RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: ricksonchow
打印 上一主題 下一主題
收起左側

砌車post -- 新手玩Team C T8EV3 (更新組裝注意事項)

樓主| ricksonchow 發表於 2014-10-4 11:17:08 | 顯示全部樓層

Step 10, 車殼編:

登錄/註冊後可看大圖

其實部車就大, 不過車殼就好細個(slash 果個大好多), 剪出黎難度都唔係太大, 仲有記住車鼻部分都要剪, 唔好唔記得掉左佢

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

Buggy 車花自由度好大, 中意點整就點整, 我自已中意Ken Block 花, 咁啱淘寶搵到有, $40人仔成張仲要連車花masking tape, 仲點忍得手, 不過呢隻花個masking tape 對我呢D車殼苦手黎講都係個大挑戰

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

上左黑色部分先, 再撕masking 噴白色, 最後用銀色打底

登錄/註冊後可看大圖

響諗住撕保護膜之前, 多謝DLAM 師兄send 左幾張相比我睇, inspire我整埋窗框.
其實好容易整窗框既masking, 只要你搵返原本果張車窗mask template, 貼D masking tape 上去, 用黑筆勾返原本條邊出黎, 再用筆刀沿住黑線向內移2-3mm 左右勾隻窗出黎, 就可以用黎mask 窗剩返條邊

登錄/註冊後可看大圖

噴銀色窗框

登錄/註冊後可看大圖

撕保膜同masking tape 既一刻永遠使人興奮

登錄/註冊後可看大圖

冇說明書冇guide 跟自由發揮任你貼

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

基本上全車完成!!

樓主| ricksonchow 發表於 2014-10-4 11:53:25 | 顯示全部樓層
最後加左少少option 野
1. 原裝車轆絲帽係開放式, 會有沙石走入去同我怕打花車軸螺絲紋, 所以換左隻有蓋, 原裝TEAM C 都有
2. VP PRO 807車胎, 適合大部分場地
3. VP PRO 黑色尾翼, 淘寶店上次隻白色翼跟漏貼紙, 佢今次請送多套黑色比我

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

樓主| ricksonchow 發表於 2014-10-13 04:41:48 | 顯示全部樓層
阿邊個 發表於 2014-10-11 23:39
問題一,其實有感摩打都唔玩得水,舵機係咪可以唔使搞防水呢?

問題二, 玩呢類用兩舊電既車, 係咪應該用返 ...

問題1:

係, 基本上如果你唔玩水, 可以唔使做防水, 我都未必玩, 係可能有時太污糟放便清洗
問題2:
冇錯, 行果陣要一pair pair 咁玩, 如果唔係可能其中一粒過放都唔知
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-10-13 04:42:52 | 顯示全部樓層
965 發表於 2014-10-12 00:15
I hv same question too .. just curious if the RX is water proof too?

Yes, my RX is Futaba 304, I have opened it up and soak it with clear 905 sealenat so it is water proof now
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-10-13 12:52:01 | 顯示全部樓層
965 發表於 2014-10-13 12:18
Nice body too ..  how u make the "tear drop" effect?

The tear drop masking comes with the decal set which is awsome!  Still need to spend some time to put it one though as this is not designed for the T8E body

登錄/註冊後可看大圖

If you look carefully you can see the tear drop masking on this sheet
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-10-13 17:01:59 | 顯示全部樓層
tsfai 發表於 2014-10-13 17:00
Rickson hing,
Maybe you want to share with Teamc Hing the steering screws you got off after play so  ...

Yes,  that is a good idea,  I will do an after run report soon
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-10-14 10:46:09 | 顯示全部樓層

啱啱星期日爽飛, 新手唔識揸下下都去到盡, 更係抄車抄到飛起啦, 不過竟然冇爛野, 全日玩左4 轉左右, 都冇咩大問題, 一流! 係玩完個殼殘哂  

唔該友人幫手影靚相

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

係收車果陣發現有野鬆, 大家要留意一下轉向既兩粒螺絲

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

樓主| ricksonchow 發表於 2014-10-14 11:27:26 | 顯示全部樓層

各位車友, 我部T8E 已經完成同落地玩過, 咁響呢度總結一下砌果陣所遇到既問題同解決方法, TEAM C 廠方亦都最好跟進一下

1. 轉向螺絲:  如果照說明書上緊, 會做成轉向過緊, 行車途中更可能會因為轉向動作而自已扭鬆螺絲, 有機會係steering rack 太厚/ washer 太厚所致

解決方法:
可以試下用薄一點既washer, 唔好因為怕食實而唔上緊螺絲

登錄/註冊後可看大圖

2. 差速過緊:  呢四塊washer 落左之後, 差速會異常過緊, 導致前中後差速幾乎一樣的緊

解決方法:  
唔用四塊washer, TEKNO 說明書都提及過類似問題, 當差速有一定損枆先加返

登錄/註冊後可看大圖

3. 差速防漏墊圈毛邊:  我的頭差速組裝好之後, 裝上車試車果陣發現車頭狗骨上下擺動,  拆出黎發現原來係差速輸出杯有問題唔跟圓心轉動, 經過一個小時既裝拆研究, 結論係防漏墊圈毛邊導致差速蓋結合不良

