RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 48161|回復: 282
打印 上一主題 下一主題
收起左側

hino 金牙仔 完結篇

#
ericsky 發表於 2010-6-24 23:45:29 | 只看該作者 回帖獎勵 |正序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

我希望出這個post可以同大家分享。

見大家C兄近期都有野出post , 自己用左3星期抽時間畫架hino舊車,今次係第三次畫車頭,真係要用很多心機去繪製
上次動手做的ISUZU始終都係得一架,用時間動手做和畫差不多,但係畫好後,便可以用CNC做出來覆制,或許,這樣在做工上更精細和準確。
起初有考慮把細車用數碼放大,但係細心考慮這樣會流失放大後的精細部份,放大後可能出現凹凸位和凹線坑會不清釋。
所以只好冒險走出街影相,要快快手,如果唔係分分鍾比人舂!
現在只欠屋仔後的排氣喉,和好似水箱物體似的,(我不太懂大貨車的部件名稱。)

三個星期裏,有些部件真係畫完又改,改完又改.....。少點堅持都不能完成。但係完成第三個車頭繪圖,自學了很多畫3D圖的技巧,對日後畫其他車頭會幫助不少。

日本出的1/14 hino 既 logo 比較厚,適合暴走車用。我還是喜歡用鏡鋼蝕刻的效果。

09年自己曾用膠片做左個初版,並沒有公開過但最後要放棄它,用新技術去制作。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

10年的繪圖過程

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

待check 完圖,CNC 加工後的初版再補相。
宅男 發表於 2010-10-17 12:12:58 | 只看該作者
咁架旅遊巴呢?
 樓主| ericsky 發表於 2010-10-17 11:45:04 | 只看該作者

由於金牙仔相片 經photobucket 上存相片,photobucket 圖片量起出,被要求收費及鎖相,現會重新補貼所有相片。
keithww23 發表於 2010-10-17 00:38:05 | 只看該作者
好正呀...........
odaan 發表於 2010-10-13 18:15:11 | 只看該作者

係 , 呢件野係用黎鏟起拖架用 , 因為有時上手落腳攪得唔夠高 , 所以有呢件斜鏟
所以呢件野唔洗做甘高 , 同可以做後 D , 同陣尾斜位同一角度就 OK 喇

真車用 4 分厚(12.7mm) , 3 吋半闊(88mm) 扁鐵條屈成 , 再燒塊 "掙籠(即 "骨位")" 係個空心位做支撐就 OK ~~

P.S. 真車都係高 3 吋(102mm) , 所以 1:14 做 7mm , 但係留意真車磨盤板厚過 RC
chowhungjai 發表於 2010-10-13 18:14:40 | 只看該作者
A piece of art!!!!!!
tommy1218 發表於 2010-10-13 17:22:07 | 只看該作者
梗係出三菱fuso好啦
leyland 發表於 2010-10-13 14:39:28 | 只看該作者

登錄/註冊後可看大圖

ericsky 發表於 2010-10-13 03:21

太高?

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| ericsky 發表於 2010-10-13 13:34:27 | 只看該作者
回復 274# MRX-2

MRX-2 兄,你講出我心聲,自己學了一課。
 樓主| ericsky 發表於 2010-10-13 13:26:41 | 只看該作者
回復 273# MRX-2

次柴灣聚會試,唔得再修正。
q太郎. 發表於 2010-10-13 12:54:21 | 只看該作者
回復 274# MRX-2

想改ud頭嗎噴紅色影射mrx-2
MRX-2 發表於 2010-10-13 12:50:16 | 只看該作者
回復  ericsky
有冇想過出三菱同ud呢......出ud"大食力"我飛身同你定購

i  like   nissan  ud    {: ...
q太郎. 發表於 2010-10-13 12:03

你呢句說話係金牙銀牙未有得訂購時我聽過不少

你飛身訂又點丫?就算你走埋鋼線跳埋火圈訂都係無用,你唔去銀行入數係點都訂唔到的。
MRX-2 發表於 2010-10-13 12:48:05 | 只看該作者
rabbitmomo 發表於 2010-10-13 12:15:36 | 只看該作者
六月中開始起圖至今,三個月的日子,終於無中生有了,
金銀牙的出世,不是為錢,只希望多一些同喜 ...

死啦, 我買左都驚整唔到呢個樣.....同埋我好認同ERICSKY兄講, 遲D可能只有相片先可以見到金牙仔, 甚至相都無, 因為我上網搵左好耐都搵唔到金牙仔o既相呀 好彩 ERICSKY 師兄出埋個車陣排位, 如果唔係都唔知真車係點。
q太郎. 發表於 2010-10-13 12:03:45 | 只看該作者

回復 266# ericsky
有冇想過出三菱同ud呢......出ud"大食力"我飛身同你定購

i  like   nissan  ud   
有勇冇謀 發表於 2010-10-13 11:44:32 | 只看該作者
對 eric兄 的手工絕冇懷疑.....天呀, 我地買左都整唔到咁靚....
用 2.4g 冇天線更佳, 另外是否留位做內寵
9707 發表於 2010-10-13 08:16:13 | 只看該作者
Eric兄,你的手工真係好勁,有設備有技術,再加上你的熱誠,小弟羨慕死了!
小灝 發表於 2010-10-13 07:21:42 | 只看該作者
eric兄 加油丫~~
如果唔係資金唔夠
真係買埋銀牙

期待你會再出一D經典車殼~同我地分享
wyman18 發表於 2010-10-13 06:34:14 | 只看該作者
六月中開始起圖至今,三個月的日子,終於無中生有了,
金銀牙的出世,不是為錢,只希望多一些同喜 ...

eric 兄..你ge手工真系好強..
      見到之後真系有嚇親..      
          實在系太霸了..    
             但系如果靚d可以用雙星ge貨櫃天線..
                 玩ge時候像真度會大大提高
 樓主| ericsky 發表於 2010-10-13 04:10:02 | 只看該作者
回復 265# mansiu

冇問題,亦在停車放過,OK。
mansiu 發表於 2010-10-13 03:55:06 | 只看該作者

師兄~手工好仔細,非常像真.花板,氣缸,士啤呔同油缸舊化做得好正.但支狗骨會唔會好"撬"住咁呢?