RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 8750|回復: 40
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我想買一個遙控玩直昇機

mtu4000 發表於 2008-3-23 19:18:35 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我係一個新仔咩都唔識
買Futaba定買JR好,呢兩個排子有咩野唔同呀
仲有而家d 2.4GHZ係咩野黎呀
唔該師兄
WOVT 發表於 2008-3-23 19:34:10 | 只看該作者
你住那裡架??可以參加一些飛行聚會, 睇吓機友們用什麼器材, 之後再衡量自己買什麼器材和機種。
 樓主| mtu4000 發表於 2008-3-23 19:35:54 | 只看該作者
我住港島,南區呀
f6f 發表於 2008-3-23 20:02:50 | 只看該作者

2.4g是PPM的一種, 它的接收和發射是時常不停互相保持聯絡, 若所選的頻道突然被人佔用了, 而2.4g會選擇另外一條未有人用的頻道, 減小被人干擾的機會.
以下的經歴是我為何選用2.4g

大約在一年前, 我在TKO有個機友叫我幫佢試下一部好似係50級機的power飛機. 他是用pcm的發射及接收, 本來都開開心心地打loop, 鑼絲轉等等, 但突然間隻機不受控, 我估計是破jam而行左FS function. 直飛去巴士總站那邊(我是從玩車仔果個位飛), 最後撞了. 而且我是看不到撞了那個地方(因為太遠了). 那時候我很驚, 不是怕撞壞了朋友的飛機, 而是怕傷到人. 因為我見到好似撞向巴士總站那邊. 那裏會有人等車.

因走向拾機的地方有一段距離, 我一路行去拾機一路心想希望不要傷到人. 那時心情我今生今世都會記得. 最後去到巴士總站找不到部機, 問在等車的人有否見到一隻模型飛機碰機的位置. 他指向前大約100尺左右的地方說在那裏. 於是我走向他說的方向找到朋友部totol loss 的飛機.當時我很高與, 因為看不見受傷的途人.

從這件事啓發了我一些事情, 放機只是一種娛樂, 若因玩機而導至傷人, 這是我最不希望發生的. 而傷人後的後果可能遠超出你所預測的. 所以自此以後我玩機一定要很小心, 而且在那裏玩機一定要用2.4g

用了2.4g一段時間從未被jam過, 直至前幾個星期才被jam一秒(我覺得應該是我的2.4g所選的頻道突然被人佔用了, 而2.4g選擇另外一條未有人用的頻道時所產生的一秒被jam的時間 . 我覺得這是可以接受, 好過果次全完不受控制直巴士總站. 希望以後D科技可以解決這果問題

Futaba 6exh 2.4G
1, 平,大約$13xx一套
2, 和JR功能比較小, 例如冇Sub-Tim, 如用於直升機時無師父線功能, 無計時功能.

JR 9x2
1, 無2.4g功能, 需要另加2.4g module或買DSX9, 大約$3600(9x2+2.4g module+接收)~4500左右(DSX9)
2, 功能較Futaba 6exh 2.4G多.

以上2種我都用過, 若你資金有限, 我會選用Futaba 6exh 2.4G  
若你有充裕的資金我會選JR.

之前我是用Futaba 6exh 2.4G覺得以經夠用, 但現在選用JR最主要原因是我有時會教朋友玩直升機, 因它有師父線功能.

樓主| mtu4000 發表於 2008-3-23 20:42:19 | 只看該作者
f6f師兄
我明白晒2.4G功能
咁我買控都要有2.4G功能先買
我想買個JR控,JR控有邊幾隻有2.4G功能
唔該你f6f兄
f6f 發表於 2008-3-23 21:07:33 | 只看該作者
原帖由 mtu4000 於 2008-3-23 20:42 發表
f6f師兄
我明白晒2.4G功能
咁我買控都要有2.4G功能先買
我想買個JR控,JR控有邊幾隻有2.4G功能
唔該你f6f兄

DSX9

4500左右

或買9x2 + SPEKTRUM 2.4g module+接收
大約$3600
 樓主| mtu4000 發表於 2008-3-23 21:16:22 | 只看該作者
f6f兄
你講呢兩隻JR控,係唔係直昇機用呀
有冇相可以睇下呀
唔該你f6f兄
chtam 發表於 2008-3-23 21:31:16 | 只看該作者

回復 7# 的帖子

JR 控 for your information .

