RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 獵狗
打印 上一主題 下一主題
收起左側

通常新手應玩大機定細機

ukyo 發表於 2008-3-13 01:52:59 | 只看該作者
原帖由 sptong98 於 2008-3-12 23:41 發表

Ukyo brother :

THanks your help for last scout course wor !
NOw you also play EP and GP car ar  ????????????
when can join you ar ????????
The next scout course will start April 2008  ...

隊長 ..我會來幫手..
現玩TT-01D同架2.5CC細蛇...
ukyo 發表於 2008-3-13 02:05:50 | 只看該作者
原帖由 獵狗 於 2008-3-12 22:17 發表
Dragous-II  ed機大吾大路ga?我係century-rc見到好似幾平咁
吾知對我黎講玩吾玩到呢?

呢架機係前年幾流行,可惜現街鋪吾太好多零件買,同埋零件貴,機旋頭設計係未有神機時係最好,好多人會改這套旋頭落T-REX上,因PITCH準,冇虛位,但機本身設計SEVRO架係鋁,好軟,一炒就變形要換,直軸易斷,不能高過2600~2800轉,之後會斷,做幾下動作會彎,有人會改用T-REX直軸,如果你有興趣,我朋友有2手,佢放係到冇玩,機主玩機好就著玩,炒得3~4次新機到就放埋一邊,我果時玩機一星期玩足7日,一日炒2次..

呢架機對新手係好易玩,呢架都係架好的450機,旋頭設計有兩個SETTING,一係NORM,係柔D比新手同做F3C,HOV機會好定,一個係FOR 3D,機的反應會快
sptong98 發表於 2008-3-13 09:41:28 | 只看該作者
原帖由 ukyo 於 2008-3-13 01:52 發表

隊長 ..我會來幫手..
現玩TT-01D同架2.5CC細蛇...

First thx your help
and this course information I have upload to our forum.
you can check that !!!!!!!

S.P.Tong

樓主| 獵狗 發表於 2008-3-13 21:26:46 | 只看該作者
我見到部t-rex 450 se gf$1920
個價如何呀..
ukyo 發表於 2008-3-13 21:52:16 | 只看該作者
原帖由 獵狗 於 2008-3-13 21:26 發表
我見到部t-rex 450 se gf$1920
個價如何呀..

係邊到睇..間間吾同
 樓主| 獵狗 發表於 2008-3-13 22:19:56 | 只看該作者
我係元朗住,當然你元朗睇啦
不個想知吓出面個價係點..
同埋買左部機後,又有d  servo,搖控,等等要買d咩ga?
ed又要幾錢呢?
benlcn 發表於 2008-3-14 15:44:56 | 只看該作者
HI!! 我都係元朗人, 你住邊樹? 知唔知元朗人去邊樹放機?
聽聞 450se gf 唔跟電賣到1400, SERVO 3 隻 65MG 要 630
401GYRO+9257 尾SERVO 要 1200, 6EX控要 800
仲要差機差電最少2排又要 700, 真係無5000都唔洗點諗
如果得兩千我會叫你買KING2, 留返D錢買PART
 樓主| 獵狗 發表於 2008-3-14 22:57:15 | 只看該作者
個2千都識計數先令出黎講吓姐...
不個元朗都係南生圍個d ga la
請問6EX控係邊隻?我依家就成日唸,究竟買邊隻控好呢?
benlcn 發表於 2008-3-15 01:17:49 | 只看該作者
元朗大棠荔枝園&洪水橋都有人放,仲有一個要入會好似係大樹下
6EXH係最平入門控 http://www.futaba-rc.com/radios/futk58.html
勝在夠平,無乜功能,不過夠用
如果想要好D可以買2.4GHz,唔怕撞band,可以睇下Spektrum DX7 或 JR DSX9
價錢由2500-5000 不等,當然仲有d貴野,好似Futaba 14MZ,價錢...........
http://www.spektrumrc.com/DSM/AirProducts.aspx
大陸控唔好買,好似TDF(天地飛),WALKERA(華科爾)......
zifu 發表於 2008-3-15 04:29:04 | 只看該作者
91最好
 樓主| 獵狗 發表於 2008-3-15 15:52:21 | 只看該作者
what is 91
 樓主| 獵狗 發表於 2008-3-15 15:53:32 | 只看該作者
咁benlcn兄你又係邊到放機ga?
等我買左機搵你教我玩都好ma
ukyo 發表於 2008-3-15 16:12:05 | 只看該作者
原帖由 benlcn 於 2008-3-15 01:17 發表
元朗大棠荔枝園&洪水橋都有人放,仲有一個要入會好似係大樹下
6EXH係最平入門控 http://www.futaba-rc.com/radios/futk58.html
勝在夠平,無乜功能,不過夠用
如果想要好D可以買2.4GHz,唔怕撞band,可以睇下Spektrum  ...

同意..直昇機,控好重要,如果有心玩,買2.4g,一來吾怕撞band,
現係洪水橋,南生圍玩,星期六日會有d亂,洪水橋果邊有班冇咩機品,態度好差,冇咩禮貌的人係到,會係人地頭上附近到飛,做動作等果班,,,去時要自己留意.. 因有班冇機品人之前攪出事..果班人遲早攪到香港嚴禁玩r/c直昇機
 樓主| 獵狗 發表於 2008-3-15 17:42:38 | 只看該作者
ukyo兄你又係邊到放開機ga?
原來洪水橋有d咁無聊既人咁玩機
 樓主| 獵狗 發表於 2008-3-15 17:45:24 | 只看該作者
我又係元朗見到2.4g買$2700
不個我唸e個價同出面都差吾多ga啦
今次買吓買吓都會用我$5000到
benlcn 發表於 2008-3-15 19:52:23 | 只看該作者
其實南生圍都唔好得幾多,我見過有一班人系人地放機時,同時係地面玩油車
上面玩飛機,下面玩油車,個場又唔系大,仲要左穿右插
最離譜系個班人都系飛機友,自己玩完到人地放機,佢地放車
一d空間都唔比人,香港有d咁既人真係............
洪水橋,南生圍,將軍奧,順利村,白石,富山,我都會去放機,去睇下人地d高手點玩
 樓主| 獵狗 發表於 2008-3-15 20:57:30 | 只看該作者
咁講其實好多地方都有ed人ga wo
 樓主| 獵狗 發表於 2008-3-15 21:00:26 | 只看該作者
我聽係元朗開鋪個個老板講天水圍沒x用(燒烤場)有個放直昇機既場
不個我未去個,但個到我唸只會有人玩機多d
ukyo 發表於 2008-3-16 02:31:37 | 只看該作者
原帖由 獵狗 於 2008-3-15 20:57 發表
咁講其實好多地方都有ed人ga wo

..咁又吾係..佢地果班人好集中..因近佢地,因吾方便係到咁講..但機界人一定會知邊班人..加上我飛平日,六,日人多吾會出,係住附近玩算,通常d朋友撞到佢地晚上得閒就打來講..
 樓主| 獵狗 發表於 2008-3-17 22:00:40 | 只看該作者
各位好耐沒見啦,等我又問多個問題先
宜家買jr9x2係邊到買最好?須便大約講吓個價,吾該^^
我就黎可以加入搖控直昇機依個大家庭lo~~