RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7489|回復: 77
打印 上一主題 下一主題
收起左側

OVERLAND 可唔可飄移呢?

Paul77 發表於 2008-7-17 20:00:37 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
本人想買OVERLAND在家中玩飄移得唔得呢?可否換到AWD用的飄移呔呢?
checkie 發表於 2008-7-17 20:04:22 | 只看該作者
唔可以~~~
因為唔係4wd
WallaceNg 發表於 2008-7-17 20:05:52 | 只看該作者
如果你想玩,買部xmods的4wd,同overland差唔多,仲可以改做4wd
 樓主| Paul77 發表於 2008-7-17 20:23:46 | 只看該作者
因為我好鍾意部 Hummer 1 ,又想飄移下
xmods冇Hummer 1殼
WallaceNg 發表於 2008-7-17 20:40:40 | 只看該作者
sfdo 發表於 2008-7-17 23:42:37 | 只看該作者

回復 1# 的帖子

我試過唔得。 OVERLAND  重心太過偏後。一飄 條尾就會 fing ...咁就 180 度掉頭。

仲有 OVERLAND  車轆比 AWD 轆 大好多,所以冇可能裝到 AWD 飄移呔。
 樓主| Paul77 發表於 2008-7-18 16:41:30 | 只看該作者
唔該晒!我明白了,謝謝
friedrichavon 發表於 2008-7-26 14:02:36 | 只看該作者
我架overland乜都冇改,但可能因為屋企地板夠平(木地板水晶油),飄移甩尾一d都唔難,而且根本唔需要咩飄移tire,想降低後輪抓地力,"high"少少wd-40落去條tire度就得了,想點甩都得。至於重心問題,係可以用個軑(轉向)去就既,就係因為咁先要玩proportional rc既車姐。

ANDYMIRIAM 發表於 2008-7-26 14:33:25 | 只看該作者
OVERLAND 可以做到的是救車/甩尾,
未能與飄移一詞並列相提.....

minimini 發表於 2008-7-26 14:43:02 | 只看該作者
原帖由 friedrichavon 於 2008-7-26 14:02 發表
我架overland乜都冇改,但可能因為屋企地板夠平(木地板水晶油),飄移甩尾一d都唔難,而且根本唔需要咩飄移tire,想降低後輪抓地力,"high"少少wd-40落去條tire度就得了,想點甩都得。至於重心問題,係可以用個軑(轉向 ...

玩完之後.......地板花哂.......實俾亞媽鬧.......
friedrichavon 發表於 2008-7-26 15:59:48 | 只看該作者

回復 9# 的帖子

咁不如你解釋下,點先叫飄移?記住你講緊既係一架2wd後驅電動遙控車既能力範圍。

我可以用overland車頭指向內不斷打大圈,圈既直徑大致不變,車頭同前進方向大約係35-45度,咁算唔算飄移?

我只係想指出,地面情況同飄唔飄到既關係最大,而係我塊地板,我用overland一樣做到我用其他rc車做到既動作,技術因素小,環境因素大。

順便講句,地板係冇咁易花既。
nick5545 發表於 2008-7-26 17:22:18 | 只看該作者

回復 11# 的帖子

師兄,有無片想學野!!!
piccoengine 發表於 2008-7-26 17:31:36 | 只看該作者
嘩......你整到成屋都係wd40....
自己行路都瓢埋一份
friedrichavon 發表於 2008-7-26 17:55:43 | 只看該作者

回復 13# 的帖子

唔會整污糟地板既,因為條tire上面基本上係冇油係度,只係有d抹唔走既油脂(要洗先會完全冇晒),但就會令個抓地力低左好多,特別係係光滑既地面。我屋企塊地係光滑到見到人裙底既。

至於打圈,其實都冇咩技術,只係睇情況調整油門同轉向,盡量控制架車個重心同速度,keep住後輪要spin,就係咁。當然我同意overland重心高,係冇咁好飄,但樓主係問可唔可以,我會答只要塊地許可,冇話唔可以。

樓主| Paul77 發表於 2008-7-26 20:30:48 | 只看該作者
我一路都以為 overland 係4wd,其實齋睇呢d車款好易令人誤會
瘋語飄移 發表於 2008-7-27 02:27:28 | 只看該作者
原帖由 friedrichavon 於 2008-7-26 15:59 發表
咁不如你解釋下,點先叫飄移?記住你講緊既係一架2wd後驅電動遙控車既能力範圍。

我可以用overland車頭指向內不斷打大圈,圈既直徑大致不變,車頭同前進方向大約係35-45度,咁算唔算飄移?

我只係想指出,地面 ...

