RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5155|回復: 24
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Question of Esky Lama

recargo 發表於 2006-5-5 15:22:00 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
Is it ok for beginer? any idea for me
lolman 發表於 2006-5-5 18:29:07 | 只看該作者
Yep it is good for beginner and indoor flight.

But outdoor it can't fly good due to little wind can make u lose control.
zifu 發表於 2006-5-5 23:52:39 | 只看該作者
lama v2 or v3 it is very easy to fly. if you went to  learn to fly out-door. you may try to fly #36 or #60
siuwing 發表於 2006-5-25 23:04:08 | 只看該作者
咁多位前輩大家好, 我係電直新手, 上左黎睇RC真係學到好多野

我玩緊ESky LamaV3, 不過佢今晚剛剛"蕉ed" , 想大家俾D意見

過程係咁既:
2個禮拜前嚮鴨記D街鋪用左$550買左全套, 玩左十數日, 飛得都幾順, 升降, 自轉, 前後, 左右片...都得, 無撞過

不過前日一開始玩就出事, 架lama一take off就成架打側左片(我無搞過部機同個control d settings), 要拉夾硬拉橫支控杆先可以勉強take off, 不過都係一路飛一路左片同少少順時針自轉, 我覺得好奇

尋日又玩, 都係左片, 我已經盡校個control d settings, 不過無用, 明明之前果十幾日都飛得好地地嫁, 之後仲衰, 嚮一次soft landing 停motor之後, 推杆想叫佢take off, 佢支下旋轉翼(前motor)唔郁, 上旋轉翼(後motor)就識轉, 試左幾次唔得, 之後突然又得番, 我懷疑可能係有friction, 所以 o即左D潤滑劑落支轉軸, 又勉強飛左一陣, 跟住一次soft landing 停motor之後, 想走埋去熄機, D旋轉翼突然郁左幾下 (我個control支右杆同側邊個微調已經一早拉到最低, 周圍又無人玩RC, 應該無signal叫部機郁), 好奇好奇

今晚玩, 情況同尋日開始時一樣, 飛左幾下 (每次30秒), 想再take off, 不過佢支下旋轉翼(前motor)就一直唔郁喇, 試左一輪都無反應, 聞過睇過 又無焦味同燒積, 因為無大撞過, 我覺得好怪,
試將IC board最底果兩套電插倒轉裝, 發覺下旋轉翼(即係前motor)識郁, 不過上旋轉翼(後motor)就無反應, 即係話兩個motors都OK, 應該係IC board最底果個plug出唔到野...

再怪既係, 我有個朋友都係玩ESky lama V3, 佢部機死法同病徵都同我果部一樣

唔好意思打左咁大段文, 不過我真係想知發生緊咩事 ? 麻煩晒大家, Thanks

清清 發表於 2006-5-25 23:51:40 | 只看該作者
原帖由 siuwing 於 2006-5-25 23:04 發表
今晚玩, 情況同尋日開始時一樣, 飛左幾下 (每次30秒), 想再take off, 不過佢支下旋轉翼(前motor)就一直唔郁喇, 試左一輪都無反應, 聞過睇過 又無焦味同燒積, 因為無大撞過, 我覺得好怪,
試將IC board最底果兩套電插倒轉裝, 發覺下旋轉翼(即係前motor)識郁, 不過上旋轉翼(後motor)就無反應, 即係話兩個motors都OK, 應該係IC board最底果個plug出唔到野...

應該燒左電變!
siuwing 發表於 2006-5-26 00:40:59 | 只看該作者
Thanks, 我都係估塊board有D野燒左/鬆左, 不過無撞無花, 聞過又無焦味, 玩得好地地忽然咁樣 , 好奇

我會試下"他"下塊board上IC D腳仔, confirm下係唔係  

我個朋友都係咁, 之前佢去老鴨問過, 換成塊board $300, 整就$130

買全套都係550, 梗係唔用300換board啦, 所以佢俾左街鋪整, 整好返黎玩左幾次之後, 又係個前motor(下旋轉翼)唔識郁, 佢好唔開心,

而家到我又係咁, 都唔知整唔整好

附圖:  

登錄/註冊後可看大圖

zifu 發表於 2006-5-27 01:10:07 | 只看該作者
我度有賣,成套連接收3xx,淨電變+gyro 2XX
siuwing 發表於 2006-5-28 16:31:18 | 只看該作者
Thanks 師父

我隻lama仔而家整就3幾百(不過唔知整番會唔會好快又死, 或者已經變到好難control...)

