RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: galaxie
打印 上一主題 下一主題
收起左側

大家架 F1 用梗咩動力系統呢

jythegreat 發表於 2011-9-3 15:15:19 | 顯示全部樓層

我而家度緊用乜野power,不過F1老原齒比細,似乎用唔到細T摩打,17.5係咪已經好盡?除非用Allan你介紹果個adaptor轉大spur gear,但又怕装唔到殼
jythegreat 發表於 2011-9-3 16:37:05 | 顯示全部樓層
Allan007 發表於 2011-9-3 16:30
17.5T開埋turbo係好快架,我依加準備閂turbo玩咋。唔好貪快呀,尤其係你果架...

咁有乜好介紹呀?
呢set點睇

http://www.tamiyausa.com/product/item.php?product-id=45049
jythegreat 發表於 2011-9-3 20:19:46 | 顯示全部樓層
Allan007 發表於 2011-9-3 19:48
如果唔想玩白豬想一步到位玩無刷,一定係Hobbywing。孖星果套冇turbo,制唔過。

Hobbywing係咪國產架?
電車turbo未掂過,係咪esc突然加大電壓做成turbo效果?唔識

咁呢個呢?

http://www.canyonhobbies.com/CH_ ... 17_5T_p/nvk3125.htm
jythegreat 發表於 2011-9-3 21:38:01 | 顯示全部樓層
Allan007 發表於 2011-9-3 20:53
Hobbywing(好盈),正是打正旗號祖國生產祖國牌子。明白JY師兄係一個幾有"品味"既車手,可以選擇Speedpa ...

Allan兄,唔好笑我啦,品味就冇乜嘞,不過我成日要返大陸做野,見得多睇得多,太清楚d人嘅工作態度同生產,對國貨好有保留. 加上童年陰影,以前冇錢買嘅牌子,渴望擁有嘅名牌大廠貨, made in germany, usa, france, italy, japan果d, 而家全部mic,雖然呢個係大勢所(吹),但係我心目中呢d兒時名牌cheap晒,QC幾好都冇用,用料同工人質素係死症. 老實講,有得揀嘅我零願made in hk都唔要mic.

原來turbo motor咁過懚,有得諗吓喎
jythegreat 發表於 2011-9-3 22:19:48 | 顯示全部樓層
Allan007 發表於 2011-9-3 21:56
放心,Hobbywing係好野,120A同60A我都買左各一隻,係個名真係 ...

其實hobbywing嘅電子野今日我去KWS八卦吓都見到,唔平過喎都
jythegreat 發表於 2011-9-3 22:37:00 | 顯示全部樓層
Allan007 發表於 2011-9-3 22:21
唔計來路野,Hobbywing差唔多係最貴

Allan兄,你可唔可以比你架車嘅setting我參考吓呀?如果hobbywing成set motor + esc要幾錢到?最重要係咪plug&play,定要自己焊線?我個辣雞已經攞去堆填區十幾年咯

重有,Allan兄,你聽朝去唔去JV F1 gathering呀?
jythegreat 發表於 2011-9-3 22:45:19 | 顯示全部樓層
mathew97726 發表於 2011-9-3 22:39
師傅你聽日出車拿...

邊有咁快呀師傅?我砌好架車第一時間PM你

不過想聽日去睇吓JV F1壯觀嘅場面啫(知醒起身嘅話)
jythegreat 發表於 2011-9-3 22:52:23 | 顯示全部樓層
Allan007 發表於 2011-9-3 22:34
有感即係個變速知道個摩打當時個轉速同埋轉左去邊度,無感就係個變速完全唔知個摩打發生乜野事。所以有感 ...

即係senored好d?有turbo->senored, senored唔等於一定有turbo?
jythegreat 發表於 2011-9-3 23:16:09 | 顯示全部樓層
Allan007 發表於 2011-9-3 22:56
我架F104既setting就笑死人啦,行都未行得好掂,架T3如果有興趣就可以分享下。
部104我放左Hobbywing 60 ...

