RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6704|回復: 47
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手1000蚊有咩電車好揀

faifaikin 發表於 2006-5-29 15:21:03 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
好煩惱~~好多選擇~~新手~~

我諗住預1000蚊度啦!!最好梗係全包啦!!
有咩車好簡呀!?
我好想要掃把佬~~
我尋日見過TT01D真係唔錯!!又連埋飄移軚~~

mikewu 發表於 2006-5-29 15:25:35 | 只看該作者
原帖由 faifaikin 於 2006-5-29 15:21 發表
我諗住預1000蚊度啦!!最好梗係全包啦!!
有咩車好簡呀!?
我好想要掃把佬~~
我尋日見過TT01D真係唔錯!!又連埋飄移軚~~

Then buy TT01D with Subaru cover law....  your budget is about right.... Why so stress lei?
 樓主| faifaikin 發表於 2006-5-29 15:47:18 | 只看該作者
好煩惱~~好多人都話唔好~~
又話其他model有幾好!!
令到我心亂如麻
WTO 發表於 2006-5-29 15:50:27 | 只看該作者
原帖由 faifaikin 於 2006-5-29 15:47 發表
令到我心亂如麻

咁預算多啲, 咪買好啲囉
 樓主| faifaikin 發表於 2006-5-29 15:54:31 | 只看該作者
其實1000蚊買全套算唔算多?
RCman 發表於 2006-5-29 15:56:29 | 只看該作者
原帖由 faifaikin 於 2006-5-29 15:54 發表
其實1000蚊買全套算唔算多?

吳算多,可能吳夠添
果D差機差電呢?
重有就係PC噴油。
又要Bearings.............一千可能吳夠了
hc1309 發表於 2006-5-29 16:19:59 | 只看該作者
Who said TT-01 is not good?
ok wor
天照 發表於 2006-5-29 16:26:19 | 只看該作者
原帖由 hc1309 於 2006-5-29 16:19 發表
Who said TT-01 is not good?
ok wor

TT01......改完咪好....D....囉....哈!
唔改就真係........嗯...........呵呵!
mikewu 發表於 2006-5-29 16:36:01 | 只看該作者
原帖由 faifaikin 於 2006-5-29 15:47 發表
令到我心亂如麻

If you want to shut those people's mouth, spend $4000, buy a 415MSX, get brushless motors, super fast servos, Spectrum receivers with EX10 remote.. then those people will shut their mouth ga la!
BUT YOU ONLY HAVE BUDGETED $1000 ONLY!!!!!!!!!!!!!!!!!!  TT01D is your only choice......  
You have to "Look dishes eat rice" la, Dai Gor!!!!!!!!  
jackychan 發表於 2006-5-29 16:44:16 | 只看該作者
原帖由 mikewu 於 2006-5-29 16:36 發表

If you want to shut those people's mouth, spend $4000, buy a 415MSX, get brushless motors, super fast servos, Spectrum receivers with EX10 remote.. then those people will shut their mouth ga la ...

我昨日係英明模型見到架415MSX都成$3020,brushless motors$1500,super fast servos$400,Spectrum receivers with EX10 remote週圍都冇貨,有$都買唔到!!!冇$7000都落唔到樓
tom001 發表於 2006-5-29 17:00:53 | 只看該作者
如果得一千就只有tt01chose la
要堆電變$3xx
不過真係唔enough
一係創昇$890 la
有得玩好過無..
RCman 發表於 2006-5-29 17:01:10 | 只看該作者
原帖由 jackychan 於 2006-5-29 16:44 發表

我昨日係英明模型見到架415MSX都成$3020,brushless motors$1500,super fast servos$400,Spectrum receivers with EX10 remote週圍都冇貨,有$都買唔到!!!冇$7000都落唔到樓

如果佢$1000係US咪得羅
玩車仔呢傢野,平有平玩,貴有貴玩
吳好同人比就得..........一比較過............你就知味道;P;P;P
tom001 發表於 2006-5-29 17:02:23 | 只看該作者
原帖由 RCman 於 2006-5-29 17:01 發表

如果佢$1000係US咪得羅
玩車仔呢傢野,平有平玩,貴有貴玩
吳好同人比就得..........一比較過............你就知味道;P;P;P

係呀..
mikewu 發表於 2006-5-29 17:03:47 | 只看該作者
原帖由 jackychan 於 2006-5-29 16:44 發表

EXACTLY!  
Honestly I have no idea about those prices but my point is, Mr. faifaikln budgeted for $1000, EVERYONE tells him to get the TT01 because that's the best car he can afford.....  But he is now saying his "friends" says TT01 is no good....  
SO!  Save up more to get the 415 so that his friends will shut their mouth, OR buy the TT01 and ignore your friends comments............  
Besides, I think TT01 is the best car for beginners.....  So there's nothing wrong to get a TT01..........  my first Touring is TT01 too..........  
tom001 發表於 2006-5-29 17:08:35 | 只看該作者
太貴既車setting方面要掌握得好
同埋一開始無咩可能set得好同埋
一開始玩車一定要study控制方面
天照 發表於 2006-5-29 17:33:48 | 只看該作者
總之呢.......

玩車....要有駛好多錢O既心理準備......如果都只係得一千蚊咁上下呢.....
就真係冇乜O野可以揀O架~!

要揀就真係要至少兩千蚊先有得揀.......

另一方面諗,部份係屬於投資,部份係屬於消耗.....

好似支控呀,電子設備等,除咗個摩打玩得耐要換之外,電變,接收同SERVO等等都可以REUSE,仲有差電機都係.
主要係電池,車架本身同車呔等等係損耗品......

即係話你放二千蚊去買部車全套,至少有六百至七百蚊係可以保存到佢個價值係到,你將來玩第架車都用得返,呢O的係屬於投資.
亦即係話,你第一次投資得好,咁你將來玩第個車個成本就自然可以低O的.....
xlarge 發表於 2006-5-29 17:35:50 | 只看該作者
原帖由 mikewu 於 2006-5-29 16:36 發表

If you want to shut those people's mouth, spend $4000, buy a 415MSX, get brushless motors, super fast servos, Spectrum receivers with EX10 remote.. then those people will shut their mouth ga la ...

hihi
Mike
玩tt01無咩唔好ar~
你得1k,講老實
買tt01都唔多夠wo~
好似阿mike咁講:睇送食飯先得ga~
個個都想揸波子
有錢先得ga................................
天照 發表於 2006-5-29 17:36:55 | 只看該作者
有錢就玩法拉利,冇錢就大發仔都頂住先......
xlarge 發表於 2006-5-29 17:39:28 | 只看該作者
原帖由 天照 於 2006-5-29 17:36 發表
有錢就玩法拉利,冇錢就大發仔都頂住先......

無就直頭唔好玩lo~
唔玩又唔會死既~
haha
天照 發表於 2006-5-29 17:40:26 | 只看該作者
原帖由 xlarge 於 2006-5-29 17:39 發表

無就直頭唔好玩lo~
唔玩又唔會死既~
haha

都係O架....哈!

玩遙控車真係消耗好大......

買呔買電都買到傻.....仲有車殼一類經常性開支.....
仲有就係個心想要好快時又要換電變,摩打,SERVO一大堆.....
到支控唔型仔又要換呢支控果支控.......

一洗濕咗個頭就大把錢你要駛!哈!