RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5451|回復: 20
打印 上一主題 下一主題
收起左側

唉~越玩越唔想玩\o/原全唔明呀~~~~~~

iCoke 發表於 2006-2-23 02:26:44 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
now我玩第2部機啦 之前果部一起就亂咁飛 d唔知咩咩果部4ch d人話佢個sevor太快新手唔岩玩~好啦 now有部e-sky啦 係好d 不過我唔明佢係要向左邊西埋去 係好快果隻 我比好小油等佢慢慢黎嫁啦一起佢就西埋一邊(都係一寸高到)~我有試過set佢個中位都試左好多位嫁啦~~~我控制佢去反方向果邊啦 好似好d 一起高dd佢又去第邊 仲知唔明佢想點啦 我左佢又左得滯 唔向佢又西去第到  我見人玩都好地地 我好似原全控制唔到佢咁~_~我都知要晒時間去煉不過好似唔知點咁 都唔係好識講啦我~唉~有d灰灰地想放棄不過又好想玩好佢~玩模擬起機同真實起機兩回事黎既~_~
救命))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Crash4ever 發表於 2006-2-23 02:29:03 | 只看該作者
keep up don't give up , u give be very good at it one day
 樓主| iCoke 發表於 2006-2-23 02:33:50 | 只看該作者
我見人地玩都唔係咁既好似原全冇想西埋一下邊既感覺~~~係咪要set機嫁~我部新機黎嫁咩都冇郁過~~小步可叫我唔洗換野住我冇換野又冇set呀~~~
cnights 發表於 2006-2-23 03:29:36 | 只看該作者
你隻是lama2??

另外任何直都是在升空時偏左...這是grounding effect..

你買時,賣俾你的冇教同show俾你睇咩??
小步 發表於 2006-2-23 08:17:35 | 只看該作者
你架..FP1 ?FP2 ?

真係可以唔換野就飛得架..
FP2DIY 小小可以再好飛o的

係咁架,慢慢綀吧,有冇玩SIM ..可以的話買XTR綀,不過我唔知ESKY個控Support唔support
問清楚先
wave 發表於 2006-2-23 09:16:31 | 只看該作者
原帖由 iCoke 於 2006-2-23 02:26 發表
now我玩第2部機啦 之前果部一起就亂咁飛 d唔知咩咩果部4ch d人話佢個sevor太快新手唔岩玩~好啦 now有部e-sky啦 係好d 不過我唔明佢係要向左邊西埋去 係好快果隻 我比好小油等佢慢慢黎嫁啦一起佢就西埋一邊(都係一 ...

以下係本人o既小小心得,
你架机係FP,机身咁輕只係比小小油只會係地下磨一世都起唔倒飛,因為有ground effect,對槳d風會打落地面再反彈影響架机,一開始要比d油至小離地一米,跟住再修正架机方向,細机唔可以當大机咁玩嫁,越細o既机,越係易受環境所影響,所以亦係越難玩,手指反應要求越高!(室內除外)

ps.架机起飛時有小小偏左係正常,esky個惘也有講.
bryannt 發表於 2006-2-23 09:52:29 | 只看該作者
樓主有冇練過sim?

小電直同其他 rc 模型真係好唔同,
一定要付出努力同時間去練習,
先可以得到玩的樂趣。

好似我玩緊隻fp2咁,
有一次同d forum的人一齊放飛機,
我果時仲未hov到機,
自己有小小以為隻機可能有野要set先hov到,
但比其他前輩一飛 .....
佢地一下就hov得好定,
仲話比以前fp1易d (我相信只係因為佢地技術好左)。

所以我相信唔一定係隻機有事,
樓主一定要多多練習sim先好去玩正機。
zivtong 發表於 2006-2-23 11:13:13 | 只看該作者
想話升就升, 除非搵只 50級 油機來 玩~
最好有埋co-pilot

細機 咁細只, 就算點set都好,都會有你既情形...

唯有好似大家咁講 練多o的 電腦模擬

當你由唔識到識hov, 係好開心架~
 樓主| iCoke 發表於 2006-2-23 11:15:35 | 只看該作者
我部係honey bee e-004  我有玩sim呀 係sim我控制到佢不過到真實就唔同左~~
我有試過一下比油佢上天再修正佢~~~佢一上就西到鬼死咁遠(快速果隻) 我想知咁係咪正常~~~
下苦功我就有晒心理準備 真既直昇機牌都難考過車啦 我一次買左4舊理電黎鍊佢嫁啦
不過都係攪唔掂~~~部機係人地送比我嫁~有冇試我就唔清楚啦~人地送野比我唔通仲問返佢 (你有冇試清楚嫁)咁咩-oo-"
fp2真係咁好???fp2 now咩價$????
wave 發表於 2006-2-23 11:40:45 | 只看該作者
難度一定有(始終係机仔關係),玩直昇机係要付出時間同金錢.
bryannt 發表於 2006-2-23 11:43:13 | 只看該作者
原帖由 iCoke 於 2006-2-23 11:15 發表
我部係honey bee e-004  我有玩sim呀 係sim我控制到佢不過到真實就唔同左~~
我有試過一下比油佢上天再修正佢~~~佢一上就西到鬼死咁遠(快速果隻) 我想知咁係咪正常~~~
下苦功我就有晒心理準備 真既直昇機牌都難考 ...

