埋星星PARTS比其他廠易搵D又唔貴 , 最好就係仲要係可以共 ...

成本太高啦....哈!
又未必有機器去做.

淨係你TB01或TL01改短佢......中間果支軸都要搵機做出嚟先掂....
邊到個個下下有車床去搞啦....哈!
J 發表於 2006-2-20 14:59:19 | 只看該作者
amat, 我有... 所以我先咁想改
J 發表於 2006-2-20 15:01:40 | 只看該作者
原帖由 courel500 於 2006-2-20 14:50 發表

一DD啦 , 其實有好多人話不如買架仲好啦 , 有皮帶又有軸車 , 咁點解要咁改呢 ? 因為就算有車 , PARTS都未必全部有 , 同埋改左出來有個種成功感好嗎 , 同埋星星PARTS比其他廠易搵D又唔貴 , 最好就係仲要係可以共 ...

完全同意... 淨要四驅黎片不如擺抵1k 拎架abc 走
改下改下好好玩...
J 發表於 2006-2-20 15:06:26 | 只看該作者
原帖由 pantherjovi 於 2006-2-20 14:03 發表
我改過TA01為Mini, 車軸問題其實好易解決..用"老展"的金屬改就得,用鋸及錯就o.k..
係轉向比較大問題..因為TA01是會頂到下..所以最後變左MO3m size....

thanks!!!
咁你講既展記軸仲有無得賣?
轉向果度可唔可以講多d? 我唔想要 m03m 長度, 我想 210mm
你post 你架車張相上黎得唔得呀, thx again!
天照 發表於 2006-2-20 15:12:58 | 只看該作者
原帖由 J 於 2006-2-20 14:59 發表
amat, 我有... 所以我先咁想改

哈哈,咁都大鑊啦~!
courel500 發表於 2006-2-20 15:24:32 | 只看該作者
原帖由 J 於 2006-2-20 15:01 發表

完全同意... 淨要四驅黎片不如擺抵1k 拎架abc 走
改下改下好好玩...

YES !
pantherjovi 發表於 2006-2-20 19:32:59 | 只看該作者
原帖由 J 於 2006-2-20 15:06 發表

thanks!!!
咁你講既展記軸仲有無得賣?
轉向果度可唔可以講多d? 我唔想要 m03m 長度, 我想 210mm
你post 你架車張相上黎得唔得呀, thx again!

架車完成相就無左啦...舊工房我post過–次,轉向問題 1)装servo位置(除非改到好似前面post咁),否則車身長左 2)用原裝轉向應該唔得,會轉到少少后頂到前波箱...
另我post我之前改短左支軸,人手都做到,不過辛苦D咁...
展記重有TA01 or 02支軸買,01長D,02就短DD,不過都係要改..
我完全明白各位心情,改裝成功是很開心.....
J 發表於 2006-2-20 20:04:15 | 只看該作者
thx, ok wor, can DIY the centre shaft.