RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: pl2002hk
打印 上一主題 下一主題
收起左側

yokomo drift master 要加o既配件一問?

minesr34gtr 發表於 2007-7-25 00:08:58 | 只看該作者
原帖由 傑佬 於 2007-7-25 00:06 發表
我地之前有試過星期日去你地個秋明山交流過..同埋上次yokomo Drift Meeting都有交流比賽過   .無奈你地話過星期六好難就到時間入元朗...無計la...有機會既

期待下次yokomo Drift Meeting
gegegum 發表於 2007-7-25 00:13:02 | 只看該作者
哈哈! 大家討論得幾開心喎!
呢個世界冇一個SETTING可以行晒唔同O既TRACK同場地! 咩都試O下, 咁去到唔同地方咪知點對應囉!
不過唔好唔記得4條避震, 佢地O既影響力好大架!
長崎良尾 發表於 2007-7-25 00:16:09 | 只看該作者
原帖由 gegegum 於 2007-7-25 00:13 發表
哈哈! 大家討論得幾開心喎!
呢個世界冇一個SETTING可以行晒唔同O既TRACK同場地! 咩都試O下, 咁去到唔同地方咪知點對應囉!
不過唔好唔記得4條避震, 佢地O既影響力好大架!

c兄講得好.....世界冇一個SETTING可以行晒唔同O既TRACK同場地十分同意....
傑佬 發表於 2007-7-25 00:18:33 | 只看該作者
正確...亦都唔代表玩全改or高級車就一定玩得好
stig 發表於 2007-7-25 00:19:06 | 只看該作者
岩岩返左屋企, 又學到野 XD~
yshzzz666 發表於 2007-7-25 00:22:54 | 只看該作者
真係得益不淺,又學到點set車.
gegegum 發表於 2007-7-25 00:26:45 | 只看該作者
原帖由 傑佬 於 2007-7-25 12:18 AM 發表
正確...亦都唔代表玩全改or高級車就一定玩得好

o喜o喜! 所以我諗如果我入你地度玩, 都要換返頭尾直中單, 仲要set返霖d4條避震先睇到你地燈尾!
randy 發表於 2007-7-25 00:26:51 | 只看該作者
原帖由 地獄羊咩仔 於 2007-7-25 12:05 AM 發表

可能係我粒單向啤軨死死地,一邊會冇咁順,(攞起部車FULL油頂迫果時)放響地果時其實唔明顯,但我試過唔知咩原因,響我對上次洗啤軨之前,個頭單攪到我部車,一時4WD,一時2WD,凸別係灣中明顯打轉,洗完之後都順 ...

我又覺得唔可以拎起部車離地咁計,因為冇負重,而離地既轉數係同實際行車唔同,而車身左右重量又唔同,起碼行車個轆收左油都唔會轉咁耐先啦.......關於左右大細邊問題,呢個係軸車死症,個原理同直升機差唔多,因為摩打係一個方向轉,順摩打轉邊個會靈d.......皮帶車就好少有呢個問題!!
傑佬 發表於 2007-7-25 00:30:21 | 只看該作者
原帖由 gegegum 於 2007-7-25 00:26 發表

o喜o喜! 所以我諗如果我入你地度玩, 都要換返頭尾直中單, 仲要set返霖d4條避震先睇到你地燈尾!
咁幾時先...係我就一早Set好個場等你地黎la....
長崎良尾 發表於 2007-7-25 00:31:27 | 只看該作者
原帖由 gegegum 於 2007-7-25 00:26 發表

果個地....都快唔到.... 個個好次慢動作
Edde 發表於 2007-7-25 00:42:51 | 只看該作者
原帖由 minesr34gtr 於 2007-7-24 20:06 發表

原裝齒70/30*2.353=5.49
您認為v16r+19t用5.49齒比可以叫中性?
如果用mc800就當然無問題喇~~
依家係v16r,用原裝齒,又無力,電變又熱,仲要依家天氣咁熱...
仲點drift....
您真係唔明點解即刻改,定您 ...

