RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 獵狗
打印 上一主題 下一主題
收起左側

通常新手應玩大機定細機

f6f 發表於 2008-3-10 16:57:13 | 只看該作者
原帖由 georgej 於 2008-3-10 13:29 發表

我也是初哥,我都是用了大約二千幾全套玩得,師兄可參考一下,內容如下:
1 ESKY -belt cp $460
2 6exp控          $800
3 ESKY電變連motor $280
4 伺服共4隻..     $135
5 金屬件           $400
6 電x3pack 加 ...

若初哥買Esky學飛有以下的優點及缺點
優點:
1, 因Esky的機因太多膠件所以虛位較T-Rex多, 所以會比T-Rex花很多時間去調較部機, 達至最好的操控. 所以你會對直昇機的原理比同時學玩T-Rex快及清楚.
2, 在第一次買機時所需金錢會較T-Rex平
缺點:
1, 因花太多時間去set機, 因set得不好或唔識set, 經常控制不到部機而導至碰壞, 所以小了時間練習而導至影响學習的進度.
2, 因沒有副廠零件, 所以維修零件會較T-Rex貴.

若初哥買T-Rex學飛有以下的優點及缺點
優點:
1, T-Rex的機比Esky容易set, 所以會比較易及快set到最好的操控, 而了多時間去練習加快成功hold到部機的時間.
2, T-Rex有大量各式各樣副廠零件, 所以維修零件會較Esky平
缺點:
1, 基本上係無或者我想不到, 極其量就說在第一次買機時所需金錢會較Esky貴吧.

就以我為例, 我玩了差不多10年飛機及滑翔機, 但我從來未玩過直升機亦不明白它的原理, 但早半年前我買了一部Esky Belt Cp來學玩直升機, 起初每3晚飛一次, 每次飛10~20秒就碰壞並且需要維修3小時以上. 同時亦不斷請教有經驗的機友及看有關RC直昇機的討論區. 這個皆段維持了一個月左右. 一個月後己經識set好部 Esky Belt Cp, 並且hold到機了(需要用練習腳架). 跟着我買了一部雷虎E325, 因我修理得Esky Belt Cp得多, 已對set機已經有一定的知識. 所以第一次飛己經成功hold到機(太穩定了,有點像玩Sim). 我再飛多3幾次已經不再需要用腳架了.

我雖然花了金錢買了Esky Belt Cp來學玩直升機但我沒有後悔, 因我學識了維修及set直昇機的知識. 亦有幫助朋友set T-Rex45S.
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=72863&extra=page%3D1
我亦可以hold到這架T-Rex機(片中hold機果個唔係我).

總結:
我並不是鼓厲其他人買Esky, 雷虎E325或T-Rex, 我只是好像那些肯教人的師兄如 ukyo, ev1321 及 zifu 等等和大家分享經驗而且.
買什麼牌子的機自己量力而為吧.

最後祝你買到合適的機及早曰享受到飛行樂趣

F6F
casper 發表於 2008-3-10 17:37:01 | 只看該作者
我個人玩電直既歷程:

Esky R22(雙槳), Esky 004(單槳, FP), Dragonus 450級(單槳, CP)

三隻機係完全唔同, 即會學到唔同既野... 我覺得你先要睇下你想用幾多錢玩直昇機

你話你用around2千蚊... 我覺得你唔好諗CP機啦... 以你既budget, 睇下你想過下引定真係想飛啦... 如只想過下引, 玩Esky Lama 4啦, 易玩, 可以叫做唔駛set... 炒一對至二對槳應已可以玩得好開心, 最重要係比較安全, 最多都係整損手(唔計打到眼呀.)

如真係想學飛, 玩004, 但真係唔易玩, 買多套sim係電腦玩下... 因parts平, 但開始要有少少set機既skill... 唔係就難上加難... 但真係feel到玩直昇機既苦與樂... 同都比較安全...