聽落好複習吓,不過我諗學你咁用60A+17.5T turbo放落TRG應該夠晒玩,預毫半子應該可以啦啩.

真係要買辣雞......焊線,松香,熱縮膠...一大揪野...呢鋪真係重拾舊歡囉.(我揀星星都係因為佢plug & play咋)

啱嘅,sunday應該係family day,陪吓屋企人.

你唔得閒,師傅又要去夾band,我可以訓晏d咯.

jythegreat 發表於 2011-9-3 23:21:22 | 顯示全部樓層
Allan007 發表於 2011-9-3 23:16
Errrrrrrrrrrrr,我留意到一樣野,D有刷變速如果set左後波,架車行緊時第一下頂前就剎車,頂多下就變倒後 ...

有d似真車行緊入唔到後波嘅情况(當然個mechanism唔同啦)

咁senored motor真係正好多喎
jythegreat 發表於 2011-9-3 23:33:06 | 顯示全部樓層
Allan007 發表於 2011-9-3 23:22
仲要買埋個Program Box,毫半子肯定落到樓
牛欄D牛又走幾隻啦

我已經跌左落呢個萬毒深淵,個牛棚d大牛小牛係咁跌係咁跌,所以我決定搞掂部tt01同trg111之後要明年先有新project咯

tt01 - 而家算做齊料,加快進度就得嘞
trg111 - 差電子野同控,我諗住跟你介紹60A/17.5T + sanwa m11x or futaba 4pk or ko propo ex10, total預五毫子
SMC電-5-6排,重未知要幾錢
jythegreat 發表於 2011-9-3 23:50:10 | 顯示全部樓層
Allan007 發表於 2011-9-3 23:42
講多一句,4PK定m11x最好諗埋D接收幾錢隻,我依家用Spektrum DX3R,當時係Spektrum頂級控千七唔駛,但佢個 ...

futaba 4pk (包receiver)
http://www.tamiya-store.com/shop ... pcs-p-90034674.html
sanwa m11x (唔包receiver)
http://www.tamiya-store.com/shop ... tem-p-90022040.html
ko prop ex10 (全包)
http://www.tamiya-store.com/shop ... ule-p-90038543.html
jythegreat 發表於 2011-9-3 23:56:30 | 顯示全部樓層
Allan007 發表於 2011-9-3 23:42
講多一句,4PK定m11x最好諗埋D接收幾錢隻,我依家用Spektrum DX3R,當時係Spektrum頂級控千七唔駛,但佢個 ...

順便問吓Allan兄,呢set野有冇用?原裝星星都係金屬啦

http://hk.3racing.hk/products.php?products_key=3389
jythegreat 發表於 2011-9-4 00:13:06 | 顯示全部樓層
Allan007 發表於 2011-9-4 00:07
Errrr,睇唔出。不過,重要零件,最好用返原廠,如果原廠有出。

有 54082/50507 不過如果老原係金屬就無必要換啦,爛左先換
jythegreat 發表於 2011-9-4 12:36:48 | 顯示全部樓層
Allan007 發表於 2011-9-4 11:47
4PKS有一隻package係跟兩隻接收,應該啱哂你

要两receiver咁多?不過我鐘意m11x多d,平d,但冇abs,4pk有

原來103個老原珠差殼係膠嘅,你架104pro係咪呀?
jythegreat 發表於 2011-9-4 13:08:53 | 顯示全部樓層
Allan007 發表於 2011-9-4 12:56
咁你有兩架車嘛,一隻比tt01用,一隻比trg用。
F104pro成抽都係金屬,除左條軸係碳。

我架tt01已經有個mx3fg啦

不過你介紹都諗得過,4pks另一個receiver可以留返用嚟出年出部快車不過睇吓4pks呢個package同m11x差幾錢先

咁你架104正d喎