同意 !!!
舉多個例 ..... mc330 + 5.49 gear ratio + 19T SP =  overheat cut 電無得反. ( 夜晚玩兩排電都唔得 )
唔改 ..... 玩手指呀.
randy 發表於 2007-7-25 00:48:46 | 只看該作者
原帖由 Edde 於 2007-7-25 12:42 AM 發表

同意 !!!
舉多個例 ..... mc330 + 5.49 gear ratio + 19T SP =  overheat cut 電無得反. ( 夜晚玩兩排電都唔得 )

我用mc330+原裝齒+15T M+吹電變風扇一把.........玩兩排電冇cut過
傑佬 發表於 2007-7-25 00:51:29 | 只看該作者
原帖由 Edde 於 2007-7-25 00:42 發表

同意 !!!
我啱啱買個部yokomo都係搬番TT-01電子嘢過去...全原裝齒比70/30,用Mc330+ Xenon 19T摩打,星期六晚玩,無Cut電變喎又唔熱喎 可能有把10000轉既風扇掛
長崎良尾 發表於 2007-7-25 00:51:37 | 只看該作者

同意 !!!

朋友舉多多個例.都無用.....一句到尾換過靚電變咪得囉......
 樓主| pl2002hk 發表於 2007-7-25 00:56:09 | 只看該作者
原帖由 minesr34gtr 於 2007-7-24 01:16 發表
大減齒/motor齒*2.353
=>6.5

請問大齒about用幾多?
motor齒about用幾多呢?

等我可以就番~
minesr34gtr 發表於 2007-7-25 00:58:19 | 只看該作者
原帖由 randy 於 2007-7-25 00:26 發表

我又覺得唔可以拎起部車離地咁計,因為冇負重,而離地既轉數係同實際行車唔同,而車身左右重量又唔同,起碼行車個轆收左油都唔會轉咁耐先啦.......關於左右大細邊問題,呢個係軸車死症,個原理同直升機差唔多,因為摩 ...

您都講得岩,離地既轉數係同實際行車唔同,
雖然單向啤昤左右兩邊阻力係唔同,實際行車分別只係好少好少,
所以我只係話玩起黎分別唔大,只係順d咁解羅

gogo 發表於 2007-7-25 01:00:41 | 只看該作者
原帖由 地獄羊咩仔 於 2007-7-24 23:50 發表
其實都係個人SETTING同揸法唔同姐,冇雖要話邊個岩邊個唔岩,我自己都係行緊頭單尾直,咁岩我都係左右一邊順D一邊冇咁順,但可以用技術去離補到,曾經有D人同我講過用頭+中單部車冇咁食電同橫D,但我又唔覺喎,至 ...

同意齒比既說法、吾好話用V6電变、19t+原裝齒比大熱天時、場地直路太短而彎多的話、再靚d電变都有可能出事.........至於大家爭議既頭單問題、我老套講句、你地所有人講都啱、有道理、SD既天性物理現像大家都好清楚(大細彎既問題)、我地成日話要电子野果邊加鉛去就番、各位有冇留意日本yomoko綱內setting一路冇教甘做、只教頭bumper加鉛增加指向同咬地能力、何解???.......根本場地就係一個大問題、"谷田部"塊地我親手摸過、比我地香港任何一個玩drift既籃球場都"咬"、直路又夠長、彎大又深、可以做到好高速同好橫甘攻彎、一句講晒......吾駛点收油、根本用setting、‥手指同速度就可解决我地依加所講既問題、大家知、裝左頭單只要收油就失去動力、頭輪自轉就會傾向負重少的一方、形成所謂"吾順"、依方面有好多可能牲.....死啤呤、chamber吾平行、呔吾平均、齒輪既暢順、油壓砌得準吾準、什至馬達磁力重或輕都有影響(鈐木所長既小貼士、有時間的話會詳細說明一下)、就算做晒四輪定位、重量分佈、都好難話一定解决到架!
玩車既野、有人like原裝、有人乜都改、都係果句、自己開心就得啦.......個個都啱......車係自已既、錢又係自己既、皆大歡喜、世界和平呀!
!!
randy 發表於 2007-7-25 01:02:32 | 只看該作者
原帖由 minesr34gtr 於 2007-7-25 12:58 AM 發表

您都講得岩,離地既轉數係同實際行車唔同,
雖然單向啤昤左右兩邊阻力係唔同,實際行車分別只係好少好少,
所以我只係話頭單+中單順d咁解羅

咁裝埋尾單咪重好d囉.....收油個尾又順d嘛
yshzzz666 發表於 2007-7-25 01:04:12 | 只看該作者

同意 !!!

我都係用MC330+19T SP+大齒70+摩打33齒,同強力散熱風扇一把,玩咗3、4排電都無事.
minesr34gtr 發表於 2007-7-25 01:05:25 | 只看該作者
原帖由 randy 於 2007-7-25 01:02 發表

咁裝埋尾單咪重好d囉.....收油個尾又順d嘛

您是講笑嗎?
您自己試試吧