我都想整架overland玩drift,有無片睇下,理解下個玩法好嘛?
sfdo 發表於 2008-7-27 09:35:55 | 只看該作者
我試過飄過,係沙地,當時係雨後半日, 沙地半乾。

過彎前縮油 (唔縮油就會翻車),過彎時俾少少油 令後輪稍空轉 就飄到。

飄得多唔多就靠過彎時加油加得急唔急,加得太急就掉頭....
好好玩。

setting:
原裝胎。
原裝 / X-speed 摩打。 (千萬唔好用其他強磁摩打...)
牙差 加 3萬度油 溝 珠差油。
彈簧:前、尾 硬 。 (原裝 彈簧 超易翻車)
原裝避震.... 加 3萬度油 +滴 查查板油 (令佢順D)
......

ANDYMIRIAM 發表於 2008-7-28 00:32:40 | 只看該作者
原帖由 friedrichavon 於 2008-7-26 15:59 發表

我只係想指出,地面 ...

真的很想看看吧~!沒想到~真的可以吧~
若師兄~可以的話~煩請D POST 段片上黎~~
出個教學說明2WD 後驅電動遙控車既能力係可以好自如咁飄移
等各會員唔洗買部比較貴的AWD 吧...!
除不斷打圈外......還有其他了嗎???
其代你的示範^^先謝
等我都同我媽媽講換水晶地板好了....
比小D錢模型店買呔~~

致於我所指的飄移是..↓
飄移是一種受控製的轉彎技術,
在有一定速下 於入灣前減低速度/ 煞車轉灣,令其四輪於地面上打滑,,車子於路上滑行,受控製地保持入灣速度,及入彎角度~車頭仍然指向彎角及仍然向前滑行吧~~

friedrichavon 發表於 2008-7-28 03:26:50 | 只看該作者
間屋我既,用咩地板,唔駛咩同媽媽講。似乎你係小朋友一個,算吧啦,我唔會為d咁無謂既野花半個鐘去拍條片上黎。況且我從來冇話過overland可以好自如咁樣飄移,亦冇將overland同awd比,呢個所謂overland飄移好自如所以唔駛買awd根本就係你隨便叩帽子既。由頭到尾我只係話只要塊地夠滑,裝唔裝到飄移tire呢一點就唔重要,同埋重心既野可以用操控去就。

如果你指既只係咩於路上滑行,受控制地保持入彎速度角度,指向彎角向前滑行,其實根本係好簡單既動作,只要塊地或者條tire夠滑,地方夠大,overland絕對做到。如果你硬係要指好似awd咁四輪打滑,咁好明顯overland前輪既冇動力又冇剎車,要四輪同時打滑係比較難,如果你認為咁先叫飄移,咁大概所有2wd遙控車都唔識飄移,以上既所有討論都冇任何意思,直接講"只有awd遙控車先可以飄移"就得喇,已經唔關o唔overland事。

ANDYMIRIAM 發表於 2008-7-28 11:10:54 | 只看該作者
原帖由 friedrichavon 於 2008-7-28 03:26 發表
間屋我既,用咩地板,唔駛咩同媽媽講。似乎你係小朋友一個,算吧啦,我唔會為d咁無謂既野花半個鐘去拍條片上黎。況且我從來冇話過overland可以好自如咁樣飄移,亦冇將overland同awd比,呢個所謂overland飄移好自如所 ...

先多謝你~都成10幾20年都無人叫過我小朋友了~~~~
大家都是作個討論吧,不要介意,並無惡意~

我應為既然如果佢係想買OVERLAND既話就唔應該比咁大期望佢...
令佢覺得OVERLAND 係可以飄移囉....
無論係1:10/MINI Z 的飄移點解所有都係買緊4WD呢!點解呢?
比個喻:我都知到,真車係北極雪地可以飄移啦....難度係香港運部車過去麼~!
我覺得~玩車並唔係用個場地去佩合你自己部車,
而係用你SETTING盡量去佩合個場地!
那當然只平地..不是只AWD去玩沙灘排球,用AWD沙灘捉蟹,用AWD去岩石地撞山等...我相信AWD難以行走吧!易爛非常!
(那當然沙灘,亦不會是OVERLAND 的強項吧!但若較為不平的輕微斜坡,OVER LAND卻容易做到吧!)
我想說的是~有著不同的設計便有著不同的用途吧!
不排除OVERLAND更改車架設計,可作飄移的機會!
但若需要更改OVERLAND車架的設計,或場地配合而令OVELAND作飄移!
那麼買AWD不是比較佳嗎???
更改車架的設計還是KYOSHO 的OVERLAND嗎?
要更改場地作佩合!不如用AWD~到車場用SETTING,令車更適合自己更適合場地!
可與不同的人一同研究,~令玩車更有樂趣吧!