RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: M05 JDV場setting [打印本頁]

作者: zivtong    時間: 2010-11-14 15:22
標題: M05 JDV場setting
應該用咩車軚?
前後咩彈弓?
油壓用幾多度油?
tamiya 壓油 應用長波link扣定短扣?

實再太易反車了....
作者: levinng    時間: 2010-11-14 17:56
你用幾多 T motor 先?
作者: zivtong    時間: 2010-11-14 19:31
10.5T 好慢下..
作者: levinng    時間: 2010-11-15 02:02
10.5T 係 M 車上唔慢啦.... 架車離地幾高?.... 不如你講下自已架車D setting
作者: tommy1471    時間: 2010-11-19 09:14
應該用咩車軚   我架車用sweep 36 ok咬
油壓用M車TRF 彈弓用前yellow,後red
用 9T motor 幾好玩
5易反車
作者: winsonyip    時間: 2010-12-14 23:27
我係新手剛剛玩左m05 2個星期到...我想問要想換motor換幾多好??
作者: ftbingobingo    時間: 2010-12-14 23:54
我係新手剛剛玩左m05 2個星期到...我想問要想換motor換幾多好??
winsonyip 發表於 2010-12-14 23:27

建議13T / 3000KV
作者: 41671    時間: 2010-12-14 23:56
8.5才是王道~!!
作者: zivtong    時間: 2010-12-15 08:33
老實講
係JV玩
太多快車
我用10.5T NOW,冇車好地地,有車會好煩
成日比人撞PAT PAT

如直路尾,有一定距離,前車突然收慢,比後車撞都算啦,係合理
D"快車高手" 直路頭尾,出彎入彎,跟著你尾,無啦啦可以比大油一野撞你PAT PAT的
經常有依個問題,慶慶地,有時真係想大大聲話,手車唔掂就唔好揸快車啦 !!Crazy
都唔知係D人過度興奮亂比油定特登撞慢車,
試過1次直路中,大家行緊,跟著尾好貼唔會睇唔到,連撞幾下,撞到你射出街為止
咩態度..
我覺得JV場,D人一旦遇普個好好火既,遲早有流血事件,D人實在太黑人憎
作者: antison    時間: 2010-12-15 22:01
回復 9# zivtong

我都係咁話,有位先好過人吖,快但撞到人,咁唔係高手囉。
作者: zivtong    時間: 2010-12-15 22:12
回復  zivtong

我都係咁話,有位先好過人吖,快但撞到人,咁唔係高手囉。
antison 發表於 2010-12-15 22:01

唔好話高唔高手丫,正常人都會係後面等機會先過車ga ma
咁簡單既道理都唔明
其實睇多d真賽車比賽就明啦
依班jv “快車高手“如果比佢地揸f1 就死得
今時今日既f1, 爬頭難過登天
比佢地揸 佢地實撞pat pat撞天光都似
作者: winsonyip    時間: 2010-12-15 22:31
咁係咪玩m05我選錯左??>.<"
作者: zivtong    時間: 2010-12-15 23:51
咁係咪玩m05我選錯左??>.
winsonyip 發表於 2010-12-15 22:31

其實都係架
我相信玩頭駒車,玩ff03 ,sakura ff等,點都好過m車....
老實講丫,工房來講,真係冇人講m車啦
好少update,技術post又唔多
反映m車少人玩....
我反轉由頭睇到尾m車區,講真,都冇咩得著
發現去睇http://rc-evo.com主頁setting仲多野睇,但係又係冇人再update...
有好幾篇話有代續,跟本冇出到
作者: lingryan    時間: 2010-12-15 23:57

回復 13# zivtong

-_- 我篇VM2血淚史算唔算

我經常在星期五晚在佐谷玩真係少見c hing 玩M車, 反而見過有玩tamiya mini cooper c hing 凌願去B場玩, 或見過有 c hing玩tamiya mini cooper 因在A場有太多快車而放棄離開
作者: zivtong    時間: 2010-12-16 00:06
回復  zivtong

-_- 我篇VM2血淚史算唔算

我經常在星期五晚在佐谷玩真係少見c hing 玩M車, ...
lingryan 發表於 2010-12-15 23:57

M05 冇咩人講啦...
佢部係M05 (我都係M05)
作者: zivtong    時間: 2010-12-16 00:08
另外我都開始有d頂唔順a場快車...
問題係快得來係都要撞人果下黑人憎...仲要惡人先告狀
作者: ftbingobingo    時間: 2010-12-16 00:14
唔好話高唔高手丫,正常人都會係後面等機會先過車ga ma
咁簡單既道理都唔明
其實睇多d真賽車比 ...
zivtong 發表於 2010-12-15 22:12

你見過F-1比人撞彎摩打芯未, 仲精彩..........
作者: ftbingobingo    時間: 2010-12-16 00:15
入場玩啦, 仲有唔少人玩緊
作者: jypepe    時間: 2010-12-16 00:33
回復 14# lingryan

點解你講個情形咁似我O既...=.=....B場實在太細...我玩白豬.....一排電可以玩幾乎成個鐘...其實都幾悶....
去大場....白豬又嫌慢過頭....係幾隻彎要收下油先有D癮, D大直路高速彎FULL住雞去完全冇FEEL....
不過~暫時遇到D師兄都好好人....冇特登射我.....
作者: Administrator    時間: 2010-12-16 00:41
A lot of "tamiya mini" car setup related articles are on the web and on youtube already.....
作者: antison    時間: 2010-12-16 01:55
放心啦,我都整返架火箭mini copper去a場玩, 睇下係咪真係冇得玩先。
作者: wylee1005    時間: 2010-12-16 08:51
我又改裝架火箭m05去a場先得
作者: antison    時間: 2010-12-16 10:57
回復 22# wylee1005

