RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3268|回復: 10
打印 上一主題 下一主題
收起左側

E-SKY004 CUT尾一問~~

iCoke 發表於 2006-3-13 17:48:11 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
d人話004要cut尾先會更好飛 係咪呢??? 不過我拆唔到條尾(續)好鬼實我唔敢夾硬黎
應該點拆??????
cut既話要cut幾多先最好???
zivtong 發表於 2006-3-13 21:37:12 | 只看該作者
焊槍,輕輕兩下,攪點~

提倡cut尾既人 係我
wing13149 發表於 2006-3-13 23:32:21 | 只看該作者

hi

請問要cut幾多?thanks!!
zivtong 發表於 2006-3-13 23:49:22 | 只看該作者
申直主槳,同尾槳 有一隻手指位到..總之唔好撞到主槳
放電後 就算有傾前都唔好傾後~
咁就好好飛
唔會再向後 up up下..
wing13149 發表於 2006-3-14 00:01:13 | 只看該作者

hi

請問主槳對下短槳聽聞要加長會定啲是否嗎?要加幾長?thanks!!!
 樓主| iCoke 發表於 2006-3-14 01:38:00 | 只看該作者
唔係好明點樣點2下=.="
用桿槍拆左條軸先cut短佢??
zivtong 發表於 2006-3-14 20:32:22 | 只看該作者
原帖由 sn-10 於 2006-3-14 13:42 發表
其實只要換上一個cp電池架就攪掂....cg易較好多....

非也~

用電 來就 CG唔係 明智的方法

完美既 CG 應該 係 主軸 下
就好似 HORNET既 機架~ 電池 係放 正 主軸下 也可以保持平衡

如果尾太重,你把電放前來就平衡
冇錯 靜態時係好平衡

但唔知各位小時侯有沒有玩過 遙遙板 ?

兩頭都重 讚你up得仲勁..尤其有風時, 玩兜圈時...
又唔穩定,難control..

這只是本人既經驗,不能確保能用到任何樹種身上,一切內容只供參考
zivtong 發表於 2006-3-15 00:38:28 | 只看該作者
原帖由 sn-10 於 2006-3-14 22:51 發表
咁d 400級全部一有風就up 下up下囉? 哈哈....睇嚟依家d 400級要重新design個...電要改晒放底...

400本身 機件多,又重~ 都好集中 於 主軸下, 根本不可雙提~
所以 400級 並不是你說的,
400級一定唔會放晒野係頭 先能平衡尾!!
zivtong 發表於 2006-3-15 13:11:36 | 只看該作者
原帖由 sn-10 於 2006-3-15 09:36 發表
我相信好多人都同我一樣完全不同意你對400級嘅講法...不過愈講愈見底...不提也擺.....

大家研究一下lor~
什麼愈講愈見底 o者~ 你又有咩理據唔同意呢 ,  但卻說要不提也擺 ??..係未即係冇理據呢?-_-

我所講既係我自己依兩年來發現既問題 同心得, 我都冇話一定o岩wor~

願聞其詳...

唔討論點有真相呢 ..

唔係400 定 300 定 油機問題
首先 你要 明白 或許咁講, 你同唔同意 CG不應 用電池 去就呢?
我成認我由細機玩起, 400級算係新玩
但就esky fp2 來講
我發現 用放前o的 電來 就 CG 比 cut 短條尾來就cg 係差好多~
esky fp2 個機架 跟本 係 因為 cp2 同出一切, 廠方懶為fp2 改尾既長度
變左尾重左~ 下下向後up up下lor~
點解cp2 又冇事呢,因為頭膽多左好多零件, 主槳亦長左,所以cp2 係要該長度
fp2 係要cut尾~
一個 機架 既設計 應該要有合理既 尾管長度 並不是 因為尾長左 向後up 就把 電呀, 電子野 放前o的 去就 cg
你唔同意既話,咁又應該點呢 ?
有何理據支持 應把電子野等放前o的去就 CG 呢?

thanks
 樓主| iCoke 發表於 2006-3-15 14:44:23 | 只看該作者
我cut左lu~  一陣落街試下先~~~~~~~~~~
zifu 發表於 2006-3-15 23:14:20 | 只看該作者
哈哈,,全部都是全能高手