你果部咪係 fp2囉

以我自己為例,
我買左機之後都練sim練左成個星期先去試隻機,
而且練sim都要有目標咁去練 (e.g. 降落、hov機、左轉/右轉、打圈...etc)。

到飛真機時就要先係冇咩風的地方,
我開頭只係係地下跳下跳下,
練下係地下走來走去,
練熟真機手感後就慢慢跳高小小。
直到hov到機。

係戶外就算有風都可以,
係我抄過幾次之後發現將隻機面向風起飛會穩定好多。

就知就係練多d,
抄多幾次,
咁就飛到啦。

ps. 我家下係街都hov到了,
     現在練緊打圈
zivtong 發表於 2006-2-23 12:43:08 | 只看該作者
原帖由 bryannt 於 2006-2-23 11:43 發表

你果部咪係 fp2囉

以我自己為例,
我買左機之後都練sim練左成個星期先去試隻機,
而且練sim都要有目標咁去練 (e.g. 降落、hov機、左轉/右轉、打圈...etc)。

到飛真機時就要先係冇咩風的地方,
我開 ...

同埋 如果同fms 就更加要更多時間..
fms太易...

唔似真機

xtr,g2, g3, and picofly 都係好既sim可以試下
小步 發表於 2006-2-23 12:49:30 | 只看該作者
SIM 都有好多種,不用錢的如CMS , FMS 手感麻麻,但一樣綀到方向感
就手感[性能]就同真機差異很大
想真o的就買個G3/XTR SIM啦
小小電直,係難玩o的架,原因樓講得好清楚了
不過,如果fp仔你玩得掂,大機一定查到.

50級都唔係話上就上=.=//  只係唔會太多envorment  Effect ...
反應唔到都係話炒就炒
zivtong 發表於 2006-2-23 15:54:10 | 只看該作者
原帖由 小步 於 2006-2-23 12:49 發表
SIM 都有好多種,不用錢的如CMS , FMS 手感麻麻,但一樣綀到方向感
就手感[性能]就同真機差異很大
想真o的就買個G3/XTR SIM啦
小小電直,係難玩o的架,原因樓講得好清楚了
不過,如果fp仔你玩得掂,大機一定查到.
...

50級一炒 心痛死..

如果 話上就上既話 "FMS" 實得..好無奈..-_-" 唔駛錢 就係咁..-_-"...
wing13149 發表於 2006-2-24 00:33:59 | 只看該作者

hi

原帖由 iCoke 於 2006-2-23 11:15 發表
下苦功我就有晒心理準備 真既直昇機牌都難考 ...

請問004是否送條線比你駁电腦或另外買,因我朋友買咗冇包線.thanks!
zifu 發表於 2006-2-24 01:34:28 | 只看該作者
原帖由 cnights 於 2006-2-23 03:29 發表
你隻是lama2??

另外任何直都是在升空時偏左...這是grounding effect..

你買時,賣俾你的冇教同show俾你睇咩??

lama2 應該無grounding effect.
 樓主| iCoke 發表於 2006-2-24 02:07:20 | 只看該作者
佢都冇比我呀~佢叫我自己買~我之前果部D 唔知咩咩果部4 CH 有呀麻 SO冇買~不過好似唔岩用=.=之後我又買多條
小步 發表於 2006-2-24 10:59:33 | 只看該作者
其實個個出來都包SIM 的...只係o的友仔拿起左唔比你..XD

Ground Effect唔一定指尾槳o既左飛問題
大槳近地面o既Presure都會使機身不穩定o既
小電直係咁架,一定要狠心推高佢一,兩呎先聽話o的
zifu 發表於 2006-2-27 03:50:03 | 只看該作者
grounding effect是因為大槳順時針轉,氣流打到地面再回槳面而壓到直昇機向左邊走,如歐式機反時針轉時機就會向右邊走了,但lama2是雙槳,互相抵銷氣流,就應該沒有此問題了,所以lama2比較穩定,易飛,但雙軸同步比較麻煩,所以尾成日左右走,調完后又走,小小風又走,學好對尾后就可以做原地轉,再學打8字,飛常容易學
dicky20 發表於 2006-2-27 17:45:38 | 只看該作者
你放棄冇人話你,因為heli真係難玩,但放棄好可惜law=.=
我玩fp1 hov左6個月先hov到,其實你有恆心就ok 嫁la