RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1659|回復: 5
打印 上一主題 下一主題
收起左側

2/3A電是否好易壞?

pgm250 發表於 2007-12-21 12:32:09 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
先後買左兩排2/3A電(ELITE1500,IB1400),玩左十幾次就打柴.差到5XXmah就cut-off.每次玩到感覺車慢就唔會再玩,應該唔係過度放電而死的.差機setting應該都無問題peak sans.4mV/C.反而AA電用得好粗都無呢D問題......是否2/3A要用得好小心?
想用3cell Li-Po,但部ICE差機無Balancers,直接差有無問題?~~~請指教~~~
Triton 發表於 2007-12-21 16:28:41 | 只看該作者
首先你個部差機有冇得差LI-PO既program先......?冇Balancers唔係一個問題,都可以差
Balancers只係一個平衡器,平衡各cell差完都係4.2v........當初未有Balancers個陣時我都係用部Triton差3cell 4cell啦!
不過現在有左Balancers先用佢差...........廢事一陣唔知會唔會有1cell差過左4.2v..........咁就大獲
 樓主| pgm250 發表於 2007-12-22 14:46:47 | 只看該作者
原帖由 Triton 於 2007-12-21 00:28 發表
首先你個部差機有冇得差LI-PO既program先......?冇Balancers唔係一個問題,都可以差
Balancers只係一個平衡器,平衡各cell差完都係4.2v........當初未有Balancers個陣時我都係用部Triton差3cell 4cell啦 ...

我部機有差LI-PO既program,就係怕無Balancers差死其中一粒就大吉啦!!
Triton 發表於 2007-12-22 19:05:48 | 只看該作者
唔怕....
你暫時唔好差咁盡.......同唔好放超過10v就ok架啦!
800mah 發表於 2007-12-23 02:27:05 | 只看該作者
使唔使用 balanced charge, 好睇你點玩排電啦.
我5000mah玩雞摩,  可以玩足一小時.
係低 discharge rate 下, 比較小機會變得唔平衡
玩黎玩去, 個 two cells 最多差 0.02v

所以我無打算買部 balanced charger.
 樓主| pgm250 發表於 2007-12-23 14:45:58 | 只看該作者
多謝師兄指教!!!!!!!!