RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1866|回復: 8
打印 上一主題 下一主題
收起左側

舊電的疑惑!

笨仔 發表於 2008-2-24 20:29:38 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
對電池有認識的朋友,想請教吓!我有一排五粒lntellect 1200 電池擺咗成年,近排攞番出嚟畀18仔用,用B6 义機0.5A义佢,可以义到1130,之後放咗落格車到行,唔夠10分鐘就冇電,原裝嗰舊1100電0.5A义到1000,可以玩成20分鐘以上,係咩原因呢?thx
毒魚 發表於 2008-2-24 20:36:31 | 只看該作者
藍電.....公認是差頭果3,4轉爆

之後.....orz,買新電的時候又到了= w ="
kkchung 發表於 2008-2-24 21:01:03 | 只看該作者

是啊比較易老化。lntellect如果放得太久,用B6充電器有一重環差放功能做一次。平常用來玩車仔的話,lntellect 1200 電池用1.5A充後即玩會有力些。記得不要超過2A以上充電及留心電池度。
 樓主| 笨仔 發表於 2008-2-24 21:15:03 | 只看該作者
原帖由 kkchung 於 2008-2-24 21:01 發表

是啊比較易老化。lntellect如果放得太久,用B6充電器有一重環差放功能做一次。平常用來玩車仔的話,lntellect 1200 電池用1.5A充後即玩會有力些。記得不要超過2A以上充電及留心電池度。

唔該你先!咁即係排電老化(到期)唔要得,問題係排電死咗點解又义到1130,咁即係點呀?????????????????
kkchung 發表於 2008-2-24 21:47:04 | 只看該作者
原帖由 笨仔 於 2008-2-24 21:15 發表

唔該你先!咁即係排電老化(到期)唔要得,問題係排電死點解又到1130,咁即係點呀?????????????????

是否充電可進下這容量;只是電池平均電壓在有負載時電壓降得太快,所以才無電失控呢?不如用重環差放功能做一二次,之後用1.5A充電。看會否好一些呢?有時電放得太久是會這樣或也有時是其中一粿發生問題。
SpidermanRC 發表於 2008-2-25 01:35:47 | 只看該作者
原帖由 kkchung 於 2008-2-24 21:01 發表

I use 6-cell Intellect 1400. Can I 用2A充電?? THX
kkchung 發表於 2008-2-25 02:02:29 | 只看該作者
原帖由 SpidermanRC 於 2008-2-25 01:35 發表

I use 6-cell Intellect 1400. Can I 用2A充電?? THX

之前聽說因玩車仔雖要有力點,會比正常用高些電流充。充電用1A多少許便可,不要大於或用2A充。如果不理安全和快舊,用2A充即玩會有力高丁點少少。
 樓主| 笨仔 發表於 2008-2-25 10:35:44 | 只看該作者
原帖由 kkchung 於 2008-2-24 21:47 發表

是否充電可進下這容量;只是電池平均電壓在有負載時電壓降得太快,所以才無電失控呢?不如用重環差放功能做一二次,之後用1.5A充電。看會否好一些呢?有時電放得太久是會這樣或也有時是其中一粿發生問題。

好,完全明白,等我試吓!感激不盡.
taky 發表於 2008-3-3 11:16:03 | 只看該作者
我想問下點解我排6cell ib 1400電用b5既0.5a  差到1615都唔識cut既..........