如budget ok, 最重要係有有經驗朋友陪, 同睇住一齊玩... 易上手好多... trex 450se 係大路, 去邊個有人玩開直昇機既, 只要開口問就應有人幫到你... 因如果唔識set機, 跟本就飛唔起... 同每次炒左都有要整同跟一次d setting... 但玩要好小心.. 打到自己或其他人可大可小... 因隻機既rotator head 成二千幾至三千轉..

FP 同CP機其本上既控制係一樣, 簡單黎講, 只係架機可唔可以反飛... CP 可以, FP唔得... 但當然唔只咁簡單啦.. 要講有排講...
 樓主| 獵狗 發表於 2008-3-10 21:51:14 | 只看該作者
等我買返個模擬器試吓飛先..
遲多陣再買,等我知道點玩再買都吾遲
咁其實se較輕,se v2較power但價錢又咁上下,
買邊個好d呢?
 樓主| 獵狗 發表於 2008-3-10 21:52:40 | 只看該作者
問多個問題,搖控+隻碟係咪真係要5百幾ga?
ukyo 發表於 2008-3-11 02:46:06 | 只看該作者
原帖由 f6f 於 2008-3-10 16:57 發表

若初哥買Esky學飛有以下的優點及缺點
優點:
1, 因Esky的機因太多膠件所以虛位較T-Rex多, 所以會比T-Rex花很多時間去調較部機, 達至最好的操控. 所以你會對直昇機的原理比同時學玩T-Rex快及清楚.
2, 在第一次買 ...

完全同意f6f師兄... ..因我有個朋友買了架belt-cp學玩,用晒最平的野,每晚我都陪佢練,但整同set機改用了8成時間,最後我用t-rex冇用的cnc零件幫佢改善belt-cp的問題,成套頭同成組尾都換晒,之後次次都吾使攪就練,學hov機時間比原本耐了成個月,但佢學了set機,佢好有決心,佢目的係從最難開始,時間耐了,錢用多了,但學好多野,學到3面hov佢就換架戰神mars480,

我補充一下

belt-cp 設計上太多決點,
1.ccpm 佈局使行程不準
2.零件貴
3.尾設計抄都攪到咁,係抄舊殼t-rex xl機尾設計,可惜pitch不足,虛位,攪到走尾

t-rex 都有決點,但以同樣設計的450機,係最完善,
1.設計上,因旋頭mixing太多,能量損耗大,
2.因太多mixing,飛得耐同抄過,每個arm同波link,波頭位都會有微變形,之後會有解決吾到點set都係雙槳,
3.放置電的佈局,只可用160g的電,太重,太輕個cg都吾平衡

其他f6f師兄都講晒
ukyo 發表於 2008-3-11 02:50:47 | 只看該作者
原帖由 casper 於 2008-3-10 17:37 發表
我個人玩電直既歷程:

Esky R22(雙槳), Esky 004(單槳, FP), Dragonus 450級(單槳, CP)

三隻機係完全唔同, 即會學到唔同既野... 我覺得你先要睇下你想用幾多錢玩直昇機

你話你用around2千蚊... 我覺得你唔好 ...

..你個丁啦屎..都話e-sky r22係4ch,e-sky 004係4ch,姐緊係6ch..你架姐緊用一隻槳架咩 ...
ukyo 發表於 2008-3-11 03:04:06 | 只看該作者
原帖由 獵狗 於 2008-3-10 21:51 發表
等我買返個模擬器試吓飛先..
遲多陣再買,等我知道點玩再買都吾遲
咁其實se較輕,se v2較power但價錢又咁上下,
買邊個好d呢?

se同v2係一樣好好power,se輕d會爆d,反應快d,但會飄d,v2重d,會定d,但兩架做到的效能係一樣,最平用z-power4000kv+11t,用返原裝亞拓35x電變落bec已夠,想再好d,用靚電變,咁一分錢一分貨 直昇機野係咁,我用緊jeit55.,因內阻細,有靚bec,設計用料都靚.因靚電變可使馬達同電發揮得最好,由其使電冇咁易耗損
casper 發表於 2008-3-11 09:46:27 | 只看該作者
原帖由 ukyo 於 2008-3-11 02:50 發表

..你個丁啦屎..都話e-sky r22係4ch,e-sky 004係4ch,姐緊係6ch..你架姐緊用一隻槳架咩 ...

