RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 10152|回復: 66
打印 上一主題 下一主題
收起左側

TL-01改 Mini

sososo 發表於 2006-2-19 01:15:00 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
http://kyoto.cool.ne.jp/fuku_df/TLsakusei.html

Ken 發表於 2006-2-19 01:26:13 | 只看該作者
接著劑..........
一撞就真係..殘念....
RX-7FD 發表於 2006-2-19 23:42:50 | 只看該作者
我改緊la~~
J 發表於 2006-2-19 23:49:52 | 只看該作者
哈哈, 果然係同好, 我也計劃左一排了~~
RX-7FD 發表於 2006-2-20 00:58:42 | 只看該作者
我起二手區度買左架$150未砌TL01...完全係打算改4WD mini....
所有零件都買齊了...炭軸,短A臂都係必改件o黎...
minimini 發表於 2006-2-20 01:02:33 | 只看該作者
but 個車架接合位比較 "危" 噃......點算好........易斷之餘仲有機會兩邊駁位唔平衡......

起碼要有鑼牀先可以搞得掂......

J 發表於 2006-2-20 01:47:17 | 只看該作者
有鑼牀可以點搞, 分享下你個idea~
minimini 發表於 2006-2-20 10:10:08 | 只看該作者
個接合位內側加幾件 "碼" 比較穩陣.........不過 TL01 個車架咁弱, 就算改得好正型, 玩兩嘢爛鬼埋......咪盞嘥心機......我個人認為唔值 lor.....

用 graphite 板嘅車就易搞好多.......

J 發表於 2006-2-20 10:15:41 | 只看該作者
如果cut 短左, 個接合位已到電池位, 我估好難加碼, 所以我見過改的人都係用接著劑. 我其實都唔buy 靠黏貼的方法.
TL01 脆弱? 我未玩過唔知呀, 不過見佢係車架係space frame 型, 會好改過兜車掛

歡迎繼續討論

J 發表於 2006-2-20 10:17:53 | 只看該作者
graphite 板嘅車可以點?
就咁cut短佢改過d接駁位?
RX-7FD 發表於 2006-2-20 10:18:48 | 只看該作者
用加碼方法,有位o家...
J 發表於 2006-2-20 10:21:01 | 只看該作者
真係? 你既進度如何? 幾時有相睇~
minimini 發表於 2006-2-20 10:29:35 | 只看該作者
分享吓我部 TA 01 mini........二手區買番嚟..........呢套板應該係成 set 買番嚟 (from "Chin Ngai").........超級古董..........not DIY.......而家未有時間 rebuild 佢......遲 d 就會唔同哂o架嘞.......

J 發表於 2006-2-20 10:42:00 | 只看該作者
very good wor, i think i've seen sth like that in kws many years ago.
其實ta01/02 車架正唔正? 而家d零件仲有無?
剛剛$100買左部新淨行得走得ta01車架, 好無參考你架車咁改mini 呢
minimini 發表於 2006-2-20 10:46:26 | 只看該作者
原帖由 J 於 2006-2-20 10:42 發表
very good wor, i think i've seen sth like that in kws many years ago.
其實ta01/02 車架正唔正? 而家d零件仲有無?
剛剛$100買左部新淨行得走得ta01車架, 好無參考你架車咁改mini 呢

Thx for your appreciations.......

部車勝在全密封波箱, 遲 d 我諗住放套 brushless (SS 5800) 落去, 咁就セ都唔駛再整.......淨玩冇擔心.........

TA 01/02 波箱 + 牙 KWS 都仲有得賣........
but 呢部 mini 車嘅臂 + 萬向都係特別短嘅噃........真係要特別訂造........

J 發表於 2006-2-20 10:51:38 | 只看該作者
想問下狗骨有無機會用番m車果d?
臂如果真係無取代品我可以自己mill 出黎, 不過無老賤咁好架喇
仲用條直軸未諗掂
minimini 發表於 2006-2-20 10:58:25 | 只看該作者
原帖由 J 於 2006-2-20 10:51 發表
想問下狗骨有無機會用番m車果d?
臂如果真係無取代品我可以自己mill 出黎, 不過無老賤咁好架喇
仲用條直軸未諗掂

m 車嘅狗骨應該 OK.........條直軸先至大鑊........如果整得唔好.........ummmmm........can't imagine.......
J 發表於 2006-2-20 11:00:19 | 只看該作者
有無得睇下你架ta01 mini 的直軸? 或者原裝的?
courel500 發表於 2006-2-20 11:02:04 | 只看該作者
我都揾緊有無人放TL-01/TL-01LA淨車架 , 其實中軸改短唔係一個問題 , 萬向and上下脾改短其實可以用M車都得 , 車架改短有少少頭緒 , 但唔知應該點講好 !
courel500 發表於 2006-2-20 11:04:49 | 只看該作者
遲d可以好似日本咁 , 整番場touring car 改 mini 賽都好喎 !