RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6756|回復: 47
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手1000蚊有咩電車好揀

天照 發表於 2006-5-29 16:26:19 | 顯示全部樓層
原帖由 hc1309 於 2006-5-29 16:19 發表
Who said TT-01 is not good?
ok wor

TT01......改完咪好....D....囉....哈!
唔改就真係........嗯...........呵呵!
天照 發表於 2006-5-29 17:33:48 | 顯示全部樓層
總之呢.......

玩車....要有駛好多錢O既心理準備......如果都只係得一千蚊咁上下呢.....
就真係冇乜O野可以揀O架~!

要揀就真係要至少兩千蚊先有得揀.......

另一方面諗,部份係屬於投資,部份係屬於消耗.....

好似支控呀,電子設備等,除咗個摩打玩得耐要換之外,電變,接收同SERVO等等都可以REUSE,仲有差電機都係.
主要係電池,車架本身同車呔等等係損耗品......

即係話你放二千蚊去買部車全套,至少有六百至七百蚊係可以保存到佢個價值係到,你將來玩第架車都用得返,呢O的係屬於投資.
亦即係話,你第一次投資得好,咁你將來玩第個車個成本就自然可以低O的.....
天照 發表於 2006-5-29 17:36:55 | 顯示全部樓層
有錢就玩法拉利,冇錢就大發仔都頂住先......
天照 發表於 2006-5-29 17:40:26 | 顯示全部樓層
原帖由 xlarge 於 2006-5-29 17:39 發表

無就直頭唔好玩lo~
唔玩又唔會死既~
haha

都係O架....哈!

玩遙控車真係消耗好大......

買呔買電都買到傻.....仲有車殼一類經常性開支.....
仲有就係個心想要好快時又要換電變,摩打,SERVO一大堆.....
到支控唔型仔又要換呢支控果支控.......

一洗濕咗個頭就大把錢你要駛!哈!

天照 發表於 2006-5-29 17:47:34 | 顯示全部樓層
原帖由 xlarge 於 2006-5-29 17:44 發表
haha~
宜家faifai你都未有引
最好就唔好踩落rc呢個deep deep hole~
如果你都係想玩
你要有心理準備
rc你燒錢的...........
1k係玩rc黎講,真係唔做得d咩
買個hi end電變都未夠.............
當你玩開
見人 ...

基本上玩遙控.....頭果二千蚊係投資.....之後每月進貢約二三百.....去埋場玩就多一兩百.....
玩夠半到就換下電呀,換下摩打呀,換下呢樣果樣又一兩千.....
之後玩得一年又要換車喇......又一兩千........

唔好以為放咗一千蚊就真係可以玩一世......
天照 發表於 2006-5-29 17:50:14 | 顯示全部樓層
原帖由 xlarge 於 2006-5-29 17:49 發表

兩三百得唔得ar~!!??
haha~
我以前玩touring就唔得
宜家玩miniz都勉強........
可能係我手車屎
成日爆野

二三百得O既......都係買下O的臂買下O的呔唧......

當你一個月玩兩三次......都夠O既.....
天照 發表於 2006-5-29 17:51:58 | 顯示全部樓層
原帖由 xlarge 於 2006-5-29 17:50 發表

haha~
行開kws
一定會買下options野既~

OPTION都會有買完O既一日O既.....哈......
田宮都出得冇咁快啦~!

你話你鍾意炒雜菜就另計啦~
天照 發表於 2006-5-29 17:56:16 | 顯示全部樓層
我買車O既基本宗旨就係.....

一係唔改,一係就係全改.

哈!

不過基本上真係玩呢,我會PLAN下究竟咩OPTION會比較有用,邊o的唔係好大興趣試......

好似我玩架TA05咁.....基本上我都諗過架車有咩地方會改,咩唔駛改都冇所謂,諗好晒喇,有銀咪一炮過買晒佢,之後一次過改晒,咁之後就唔會再買OPTION,主要係買REPLACE PARTS就算.

當然,我可以咁講嚟改法,當然就係都玩過TA05幾次,大約知道O架車有咩問題,佢o的PARTS邊O的平邊O的貴.....咁先至會決定邊O的係值得買啦......所以睇下之前版友玩車O既心得同佢地改咗乜都係好重要O既INFO嚟......至少有人做咗白老鼠先啦......哈!
天照 發表於 2006-5-29 17:58:48 | 顯示全部樓層
至於TT01.....其實好唔好玩,我覺得係幾分兩大派系......

第一,係有經驗朋友,佢地基本上係會知道O架車有咩問題,而呢O的問題佢地都係可以用金錢或自己個人技巧去解決到....咁咪好玩囉.......
第二,係乜都唔識,都唔知咩叫做好走唔好走O既,咁跑得郁都叫做好玩啦.....哈!

至於話唔好玩O既.......多數都係o的要求架車要戰鬥力好高O既人......又或者冇乜錢或心機去解決問題O既....咁就冇得好講啦........哈!
天照 發表於 2006-5-29 17:59:34 | 顯示全部樓層
原帖由 lung 於 2006-5-29 17:57 發表

for display only XDXD~

我有玩喎,我玩完唔駛公告天下呀?哈!
天照 發表於 2006-5-29 18:04:16 | 顯示全部樓層
原帖由 xlarge 於 2006-5-29 18:00 發表

新手玩tt01當然好la~
因為佢都唔知tt01同架貴既有咩唔同
個問題係
係無論洗幾多錢
架tt01都唔夠d hi end kit好跑lo~
haha

咁就你要架大發仔跑到好似NSX咁快.......你好技術極都難啦....哈!