RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3935|回復: 21
打印 上一主題 下一主題
收起左側

套ESKY機乜都壞,點好?

sfdo 發表於 2008-9-1 09:33:31 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式
星期六 買o個套 ESKY  Co-Comanche  雙槳機,如 post:
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=92914&extra=page%3D1

機槳...壞,電變壞,摩打未知有冇壞。
今朝發現個 0404 控 都壞,電壓燈 全部唔著,插電腦玩 sim 校準 冇反應 (之前都玩到)...,但肯定電池箱有電到,拆開背殼睇,冇甩線....咁個控應該都係瓜埋啦。

我想知如果花錢整返佢,即係要買控、電變、一些必須o既金屬 parts,大約幾錢?

(其實我心目中係最想玩 fp004 或 京商 m24 之類o既機,但擔心會仲易壞又難搵 parts,walkera 4#3 又太細戶外飛唔到...)

多選投票: ( 最多可選 2 項 ), 共有 13 人參與投票

投票已經結束

0.00% (0)
69.23% (9)
30.77% (4)
您所在的用戶組沒有投票權限
marcowing 發表於 2008-9-1 11:13:48 | 只看該作者
一定係買過隻抵啦,4合1同控香港都好難有得賣.同埋起碼都三四百蚊落樓.買隻新機好過.呢隻野無必要換金屬件.
zifu 發表於 2008-9-1 11:31:16 | 只看該作者
4in1 有但兩百幾
brahms 發表於 2008-9-1 16:14:15 | 只看該作者
你係咪炒機無即刻收油?? 其實原裝4in1 勁難壞!
控都壞真係第一次聽....
004 好好玩, 但已經有d難買parts 了(一係貴parts...)
不過你lama都大炒..玩多隻lama 好過啦~

最後, 當然買過隻啦, 都係5舊半~ 買lama4啦, 新款d, 你又可以用返舊粒電~
brahms 發表於 2008-9-1 16:15:27 | 只看該作者
lama 我覺除左支主軸, 其他金屬絕無必要, 反而拉長a/b槳距離重實際~
 樓主| sfdo 發表於 2008-9-1 17:13:31 | 只看該作者
原帖由 brahms 於 2008-9-1 16:14 發表
你係咪炒機無即刻收油?? 其實原裝4in1 勁難壞!
控都壞真係第一次聽....
004 好好玩, 但已經有d難買parts 了(一係貴parts...)
不過你lama都大炒..玩多隻lama 好過啦~

最後, 當然買過隻啦, 都係5舊半~ 買 ...

唔係我抄,係架機飛飛下 空中解體,所以抄。(上一個 post 可見)
玩o個時我聽到 '啪啪啪' 就縮油 諗住急降落,當我見到平衡竿 Fing 出來,架機撞牆 我就收哂油.....
抄完,手持架機試,變電係未燒,係之後才燒。

控我都唔知點解咁易壞。我又冇跌...買時員店幫我改 mode2 都冇事,
我部腦 usb 插 手指、MP4 又冇問題,應該唔關玩 sim 事...
頂,都唔知撞乜鬼,呢五百幾蚊好似玩左個吉咁,到頭來乜都玩唔到咁....我怕買多隻 lama 都會係咁....
brahms 發表於 2008-9-1 17:38:02 | 只看該作者
好....邪........下............
不過正如你之前個post, 平衡竿 Fing 出來係應該因此動作太快/大 打到A槳引致(甚至太大風吹到.打槳....),應該唔係無端端的!

咁不如玩004啦, 橫掂你都有2s 鋰電+差機from lama  買少兩樣ccccc ~~
 樓主| sfdo 發表於 2008-9-1 19:16:46 | 只看該作者
衰在 004 全城冇貨。
其實星期六 o個日我搵哂 KWS 都冇戶外飛o既 FP機,之後去 畏高 ,同店員吹下水....就求其買左呢套 Comanche ....點鬼知咁衰...
KMB182 發表於 2008-9-1 19:45:25 | 只看該作者
我覺得你不如唔好買004..買King 2(or等遲d部新版King2)
因為我初初玩004..玩唔掂
買左部Co-Comanche
之後買 King 2...我覺得定過004..易玩d..
carcar 發表於 2008-9-1 19:56:16 | 只看該作者