唔整就可以拎佢去堆填區, 伙計埋單: 多謝$550玩兩個禮拜

好令人頭痕耶, 點算好呢?
小步 發表於 2006-5-28 18:03:08 | 只看該作者
早就說鴨記買批貨.....呵呵
係都要平平平,冇計...
清清 發表於 2006-5-28 18:07:20 | 只看該作者
原帖由 小步 於 2006-5-28 18:03 發表

仲要唔係賣得平過人!
chingwingtat 發表於 2006-5-29 02:29:05 | 只看該作者
我之前都有試過這樣的情況,原來發現有一粒IC燒左,就係近比電去摩打果粒,形號係irf7313,IC master shop有得賣,十五元一粒。換左之後如果都唔得就要檢查一下電路板是否燒了(IC位)如果燒左可以用撘橋方法焊回。我都試過出現以上的情況,每次都係自己修理,十幾蚊就ok,依家仲健全,未試過換電路板,大家可以一試參考!
chingwingtat 發表於 2006-5-29 02:44:10 | 只看該作者
zifu 發表於 2006-5-29 11:48:48 | 只看該作者
其實炒機時記得收油,就唔燒
siuwing 發表於 2006-5-29 11:53:11 | 只看該作者
我之前都有試過這樣的情況,原來發現有一粒IC燒左,就係近比電去摩打果粒,形號係irf7313,IC master shop有得賣,十五元一粒。換左之後如果都唔得就要檢查一下電路板是否燒了(IC位)如果燒左可以用撘橋方法焊回。我都試過出現以上的情況,每次都係自己修理,十幾蚊就ok,依家仲健全,未試過換電路板,大家可以一試參考!

登錄/註冊後可看大圖

我唔好眼, 要搵個DC影再zoom大先睇到, 果然係 7313, thanks

登錄/註冊後可看大圖

原帖由 chingwingtat 於 2006-5-29 02:44 AM 發表
試試吧!

Thanks chingwingtat

登錄/註冊後可看大圖

我睇番我朋友果塊board, 佢又係燒左呢粒, 睇黎我都要換左佢喇

-----------------------------

登錄/註冊後可看大圖

另外, 塊IC board底仲有一大堆野, 唔知駛唔駛跟, 定係先換左粒7313再算 ...

siuwing 發表於 2006-5-29 12:08:50 | 只看該作者
原帖由 zifu 於 2006-5-29 11:48 AM 發表
其實炒機時記得收油,就唔燒

我朋友整完返黎再玩, landing 停motor之後, 想走埋去熄機, D旋轉翼突然一路轉唔識停, 個control支右杆同側邊個微調已經一早拉到最低, 周圍又無人玩RC, 應該無signal叫部機郁,
佢走埋去想unplug個電插去停機, 結果唔小心俾D車葉片到隻手, 雖然佢只小小皮傷, 不過佢塊board就燒左, 佢話睇住有一縷輕煙飄出黎 (見上文貼圖)

佢同我個case好似, 不過我就可以順利unplug

而我個case係未炒過機, 其實係好"play safe"咁玩 (因為我睇過呢個forum個前輩立話炒機一定要收油),
不過: "飛左幾下 (每次30秒), 想再take off, 不過佢支下旋轉翼(前motor)就一直唔郁喇, 試左一輪都無反應, 聞過睇過 又無焦味同燒積, 因為無大撞過, 我覺得好怪"

Anyway, thanks 師父's advice

siuwing 發表於 2006-5-29 12:19:35 | 只看該作者
原帖由 小步 於 2006-5-28 18:03 發表
原帖由 清清 於 2006-5-28 06:07 PM 發表
仲要唔係賣得平過人!

唉...

未買之前都未識上forum學野, 見到街平平地有得賣, 就買番屋企玩下lor, 下次會醒目D架喇
chingwingtat 發表於 2006-5-30 19:51:46 | 只看該作者
IC master shop

地址:九龍新蒲崗大有街35號義發工業大廈1字樓
電話:23081726
請先打電話訂貨,十五元一粒
siuwing 發表於 2006-6-8 12:45:42 | 只看該作者
原帖由 chingwingtat 於 2006-5-30 07:51 PM 發表
IC master shop

地址:九龍新蒲崗大有街35號義發工業大廈1字樓
電話:23081726
請先打電話訂貨,十五元一粒

Repaired Thanks

chingwingtat 兄, Please check your Email
zifu 發表於 2006-6-8 23:29:32 | 只看該作者
你睇下粒ic係唔係無編號,唔蹋都自動死,另新版可能ic存貨太多,改用兩粒,聽說一樣死...
我度有ic賣,晤晒訂貨每粒 $15.-

siuwing 發表於 2006-6-11 01:05:00 | 只看該作者
少少分享:
今次真係好多謝大家指點, 原來真係果粒IC出事,
我初頭真係好唔開心, 因為唔知衰乜, 又怕花百幾蚊之後又再衰,
終於平平地$15蚊搞定晒, 有一份成功感, 我而家好真惜部機, 多左一份感情

登錄/註冊後可看大圖

我粒新IC

登錄/註冊後可看大圖

我個朋友塊board, 佢因為燒得好甘, 所以要搭埋橋

登錄/註冊後可看大圖

我部機OK喇