RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 38925|回復: 36
打印 上一主題 下一主題
收起左側

京商電單車族譜貼圖

speedstar 發表於 2006-7-5 23:22:52 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
KYOSHO ELECTRIC RIDERS

(京商 搖控摩托車 / Kyosho RC bike / motorcycle)

京商市販EP電單車最早可能係1976年出品, 到今年剛好30年啦.
趁機整番個特輯!

第一部應係 Eleck Rider, 1976左右, 果陣11,000Yen, 現行版Dee賣9,800Yen, 即係平過30年前!
色布公仔, 可內藏接收機.
全車金屬造所以車身頗重, 380打行鍊, 膠齒減速, 其實概念同現行版差不多.
印象中操控麻麻, 好易跌車. 呢部車有個小車架, 不過係扶唔住架車既! 可能係咁, 下一部(刃)己經冇左.

呢部雖然已經30年, yahoo japan auction (日雅拍賣)上不時出現, NIB都係約15000Yen.
不過部車唔係合金做, 只係鐵加黑色保護漆, 好多放左幾拾年會生銹.

呢部車都有option kit 架, 一套包大電池架, 輕飛輪及車呔.  幾年前係恆年行見過! 可惜當年我未購此車, 冇買. 恆年行03年又....唉

樓主| speedstar 發表於 2006-7-5 23:29:46 | 顯示全部樓層
第2部應該係用Eleck Rider同一車架既 哈利電單車, 唔好睇少呢個車架, 之後citi rider 用佢外, 甚至09GP版都係用佢.
個布公仔變左鬼佬樣.

樓主| speedstar 發表於 2006-7-5 23:38:57 | 顯示全部樓層
第三部應該係 1:4.5 Yamaya YZ250. 車型十分大及重料, 搖籃式鐵車架, 鋼線呤, 但係個人(另外買)係全發泡膠做, 分開六碌, 我諗一跌就爛, 奇怪的設計, 跟一套菠籮呔紋膠帶, 供貼上車呔用. 仍然結構簡單, i.e.行鍊膠齒減速.  另外有GP版.

樓主| speedstar 發表於 2006-7-5 23:43:09 | 顯示全部樓層
第4部係呢部citi rider, 82年左右產品
外型仿似Suzuki 既 katana (刃).
用eleck rider 同一車架.

樓主| speedstar 發表於 2006-7-5 23:46:54 | 顯示全部樓層
其間又有呢部3輪Honda ATC250 電單車出產, 首用膠公仔, 仍然用鐵車架, 條呔要打氣架, 所以附小氣泵.
電池係5N1200(5 Sub C)
呢部2手市場比較少見, 亦係kyosho唯一可以wheelie(起頭)既搖控電單車.

樓主| speedstar 發表於 2006-7-6 00:03:09 | 顯示全部樓層
跟住87年左右推出 華Dee Mk1, 既現行版之前人仔唔識郁果款, 塑膠為主, 價錢平左, 賣7,800Yen. 但開始識搵錢之道=>出option parts.
計有LeMans DMC20BB motor (1500Yen), 頭尾避震, 輕飛輪, 銅牙 等.
電池係用7.2V-270mAh, 比現行版(600mAh以上)窄好多, 如果用新款電就要鋸膠架!

首先推出既係Rothmans Honda NSR (86'), 果時仲可用煙仔花. 唔同依家用Racing字樣.
其後一兩年續推出Yamaha Marlboro YZR 同 Suzuki Pepsi 百事花, YZR另外有一款冇Marlboro logo, 或者叫廠花版本(呢盒應係俾出口到玩具禁煙國家, 我所以冇入啦).
車殼雖然只有3款, 但另有貼紙出俾NSR: 合味道杯麵同厰花(?), 我就冇勒!
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=2686&extra=page%3D5

當時每盒都有真車poster一張及catalogue 附送.

呢D車唔值價, 係Yahoo Japan好多時會原價左右賣出, 不過近一年有上升, 有時去到約10,000Yen (NIB).

92' 推出 Mk2, 即現行版. 車殼有2款, 大家都好熟我呢度唔講咁多勒
Mk2係正folk, Mk1倒folk. Mk1&2睇落基本結構差不多, 只係Mk2個人仔會郁.

數一數已經14年冇轉款, 可能係京商最長命產品.

樓主| speedstar 發表於 2006-7-12 22:54:25 | 顯示全部樓層
原帖由 bighead 於 2006-7-6 01:40 發表

勁呀! speedstar 兄有咁多珍藏! 我第一架遙控車就係恆年行買...廿幾年前.haha..時光飛逝....乜佢03年先執? 我以為已經執咗好耐.....

02' 北角村拆後, 恆年行搬左去北角錦屏街, 但據聞老板03'急病辭世後就冇做啦, 少了一間由模型(船)愛好者經營之模型店, 可惜!
 樓主| speedstar 發表於 2007-6-13 18:03:04 | 顯示全部樓層
原帖由 gibson 於 2007-6-13 03:01 發表
Elect rider was my first RC.......  I had owned almost all kinds of bikes that had mentioned!!  I still remember every Saturday or Sunday played in Victoria Park!!  Rent a car battery around HKD1 ...

Thanks for the sharing.

Actually I have 2 Yamaha. One of them has the fuel tank wrongly cut by the previous owner.  I am planning to finish and run this bike (say in TKO) but would like to know whether it is easy to control or not.  Also whether it is possible to install a kind of side bars to minimize damage when dropped!
 樓主| speedstar 發表於 2007-6-14 08:19:42 | 顯示全部樓層
原帖由 fyin 於 2007-6-13 22:27 發表
Hi Bro Speedstar,
Geart Collection items. I still have the first motor Electk Rider, but missing the body shell and
yellow driver.  last year to restored it and take a tested ran. easy to c ...

恆年行果時for Eleck Rider option parts你買左就好. 唔係我諗結業後都係丟左. 有朝一日你唔要就賣俾我啦

記得果時係錦屏街仲叫老細賣番車, 佢仲話遲D啦 ...
 樓主| speedstar 發表於 2008-6-27 00:20:12 | 顯示全部樓層
ryan兄: Long time no see...busy at work but hope can play RC with u in TKO soon
 樓主| speedstar 發表於 2015-4-25 20:22:33 來自手機 | 顯示全部樓層
好新淨,正呀!
 樓主| speedstar 發表於 2016-5-29 00:37:47 來自手機 | 顯示全部樓層
呀,我呢張貼十年了