登錄/註冊後可看大圖
f6f 發表於 2008-3-23 21:37:39 | 只看該作者
原帖由 mtu4000 於 2008-3-23 21:16 發表
f6f兄
你講呢兩隻JR控,係唔係直昇機用呀
有冇相可以睇下呀
唔該你f6f兄

係直昇機,及飛機滑翔機用, Lee度有張9x2相片, 其他請check pm

樓主| mtu4000 發表於 2008-3-23 22:01:50 | 只看該作者
f6f
個DSX9幾靚仔,
全套控包D咩野呀,出面賣幾多錢呀
唔該你f6f兄
f6f 發表於 2008-3-23 22:11:33 | 只看該作者
原帖由 mtu4000 於 2008-3-23 22:01 發表
f6f
個DSX9幾靚仔,
全套控包D咩野呀,出面賣幾多錢呀
唔該你f6f兄

JR DSX9 2.4G TX
JR R921 2.4G RX
JR 1100mAh 9.6V TX BATTERY
JR 1100mAh 4.8V RX BATTERY
JR DS8911 x 4 或其他servo
220V TX+RX CHARGER
JR PLASTIC CASE

我沒有太留意價錢我估大約4500~6500取决於你想跟其甚麼servo
 樓主| mtu4000 發表於 2008-3-23 22:19:28 | 只看該作者
唔該你f6f兄
f6f 發表於 2008-3-23 22:27:02 | 只看該作者
原帖由 mtu4000 於 2008-3-23 22:19 發表
唔該你f6f兄

you are welcome.....
ukyo 發表於 2008-3-24 04:53:58 | 只看該作者
原帖由 f6f 於 2008-3-23 20:02 發表

2.4g是PPM的一種, 它的接收和發射是時常不停互相保持聯絡, 若所選的頻道突然被人佔用了, 而2.4g會選擇另外一條未有人用的頻道, 減小被人干擾的機會.
以下的經歴是我為何選用2.4g

大約在一年前, 我 ...

我想補充一下.sorry...

Futaba 6exh 同9xll重點分別係線性

Futaba 6exh 係得5點,線會起狗牙,控機會冇咁細緻
9xll 係有7點,線會好順滑
因直昇機控機吾係控油門咁簡單,控pitch係最重要,因set好的機離地開始上天轉速要一樣..

我自己用9xll加2.4g吾換dx7就係呢個原因
Andrew168 發表於 2008-4-22 11:56:11 | 只看該作者
樓主如果有心想長玩 heli 應該買 9xII 會是長遠D, 我都係用 9xII   
thomas1112hk 發表於 2008-4-24 02:13:14 | 只看該作者
原帖由 ukyo 於 2008-3-24 04:53 發表

我想補充一下.sorry...

Futaba 6exh 同9xll重點分別係線性

Futaba 6exh 係得5點,線會起狗牙,控機會冇咁細緻
9xll 係有7點,線會好順滑
因直昇機控機吾係控油門咁簡單,控pitch係最重要,因set好的機離 ...

師兄呀,如果9xII同DSX9你會挭邊隻呀??
ukyo 發表於 2008-4-24 19:05:12 | 只看該作者
原帖由 thomas1112hk 於 2008-4-24 02:13 發表

師兄呀,如果9xII同DSX9你會挭邊隻呀??

有新當然買新... .不過功能係相約..同埋我有d機用緊變頻芒祖,有9xll夠晒玩...
ylkwok 發表於 2009-2-7 02:00:15 | 只看該作者
想問下我個控係三年前買的 futaba 9c, 可否support 2.4G 呢? 同埋2.4G仲有無細分2.4xxG (就好似72.123MHz),

如果support 到, 個receiver 連module太慨要幾$ 啊

唔該
f6f 發表於 2009-2-7 11:27:05 | 只看該作者
原帖由 ylkwok 於 2009-2-7 02:00 發表
想問下我個控係三年前買的 futaba 9c, 可否support 2.4G 呢? 同埋2.4G仲有無細分2.4xxG (就好似72.123MHz),

如果support 到, 個receiver 連module太慨要幾$ 啊

唔該

想問下我個控係三年前買的 futaba 9c, ...........2.4是行PPM或FM摸式, 只要個控有PPM或FM摸式就可以, 另外futaba 9c是有PPM模式所以可以用2.4G系統

個receiver 連module太慨要幾$ 啊...............有平有貴,

1, 有幾隻祖國雜廠出比futaba用, 我隋便取一個叫assan的牌子介紹, 它receiver 連module8頻大約700~1000.
參巧相片取於以下網址:
http://www.assan.cn/main/product_24Ghz_X8F_ch.html

f6f 發表於 2009-2-7 11:28:49 | 只看該作者
2, futaba自已出receiver 連module大約1600~2200視孚你用幾多頻receiver.
參巧相片取於以下網址:
http://2.4gigahertz.com/modules/modules-receivers.html