e sky 玩過便算

初級玩過下,之後放埋一邊狂玩sim,家下玩450機,隻lama 設計有問題!只可小動作,大動作會上下打槳,只可在家細動作飛,4合1易bbq,要買時撞手神,玩定了2-3個月後便練到4面hold便可收埋佢,因幫唔到控制手機再進步,*****練機不如玩sim(真係靠sim--xtx,gx,realxxx過d,慳好多抄機錢),後在家玩5#6 ,,4#3B----华記,當有信心後買450 or EP100>亞(托)500,有地方有車就玩油機!!
brahms 發表於 2008-9-1 21:38:56 | 只看該作者
我要幫lama 平返一下(although 我都覺得悶....)
但係只要拉開AB 槳距, 縮短FLYBAR, 一樣勁

http://hk.youtube.com/watch?v=JvtlFHgKjJI
自己睇...
brahms 發表於 2008-9-1 21:41:15 | 只看該作者
原帖由 carcar 於 2008-9-1 19:56 發表
初級玩過下,之後放埋一邊狂玩sim,家下玩450機,隻lama 設計有問題!只可小動作,大動作會上下打槳,只可在家細動作飛,4合1易bbq,要買時撞手神,玩定了2-3個月後便練到4面hold便可收埋佢,因幫唔到控制手機再進步,*****練機 ...

4#3B 係以上咁多部最難玩的
cyron 發表於 2008-9-1 22:44:25 | 只看該作者
一於up to King 2
zifu 發表於 2008-9-1 22:48:24 | 只看該作者
原帖由 sfdo 於 2008-9-1 19:16 發表
衰在 004 全城冇貨。
其實星期六 o個日我搵哂 KWS 都冇戶外飛o既 FP機,之後去 畏高 ,同店員吹下水....就求其買左呢套 Comanche ....點鬼知咁衰...

大利行現貨中
brahms 發表於 2008-9-1 22:49:47 | 只看該作者
king2.....整機多過玩機.....search 下舊post好....
john00254 發表於 2008-9-2 03:44:25 | 只看該作者
KWS買唔到004?唔係嘛。咁一係去鴨記肥仔到買啦。King2送俾你都唔好要。我隻Robin22玩咗年幾,電子嘢乜事都冇。
brahms 發表於 2008-9-2 08:22:50 | 只看該作者
原帖由 john00254 於 2008-9-2 03:44 發表
KWS買唔到004?唔係嘛。咁一係去鴨記肥仔到買啦。King2送俾你都唔好要。我隻Robin22玩咗年幾,電子嘢乜事都冇。

ME2+AGREE
 樓主| sfdo 發表於 2008-9-2 09:03:53 | 只看該作者
RE.....
我知 玩 sim  慳好多, sim 可俾你學識o個套動作....但可惜 而家控都壞...
4面hold 或 4面飛 或 機頭指向飛o既向方飛 我都得 (以前租過 3D 機玩過)
(諗返星期六晚,可能係我用左玩 3D 機o既手勢去玩 lama,所以搞爛槳...)

拉開AB 槳距 或者係冇易拍槳,都好。

king2 我都有睇過 post,難 set 得飛好,抄機後又難整,所以唔考慮....

鴨記肥仔 ,我o係 MicroHeliClub 討論區 見就見得多,但真係唔知o係邊。
zifu 發表於 2008-9-2 10:09:26 | 只看該作者
呢樣野,很主觀的,我飛這款機當然覺得他是天下無敵,最好是找飛多點機種人給意見
john00254 發表於 2008-9-3 01:58:34 | 只看該作者
原帖由 sfdo 於 2008-9-2 09:03 發表
RE.....
我知 玩 sim  慳好多, sim 可俾你學識o個套動作....但可惜 而家控都壞...
4面hold 或 4面飛 或 機頭指向飛o既向方飛 我都得 (以前租過 3D 機玩過)
(諗返星期六晚,可能係我用左玩 3D 機o既手勢去玩 lama ...
鴨記得一檔有直升機同室內電話賣嘅檔口,就係鴨記肥仔,唔好去有美女嗰檔喎。