RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6117|回復: 37
打印 上一主題 下一主題
收起左側

BCG, Qsteer 及 CAUL 開發中心 ...

Creative 發表於 2008-8-13 18:37:31 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
又回來了 ~ 我們是BCG, Qsteer, Tamiya x Qsteer 及Caul 原創+開發者 ... 歡迎各方意見及技術提問~
另有配件(原廠)资料可供大家參考 ~~

Lam. 發表於 2008-8-13 18:58:17 | 只看該作者
BCG仲有冇得賣?
 樓主| Creative 發表於 2008-8-13 19:02:16 | 只看該作者

回復 2# 的帖子

基本上已經停產, 但係日本同香港某D玩具店仲有stock賣 ~

agentjerry 發表於 2008-8-13 19:42:01 | 只看該作者

回復 1# 的帖子

http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=88628
hi
where to get this battery
pls comment
tks
 樓主| Creative 發表於 2008-8-13 19:44:36 | 只看該作者

回復 4# 的帖子

我有~ 你要幾多粒? $15/粒
ledtech 發表於 2008-8-13 20:19:27 | 只看該作者
見到有隻叫做REALDRIVER NANO嘅法拉利系列,好似做得唔錯咁,係米你哋出嘎?

可唔可以講下點保養d車仔?事關大家話一排唔玩會死..到時唔知買咩件換咯
ledtech 發表於 2008-8-13 20:20:17 | 只看該作者
係喔,十分關注之前你講嘅QSTEER改全BAND~~
041178412 發表於 2008-8-13 20:48:05 | 只看該作者
想問#4果d電
幾多v嫁?
q steer岩唔岩用?
岩用既話,又點差電呢?
 樓主| Creative 發表於 2008-8-13 21:00:08 | 只看該作者

回復 6# 的帖子

RealDriver Nano ...  唔係呀 ...  未玩過 ...  好正架 ?

關於Qsteer ...  其實每次都係舊Ni-Cd电累事 ...  over self-discharge ...   如果放一排唔玩就要用电池"起死回生" ... 就好似醫院用儀器去救心跳停左D人 ....  下次如果充唔到电 ...  試下用4.5V (三個AA电串聯) ... 直接係車底金屬片充电.... 記住只可以十秒左右.....  時間太長或者正負極反轉就會發熱 ....  然後再試下用發射器充电 ...  有機會起死回生 ....

Ni-Cd 已經停用 ...  下版超高速Qsteer版會用新科技 ... 点叉都唔會爆鋰-鐵电 ....     起動力勁好多 ~
 樓主| Creative 發表於 2008-8-13 21:05:20 | 只看該作者

回復 8# 的帖子

#4 电係 Ni-Cd - 1.2V 80mAH ....  Tamiya Qsteer 有內置升壓 ...  所以可以用 1.2V 电 ...  但 Qsteer 無內置升壓所要用2x1.5V=3V 去比晶片操作....  除非你去買Li-Fe电 ...  size 跟#4电一樣, 不過就係3.2V ...  可以於入qsteer用, 我試過...都好勁~
 樓主| Creative 發表於 2008-8-13 21:06:53 | 只看該作者

回復 7# 的帖子

你話一車可以隨時變 ABCD Band ?
Andsonma 發表於 2008-8-13 22:41:02 | 只看該作者

回復 1# 的帖子

我認為Tamiya Q-steer可唔可以用番水銀電,因為始終差電都係質素麻麻!
Andsonma 發表於 2008-8-13 22:42:41 | 只看該作者

回復 1# 的帖子

同埋Q-steer可唔可以出下D歐洲車款,例如BMW、Lambo等等!
hp10567 發表於 2008-8-13 23:00:22 | 只看該作者

Q車好似日本出品嫁喎 點可能有==不過bcg有外國代理,可能有你講d車種
LokSpec 發表於 2008-8-13 23:15:40 | 只看該作者
原帖由 Creative 於 2008-8-13 18:37 發表
又回來了 ~ 我們是BCG, Qsteer, Tamiya x Qsteer 及Caul 原創+開發者 ... 歡迎各方意見及技術提問~
另有配件(原廠)资料可供大家參考 ~~

你來了,我認得你
你曾經貼過一幅Q Buggy的原型車

比下對Q-Steer的意見先

1.保留4粒用LR44電池
2.改善轉向反應同QC的質素
3.開發大D,應該話就手D的搖控
4.希望會出組裝版本的Q-Steer
5.加燈,DigiQ 時代能做到的,找不到理由Q-Steer做不到

P.S 幾時至肯散出零件呀?(如橙齒,摩打等)

以上為本人個人意見

LokSpec 發表於 2008-8-13 23:27:38 | 只看該作者
原帖由 Creative 於 2008-8-13 21:00 發表
RealDriver Nano ...  唔係呀 ...  未玩過 ...  好正架 ?

有頭燈
轉向反應相當好,轉向係1/58化的Aero R/C結構(期待會出現在新型Q-Steer上)

係速度唔夠快(慢過我用來玩的Q-Steer )

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| Creative 發表於 2008-8-13 23:37:54 | 只看該作者
原帖由 LokSpec 於 2008-8-13 23:15 發表

你來了,我認得你
你曾經貼過一幅Q Buggy的原型車

比下對Q-Steer的意見先

1.保留4粒用LR44電池
2.改善轉向反應同QC的質素
3.開發大D,應該話就手D的搖控
4.希望會出組裝版本的Q-Steer
5.加燈,Digi ...

哈哈 .. 係呀~ 潛左水半年
1. LR44电池會成歷史 - 因環保規條,好難再用LR44啦
2. QC就要同廠同價錢有關
3. 大D搖控 ..哈哈 .. Tomy話事 ... 不過日本設計都係要精巧 ~
4. 組裝版 = DIY ?
5. 加燈 .. 暫時無plan .. 不過Caul就加左 ~

遲D會有电單車 ... 好似係harley黎 ~
 樓主| Creative 發表於 2008-8-13 23:41:47 | 只看該作者
原帖由 LokSpec 於 2008-8-13 23:27 發表

有頭燈
轉向反應相當好,轉向係1/58化的Aero R/C結構(期待會出現在新型Q-Steer上)

係速度唔夠快(慢過我用來玩的Q-Steer )

登錄/註冊後可看大圖

幾錢呀 ?
LokSpec 發表於 2008-8-14 00:02:54 | 只看該作者

回復 17&18# 的帖子

我部1/58 Enzo$ !%)有找

1.有D失望,但意料到
2.貴買貴賣好平常 ,最重要係消費者認為值得去買
3.其實將Q-Steer控的電路板移植落Caul控再加番兩個制已經OK

電單車都有興趣
不過始終四個轆的Choro Q車型至係My Cup of tea
麻煩加強少少宣傳,Q車香港有唔少玩家的

期待香港開發的出品

stig 發表於 2008-8-14 00:23:33 | 只看該作者
原帖由 hp10567 於 2008-8-13 23:00 發表

Q車好似日本出品嫁喎 點可能有==不過bcg有外國代理,可能有你講d車種

點可能冇 -.-"
雙星一樣係日本出品, 一樣有出euro車...