解決方法:
裝每一隻差速之前確保防漏墊圈平滑, 用模型刀除去毛刺, 裝好試車留意狗骨有冇上下擺動情況

登錄/註冊後可看大圖

4. 差速墊片位數量同位置:  差速墊片係用黎調校同中軸傘齒既正確既咬合度, 每一部車都未必一樣, 我呢部車頭同車尾已經唔同

解決方法:
首先墊片跟說明書裝法, 裝上差速, 合上波箱(唔一定要上螺絲), 轉動差速輸出杯, 用另一隻手感受一下傘齒輪入杯, 睇下有冇咬實, 正常應該有少量虛位, 如果冇, 就將其中一隻墊片裝另一邊再測試. 另外亦有機會過緊裝唔上, 可以拿掉一塊墊片(我有其中一隻差速只需要一塊墊片已經左右没有虛位)

登錄/註冊後可看大圖

5. Camber Link 螺絲過短:  前後CAMBER LINK 既螺絲長度不足, 根本未去到防鬆螺帽上面既尼龍圏, 所以不能發揮防鬆作用, 跑完兩轉已經發現鬆脫

解決方法:
用長2mm 既螺絲, 又或者用螺絲膠

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

6. 車尾殼柱螺絲長度不足:   由於殼柱膠料比較軟, 3x10 不能咬緊, 有機會滑牙, 我跑完兩轉殼柱已經鬆脫

解決方法:
用M3x12 螺絲, 可以完全上緊

登錄/註冊後可看大圖

樓主| ricksonchow 發表於 2014-10-14 11:38:06 | 顯示全部樓層
ikesan 發表於 2014-10-14 11:31
我今個星期都約左朋友入去温長毛同興仔吹水

興仔出左Trip ar, 見唔到佢
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-10-17 23:47:22 | 顯示全部樓層
nghinlun 發表於 2014-10-17 19:36
想問黑油和綠油是否要另買,我在盒内找不到!

冇錯, 係另外買的, Team AE 的, 可以響食足搵到

如果冇都唔緊要, 綠油你可以用5000# 油代替, 黑油用普通齒輪油/黃油都可以
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-10-22 00:56:34 | 顯示全部樓層
ChocoIP 發表於 2014-10-21 21:55
螺絲膠 盒內有無。。

有, 包埋的, 不過上果陣記住唔好上太多(少過3 層螺紋) 如果唔係好難拆
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-10-24 12:29:03 | 顯示全部樓層
ChocoIP 發表於 2014-10-24 12:12
明白!但個前差速  一塊片都加5到 得5得嫁?

你指果四隻差速細齒定BEARING 果兩隻?

差速細齒:
你先砌好左, 裝左介子先, 唔落油住, 上埋果四粒螺絲, check 下會唔會KICK 得好緊, 如果太緊就拎走一對, 再唔得就四隻拎走哂

BEARING 果兩隻:
只要佢左右冇虛位就得, 可以唔裝

樓主| ricksonchow 發表於 2014-10-24 14:16:45 | 顯示全部樓層
你都砌得好快WOR, 跟足說明書唔會有咩意外, 唔使怕
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-10-25 21:54:46 | 顯示全部樓層
ChocoIP 發表於 2014-10-25 17:06
好!等我買埋電變 摩打個D 野再 出来玩

有冇諗住話買咩ESC 同摩打?
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-10-27 12:21:04 | 顯示全部樓層
ChocoIP 發表於 2014-10-27 11:26
同你個個一樣。极速賣598

ESC 平D 果隻 SC8 120A 原來仲勁
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-10-27 17:02:47 | 顯示全部樓層

原裝16/44 齒比, 2100 KV, 我有朋友都用相同配置不過用120電變反而涼爽D,  8BL150 好高好大隻, 風扇貼車頂抽唔到風散熱, 同埋都唔輕, 放得咁高對CG 都有影響
而我度過你點爆部車最多都係食75A, 所以150 同120 都可以用, 而且120A 係EZRUN, 用料係靚過QUICRUN 系列既150A, 仲要平D......

樓主| ricksonchow 發表於 2014-10-28 00:05:28 | 顯示全部樓層
hellowong 發表於 2014-10-27 23:57
Great different between Ez and Quickrun is waterproofing

The EZ SC8 120A and the Qic 8BL150 are both waterproof
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-10-29 17:40:38 | 顯示全部樓層

我用卡尺定位, 刻左十字先, 用開殼器鑽穿, 再用手鑽/電鑽
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-10-29 19:42:29 來自手機 | 顯示全部樓層
摩打冇咩所謂, around 2000kv 左右, 長度(唔計軸) 要少過69mm, kws 行多幾間睇
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-10-29 19:43:51 來自手機 | 顯示全部樓層
雙星ps 油冇樽裝ga, 上youtube 睇多幾條教學片就識噴, 唔難的