RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: pl2002hk
打印 上一主題 下一主題
收起左側

yokomo drift master 要加o既配件一問?

stig 發表於 2007-7-24 01:45:26 | 只看該作者
其實我打錯左....
我見到咁多改車parts 想打 藍色金錢世界 先岩 XDDD
gegegum 發表於 2007-7-24 02:06:45 | 只看該作者
Edde 發表於 2007-7-24 02:12:22 | 只看該作者
原帖由 長崎良尾 於 2007-7-24 01:32 發表
我都明點解要搭岩齒比???原裝都得啦....佢問什麼配件佢先好drift嗎

師兄 .... 齒比唔啱, ESC overheat 部車唔郁 ..... drift 到嗎 ???
gegegum 發表於 2007-7-24 02:28:52 | 只看該作者
咩齒比, 好唔好drift, 可以有好多變數, 車架setting, esc, 摩打(新舊都唔同), 用咩電, 玩咩場, 車殼都有影響! 如果用d1 19t, 用住6.5o左右玩住先, set好架車再fine tune啦!

長崎良尾 發表於 2007-7-24 13:08:00 | 只看該作者
原帖由 Edde 於 2007-7-24 02:12 發表

師兄 .... 齒比唔啱, ESC overheat 部車唔郁 ..... drift 到嗎 ???

其實原裝車果如齒比咁中性點會drift唔到.......係都可以遲"d"改啦....我唔明係點解即刻改呢....
長崎良尾 發表於 2007-7-24 13:09:28 | 只看該作者
原帖由 gegegum 於 2007-7-24 02:06 發表

你又周圍放毒!

唔係...佢問有什麼可以改.比佢睇下咁囉......
傑佬 發表於 2007-7-24 17:05:24 | 只看該作者
原帖由 pl2002hk 於 2007-7-24 00:17 發表
小弟買左yokomo drift master~
請問仲要加d咩配件佢先好drift呢?

thx~各位c兄~
你係咪買左last嗰部.....我覺得其實唔洗咁心急改ge...
之前我用TT-01玩..我都係啱啱轉玩Drift master...原裝Setting其實已經好好走....
本人愚見..你玩熟左本身部車嘅特性..再逐步逐步去改裝..咁都未遲...將改裝Parts一步一步咁裝上..你可能會發現兩者之間嘅分別..亦可了解自己部車多D....
都係嗰句..技術唔得..改到部車天花龍鳳又如何呢[因小弟技術都好屎]所以慢慢改
magic-vtec 發表於 2007-7-24 17:14:29 | 只看該作者
原帖由 傑佬 於 2007-7-24 05:05 PM 發表
你係咪買左last嗰部.....我覺得其實唔洗咁心急改ge...
之前我用TT-01玩..我都係啱啱轉玩Drift master...原裝Setting其實已經好好走....
本人愚見..你玩熟左本身部車嘅特性..再逐步逐 ...

四哥既愚見對於樓主同小弟已經好受用喇
傑佬 發表於 2007-7-24 17:17:11 | 只看該作者
原帖由 magic-vtec 於 2007-7-24 17:14 發表

四哥既愚見對於樓主同小弟已經好受用喇
咪傻啦....仲有大把嘢學la....
minesr34gtr 發表於 2007-7-24 20:06:12 | 只看該作者
原帖由 長崎良尾 於 2007-7-24 13:08 發表

其實原裝車果如齒比咁中性點會drift唔到.......係都可以遲"d"改啦....我唔明係點解即刻改呢....

原裝齒70/30*2.353=5.49
您認為v16r+19t用5.49齒比可以叫中性?
如果用mc800就當然無問題喇~~
依家係v16r,用原裝齒,又無力,電變又熱,仲要依家天氣咁熱...
仲點drift....
您真係唔明點解即刻改,定您想佢死電變先咁講
minesr34gtr 發表於 2007-7-24 20:10:14 | 只看該作者
原帖由 長崎良尾 於 2007-7-24 01:38 發表

如果用依"d"配件對drift有一定共用

除左最尾哥3樣,其他都可以唔駛改~
尾2個set除左頭單之外,其他哥兩樣又係無用
長崎良尾 發表於 2007-7-24 20:15:20 | 只看該作者
咁唔改都玩到...改什麼
minesr34gtr 發表於 2007-7-24 20:25:09 | 只看該作者
依家係答緊改d咩會好drift d
當然改晒就最好喇
我只係指出邊d對drift有真正幫助既parts
唔改當然玩到喇,但一定無改左咁好drift羅

長崎良尾 發表於 2007-7-24 20:52:37 | 只看該作者
哦...多謝你...我學到野 ....
minesr34gtr 發表於 2007-7-24 21:06:59 | 只看該作者
原帖由 長崎良尾 於 2007-7-24 20:52 發表
哦...多謝你...我學到野 ....

良尾兄唔好咁講...大家交流下
互相學習o者
傑佬 發表於 2007-7-24 21:09:41 | 只看該作者
我係新手...我都學到嘢lu...
食人倉 發表於 2007-7-24 21:51:53 | 只看該作者
我都學到嘢又係新手添
長崎良尾 發表於 2007-7-24 21:58:47 | 只看該作者
我都話上綱學到嘢架啦.....
randy 發表於 2007-7-24 22:18:10 | 只看該作者
我又唔覺頭單好用喎,既然master出得頭尾直,又點解要用番頭單啫,咁不如買LCG都係多幾佰啫......如果有睇開日本甩尾碟,[天國],廣板介紹甩尾RC都建議用頭尾直,中單,用頭尾直中單作用係當頭轆失去動力後頭左右轆既轉速一樣咁個尾至容易改變方向.....中單係用黎俾裝頭尾直用,裝左頭單再裝中單,是否多此一舉呢!!..........玩車要逐樣改,每改一樣要感覺下架車有咩唔同,至再裝第2樣上去,咁至了解倒架車有咩改變,一次過改咁多野,就失去左玩車既樂趣!!

傑佬 發表於 2007-7-24 22:28:44 | 只看該作者
原帖由 randy 於 2007-7-24 22:18 發表
我又唔覺頭單好用喎,既然master出得頭尾直,又點解要用番頭單啫,咁不如買LCG都係多幾佰啫......如果有睇開日本甩尾碟,[天國],廣板介紹甩尾RC都建議用頭尾直,中單,用頭尾直中單作用係當頭轆失去動力後 ...
我等緊你支中單ar.......