RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 8448|回復: 46
打印 上一主題 下一主題
收起左側

好似叫做 PB 小野馬

rc1 發表於 2007-12-7 14:57:40 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
新仔報到!

懷舊... 令我也想再回憶一下兒時的快樂。一輪翻箱倒籠,只找到這一部.... 好似叫做 PB 小野馬。各位大哥,有冇關於這車更詳細的資料呢? 我細個時淨係識玩,冇乜深究,請各位大哥指點一下,謝謝!
 樓主| rc1 發表於 2007-12-7 14:58:46 | 只看該作者
Oakfield 發表於 2007-12-7 15:21:19 | 只看該作者
it's great car; I remenber I bought in Wei Go at $4xx (198X )
Chan Wai Fu drive it before at TQ
crusaderlyf 發表於 2007-12-7 15:26:03 | 只看該作者
欧洲名车啊,PB并不多见
buggy 發表於 2007-12-7 15:32:44 | 只看該作者
is it using 9.6V??
wave 發表於 2007-12-7 15:36:34 | 只看該作者
有勇冇謀 發表於 2007-12-7 15:36:48 | 只看該作者
原帖由 buggy 於 2007-12-7 15:32 發表
is it using 9.6V??

NO..7.2V 分體電...
wah...k80super 電變喎....
chacha 發表於 2007-12-7 15:38:55 | 只看該作者
8.4 V,當年非常流行,難得保存得咁好
tiger1 發表於 2007-12-7 16:37:24 | 只看該作者
Ho good. That esc is even more vintage. Cheng Wai Fu ran this car and won many times.
minimini 發表於 2007-12-7 21:04:22 | 只看該作者
woooo.......K-80 SUPA Esc.......I still got one now.......
minimini 發表於 2007-12-7 21:06:28 | 只看該作者
原帖由 rc1 於 2007-12-7 14:58 發表
More photos...

Hi bro.......睇番部車裡面個摩打......似乎係 540VZ/ 540SD 嘅 end-bell 喎......
tiger1 發表於 2007-12-7 22:55:17 | 只看該作者
Good stuffs lah!
iouand 發表於 2007-12-8 00:34:38 | 只看該作者
我冇記錯既話,佢係第一架有雙速既電車,個名當時好響架!!,都係用直電,但比賽成績就麻麻(富仔都揸佢)唔夠optima鬥,有鍺請更正
minimini 發表於 2007-12-8 00:41:06 | 只看該作者
我記得呢部車個孖速好奇怪.........收油係冇 motor brake.......部車直情好似裝哂頭中尾單向咁........見 d 人喺直路尾轉彎.......仲驚過去銀行打劫......... ..........成日收掣不及掛網 (應該係話想收都冇得收).........唔係人人揸得佢掂........

coke 發表於 2007-12-8 04:19:39 | 只看該作者
原帖由 minimini 於 2007-12-8 00:41 發表
我記得呢部車個孖速好奇怪.........收油係冇 motor brake.......部車直情好似裝哂頭中尾單向咁........見 d 人喺直路尾轉彎.......仲驚過去銀行打劫......... ..........成日收掣不及掛網 (應該係話想收都冇 ...

冇錯,想當年呢架PB小野馬失事系數極高
tiger1 發表於 2007-12-8 08:22:30 | 只看該作者
原帖由 coke 於 2007-12-8 04:19 發表

冇錯,想當年呢架PB小野馬失事系數極高

But 'Sun Sun' boss Mr Mok came up with a modification, simply swapping the oneway bearings in the 2 speed and they could get braking too.
 樓主| rc1 發表於 2007-12-8 16:38:09 | 只看該作者
原帖由 chacha 於 2007-12-7 15:38 發表
8.4 V,當年非常流行,難得保存得咁好

Thank you.... yes it is 8.4V
 樓主| rc1 發表於 2007-12-8 16:41:22 | 只看該作者
原帖由 minimini 於 2007-12-8 00:41 發表
我記得呢部車個孖速好奇怪.........收油係冇 motor brake.......部車直情好似裝哂頭中尾單向咁........見 d 人喺直路尾轉彎.......仲驚過去銀行打劫......... ..........成日收掣不及掛網 (應該係話想收都冇 ...

記憶中,在夠電的情况有 motor brake。但如果在不夠電時,上唔到二速,就好似冇 brake 咁。

我唸你部車個雙速 set 得唔好...
 樓主| rc1 發表於 2007-12-8 16:42:44 | 只看該作者
原帖由 minimini 於 2007-12-7 21:06 發表

Hi bro.......睇番部車裡面個摩打......似乎係 540VZ/ 540SD 嘅 end-bell 喎......

Hi bro, yes it is 540VZ... very high torque!
minimini 發表於 2007-12-8 18:46:32 | 只看該作者
原帖由 rc1 於 2007-12-8 16:41 發表

記憶中,在夠電的情况有 motor brake。但如果在不夠電時,上唔到二速,就好似冇 brake 咁。

我唸你部車個雙速 set 得唔好...

當年呢部車價錢唔平 ......細個嗰陣買唔起..........直至而家我都未曾擁有過佢.......

當時我好似仲係揸緊草蜢仔 .......  

不過嗰陣見到 d 人揸佢.....唔係直路尾掛網......就係跳二波嘅時候燒電變 (應該係齒比問題)......所以對呢部車存有少少陰影.....覺得佢係 killer......