神機手, 我隻姐緊依家升左級, 係唔駛用槳, 連rotator head都唔駛... 咁mixing arm 亦冇...
ukyo 發表於 2008-3-11 12:41:43 | 只看該作者
原帖由 casper 於 2008-3-11 09:46 發表

神機手, 我隻姐緊依家升左級, 係唔駛用槳, 連rotator head都唔駛... 咁mixing arm 亦冇...

...因為已退休比人解體...
ukyo 發表於 2008-3-11 12:43:45 | 只看該作者
原帖由 獵狗 於 2008-3-10 21:52 發表
問多個問題,搖控+隻碟係咪真係要5百幾ga?

係咩來的??
f6f 發表於 2008-3-11 12:53:09 | 只看該作者
原帖由 ukyo 於 2008-3-11 12:43 發表

係咩來的??

我林佢講SIM(模擬器)...

RogerFederer 發表於 2008-3-11 12:54:17 | 只看該作者
原帖由 ukyo 於 2008-3-11 12:43 發表

係咩來的??

我諗佢講緊sim

不如買隻lama仔啦 4百幾有得飛又有隻sim

ukyo 發表於 2008-3-11 15:44:05 | 只看該作者
原帖由 RogerFederer 於 2008-3-11 12:54 發表

我諗佢講緊sim

不如買隻lama仔啦 4百幾有得飛又有隻sim

現好正..果時幫手教童軍仔學玩機,玩lama仔,因未玩過..haha..原來400機連埋fns sim..低玩
 樓主| 獵狗 發表於 2008-3-11 18:05:40 | 只看該作者
小弟才疏學淺,吾係好識ed詞彙
 樓主| 獵狗 發表於 2008-3-11 20:51:37 | 只看該作者
咁如果吾買lama仔,買其他sim  再加個搖控器要幾錢ga?
ukyo 發表於 2008-3-11 21:54:20 | 只看該作者
原帖由 獵狗 於 2008-3-11 20:51 發表
咁如果吾買lama仔,買其他sim  再加個搖控器要幾錢ga?

其他sim通常for比有機有控,因玩sim同玩機個控吾同,練出來都吾同,有xtr,PhoenixRC,3g等..PhoenixRC最正,可online多人玩,操縱感,效果都好真
 樓主| 獵狗 發表於 2008-3-11 22:54:49 | 只看該作者
咁t-rex 450機有沒送sim呢?
ukyo 發表於 2008-3-12 00:03:35 | 只看該作者
原帖由 獵狗 於 2008-3-11 22:54 發表
咁t-rex 450機有沒送sim呢?

現買t-rex450,有電,碳槳跟已好好,以前只跟馬達電變同木槳..sim就未有
 樓主| 獵狗 發表於 2008-3-12 22:17:31 | 只看該作者
Dragous-II  ed機大吾大路ga?我係century-rc見到好似幾平咁
吾知對我黎講玩吾玩到呢?
sptong98 發表於 2008-3-12 23:41:43 | 只看該作者
原帖由 ukyo 於 2008-3-11 15:44 發表

現好正..果時幫手教童軍仔學玩機,玩lama仔,因未玩過..haha..原來400機連埋fns sim..低玩

Ukyo brother :

THanks your help for last scout course wor !
NOw you also play EP and GP car ar  ????????????
when can join you ar ????????
The next scout course will start April 2008 wor !Will you can help me ?