RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7821|回復: 67
打印 上一主題 下一主題
收起左側

大家架 F1 用梗咩動力系統呢

galaxie 發表於 2011-9-3 12:33:28 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我架 F104 用白豬
kevin-ysl 發表於 2011-9-3 12:59:52 | 只看該作者
哽係白豬~~~F103及104
bigheman 發表於 2011-9-3 13:01:54 | 只看該作者
Black pig 104;)
Allan007 發表於 2011-9-3 13:06:15 | 只看該作者
17.5無刷,不過暫時揸唔掂,要鎖油門
tiger1 發表於 2011-9-3 13:20:28 | 只看該作者
trinity slot machine, almost 16 years old
feihome1 發表於 2011-9-3 13:34:25 | 只看該作者
F103 White pig!!
吃喝玩樂 發表於 2011-9-3 13:46:29 | 只看該作者
17.5t無刷,不過現在還是測試中
lcvwing 發表於 2011-9-3 13:47:33 | 只看該作者
formula tuned F104
terrykan 發表於 2011-9-3 13:49:47 | 只看該作者
F104 風扇白豬!
jythegreat 發表於 2011-9-3 15:15:19 | 只看該作者

我而家度緊用乜野power,不過F1老原齒比細,似乎用唔到細T摩打,17.5係咪已經好盡?除非用Allan你介紹果個adaptor轉大spur gear,但又怕装唔到殼
Allan007 發表於 2011-9-3 16:30:38 | 只看該作者
jythegreat 發表於 2011-9-3 15:15
我而家度緊用乜野power,不過F1老原齒比細,似乎用唔到細T摩打,17.5係咪已經好盡?除非用Allan你介紹果個ada ...

17.5T開埋turbo係好快架,我依加準備閂turbo玩咋。唔好貪快呀,尤其係你果架...
jythegreat 發表於 2011-9-3 16:37:05 | 只看該作者
Allan007 發表於 2011-9-3 16:30
17.5T開埋turbo係好快架,我依加準備閂turbo玩咋。唔好貪快呀,尤其係你果架...

咁有乜好介紹呀?
呢set點睇

http://www.tamiyausa.com/product/item.php?product-id=45049
jason9394 發表於 2011-9-3 19:33:47 | 只看該作者
F104PRO white pig, F104W black pig
Allan007 發表於 2011-9-3 19:48:28 | 只看該作者
jythegreat 發表於 2011-9-3 16:37
咁有乜好介紹呀?
呢set點睇

如果唔想玩白豬想一步到位玩無刷,一定係Hobbywing。孖星果套冇turbo,制唔過。
jythegreat 發表於 2011-9-3 20:19:46 | 只看該作者
Allan007 發表於 2011-9-3 19:48
如果唔想玩白豬想一步到位玩無刷,一定係Hobbywing。孖星果套冇turbo,制唔過。

Hobbywing係咪國產架?
電車turbo未掂過,係咪esc突然加大電壓做成turbo效果?唔識

咁呢個呢?

http://www.canyonhobbies.com/CH_ ... 17_5T_p/nvk3125.htm
Allan007 發表於 2011-9-3 20:53:43 | 只看該作者
jythegreat 發表於 2011-9-3 20:19
Hobbywing係咪國產架?
電車turbo未掂過,係咪esc突然加大電壓做成turbo效果?唔識

Hobbywing(好盈),正是打正旗號祖國生產祖國牌子。明白JY師兄係一個幾有"品味"既車手,可以選擇Speedpassion,同一間廠生產,性能基本上係一模一樣,不過佢打歐洲市場,聽落冇咁"娘"。Novak依家好少師兄用lu,雖然我重用緊佢隻GTB向我架M05度。
如果玩Turbo都係Hobbywing或Speedpassion,玩Modified比賽就多LRP。
Turbo係個變速會隨住個摩打既轉數改變比電既時間,令個輸出大增。17.5turbo直路隨時拍得住8.5,又可以隨自己喜好調校輸出,好似玩真turbo咁
jythegreat 發表於 2011-9-3 21:38:01 | 只看該作者
Allan007 發表於 2011-9-3 20:53
Hobbywing(好盈),正是打正旗號祖國生產祖國牌子。明白JY師兄係一個幾有"品味"既車手,可以選擇Speedpa ...

Allan兄,唔好笑我啦,品味就冇乜嘞,不過我成日要返大陸做野,見得多睇得多,太清楚d人嘅工作態度同生產,對國貨好有保留. 加上童年陰影,以前冇錢買嘅牌子,渴望擁有嘅名牌大廠貨, made in germany, usa, france, italy, japan果d, 而家全部mic,雖然呢個係大勢所(吹),但係我心目中呢d兒時名牌cheap晒,QC幾好都冇用,用料同工人質素係死症. 老實講,有得揀嘅我零願made in hk都唔要mic.

原來turbo motor咁過懚,有得諗吓喎
Allan007 發表於 2011-9-3 21:56:34 | 只看該作者
jythegreat 發表於 2011-9-3 21:38
Allan兄,唔好笑我啦,品味就冇乜嘞,不過我成日要返大陸做野,見得多睇得多,太清楚d人嘅工作態度 ...

放心,Hobbywing係好野,120A同60A我都買左各一隻,係個名真係 ...
jythegreat 發表於 2011-9-3 22:19:48 | 只看該作者
Allan007 發表於 2011-9-3 21:56
放心,Hobbywing係好野,120A同60A我都買左各一隻,係個名真係 ...

其實hobbywing嘅電子野今日我去KWS八卦吓都見到,唔平過喎都
Allan007 發表於 2011-9-3 22:21:48 | 只看該作者
jythegreat 發表於 2011-9-3 22:19
其實hobbywing嘅電子野今日我去KWS八卦吓都見到,唔平過喎都

唔計來路野,Hobbywing差唔多係最貴