阿英呀,算把啦。
作者: wylee1005    時間: 2010-12-16 11:43
回復 23# antison

m05可以好勁不要小看
作者: zivtong    時間: 2010-12-16 12:54
等睇有幾勁.好想知有幾勁
作者: antison    時間: 2010-12-16 13:02
係好勁, 勁 Cup 4。。。。。哈哈哈。
作者: winsonyip    時間: 2010-12-16 23:41
m05 咁多問題架....攪到我唔知玩唔玩升級好啦!!!
作者: antison    時間: 2010-12-17 11:42
回復 27# winsonyip

唔好升啦, 直接買211GO啦。
作者: winsonyip    時間: 2010-12-20 19:09
motor....慢既係叫咩型號....快既係咩型號
係咪好似1-10咁 1係最慢 10係最快
作者: antison    時間: 2010-12-20 19:28
回復 29# winsonyip

唔係呀, 細 turn 快d呀。
作者: wylee1005    時間: 2010-12-20 20:00
但kw越大越快
作者: winsonyip    時間: 2010-12-20 22:34
1係最快?
作者: zivtong    時間: 2010-12-21 00:10
我都想問下M05 跟車果D有刷ESC 最快可以用邊個有刷MOTOR?

又= 冇刷既幾多KV OR TURN?
作者: winsonyip    時間: 2010-12-22 23:53
有冇人講多少少呀??
我想買雙星....
作者: zivtong    時間: 2010-12-23 14:57
winsonyip
如果買既就一套過買HOBBYWING算啦
作者: winsonyip    時間: 2010-12-23 21:04
why tell me pls^^
作者: zivtong    時間: 2010-12-24 10:12
why tell me pls^^
winsonyip 發表於 2010-12-23 21:04

因為車仔未興無刷時,直昇機已經快車仔幾年時間
HOBBYWING,好早就有出直昇機無刷ESC,MOTOR
佢既技術係分分鍾好過來老野
甚至其實來老野都係佢代工都唔定
咁駛鬼買孖星牌既無刷咩.....
作者: yung2yee    時間: 2010-12-24 10:41
標題: RE: M05 JDV場setting
我都想問下M05 跟車果D有刷ESC 最快可以用邊個有刷MOTOR?

又= 冇刷既幾多KV OR TURN?
zivtong 發表於 2010-12-21 00:10

例:有刷20T=無刷10T
作者: zivtong    時間: 2010-12-24 12:13
例:有刷20T=無刷10T
yung2yee 發表於 2010-12-24 10:41

依條數點計出來?
作者: buzzybee82    時間: 2010-12-30 18:57
m車其實都好好玩.....可以練手勢.....操好手m車再玩番touring 4wd會好容易上手....
馬力方面亦可以好快......我而家玩緊4300kv.....速度當然無個d 4t, 5.5t 個d"高手"咁快......但唔覺得慢.....
而且m05個架好硬淨......仲好過俾d "高手" 射中另一架貴車......

(不過我索性唔落jv 玩.....玩過兩次, 兩次都俾d "高手" 射爛野........)真係火都黎埋
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-12-30 19:03
m車其實都好好玩.....可以練手勢.....操好手m車再玩番touring 4wd會好容易上手....
馬力方面亦可以好快... ...
buzzybee82 發表於 2010-12-30 18:57

的確有部分人係會特登射/推/揩人地d車
方法就係俾佢地推完之後推返佢地XD

其實玩慣左就識避炒
始終公家場又唔洗錢.......乜人都有
作者: buzzybee82    時間: 2010-12-30 19:10
的確有部分人係會特登射/推/揩人地d車
方法就係俾佢地推完之後推返佢地XD

其實玩慣左就識避炒
始 ...
Noir.KAZE 發表於 2010-12-30 19:03

係架~~~~所以寧願揀唔去......我計過......落trc, pyc個d私人場個cost分分鐘平過係jv俾人射爆野.....攪到架車五勞七傷又心痛又徙時間整!!
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-12-30 19:14
係架~~~~所以寧願揀唔去......我計過......落trc, pyc個d私人場個cost分分鐘平過係jv俾人射爆野.....攪 ...
buzzybee82 發表於 2010-12-30 19:10

咁我又未試過,所以條數我唔係咁計......

入場玩係好好多
作者: sttyc    時間: 2010-12-30 23:28
射人都算高手? 雖然未有在JV被人射過,不過這種是缺德行為。隨便買架二手車去撞,人人都可以,不覺得是高手。
作者: seven    時間: 2010-12-30 23:34
係架~~~~所以寧願揀唔去......我計過......落trc, pyc個d私人場個cost分分鐘平過係jv俾人射爆野.....攪 ...
buzzybee82 發表於 2010-12-30 19:10

去過JV咁多次, 又無乜見過特登射人

D 3.5, 4.5T CHing就好禮讓, 直路剎停讓我呢D safety car, XD
作者: zivtong    時間: 2010-12-31 08:29
去過JV咁多次, 又無乜見過特登射人

D 3.5, 4.5T CHing就好禮讓, 直路剎停讓我呢D safety car, XD
seven 發表於 2010-12-30 23:34

我去咁多次,
次次都實有一兩個特登射人!!!!

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://jk.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2