RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: galaxie
打印 上一主題 下一主題
收起左側

大家架 F1 用梗咩動力系統呢

Allan007 發表於 2011-9-3 13:06:15 | 顯示全部樓層
17.5無刷,不過暫時揸唔掂,要鎖油門
Allan007 發表於 2011-9-3 16:30:38 | 顯示全部樓層

17.5T開埋turbo係好快架,我依加準備閂turbo玩咋。唔好貪快呀,尤其係你果架...
Allan007 發表於 2011-9-3 19:48:28 | 顯示全部樓層
jythegreat 發表於 2011-9-3 16:37
咁有乜好介紹呀?
呢set點睇

如果唔想玩白豬想一步到位玩無刷,一定係Hobbywing。孖星果套冇turbo,制唔過。
Allan007 發表於 2011-9-3 20:53:43 | 顯示全部樓層
jythegreat 發表於 2011-9-3 20:19
Hobbywing係咪國產架?
電車turbo未掂過,係咪esc突然加大電壓做成turbo效果?唔識

Hobbywing(好盈),正是打正旗號祖國生產祖國牌子。明白JY師兄係一個幾有"品味"既車手,可以選擇Speedpassion,同一間廠生產,性能基本上係一模一樣,不過佢打歐洲市場,聽落冇咁"娘"。Novak依家好少師兄用lu,雖然我重用緊佢隻GTB向我架M05度。
如果玩Turbo都係Hobbywing或Speedpassion,玩Modified比賽就多LRP。
Turbo係個變速會隨住個摩打既轉數改變比電既時間,令個輸出大增。17.5turbo直路隨時拍得住8.5,又可以隨自己喜好調校輸出,好似玩真turbo咁
Allan007 發表於 2011-9-3 21:56:34 | 顯示全部樓層
jythegreat 發表於 2011-9-3 21:38
Allan兄,唔好笑我啦,品味就冇乜嘞,不過我成日要返大陸做野,見得多睇得多,太清楚d人嘅工作態度 ...

放心,Hobbywing係好野,120A同60A我都買左各一隻,係個名真係 ...
Allan007 發表於 2011-9-3 22:21:48 | 顯示全部樓層
jythegreat 發表於 2011-9-3 22:19
其實hobbywing嘅電子野今日我去KWS八卦吓都見到,唔平過喎都

唔計來路野,Hobbywing差唔多係最貴
Allan007 發表於 2011-9-3 22:34:27 | 顯示全部樓層
mathew97726 發表於 2011-9-3 22:25
CHing sorry 搭上搭問埋
有感唔係=turbo咩?...小弟唔識
如果玩落左HW既話,想升級少少既電變,有邊隻?  ...

有感即係個變速知道個摩打當時個轉速同埋轉左去邊度,無感就係個變速完全唔知個摩打發生乜野事。所以有感個控制係比無感細膩。
Turbo就係利用個摩打當時既轉速等等資料,去調節進角。所以只有有感有得玩turbo,無感係冇turbo既。
Allan007 發表於 2011-9-3 22:56:05 | 顯示全部樓層
jythegreat 發表於 2011-9-3 22:37
Allan兄,你可唔可以比你架車嘅setting我參考吓呀?如果hobbywing成set motor + esc要幾錢到?最 ...

我架F104既setting就笑死人啦,行都未行得好掂,架T3如果有興趣就可以分享下。
部104我放左Hobbywing 60A落去,T3就放120A。120A好似賣$850,60A都賣$680,爭唔到兩百蚊。我係因為先買左隻120A,諗住無理由一模一樣買多隻,所以第二隻買60A。兩隻D firmware係共用既。不過120A買番黎係預載modify firmware,即係預你玩3.5果類火箭摩打,冇turbo,要玩turbo就要自己load過個stock firmware落去。60A返黎就係stock firmware,有turbo玩。
摩打用Teampowers既Plutonium,T3玩10.5T,F104玩17.5T。
辣雞係十分十分必須的。一定要買一枝好辣雞,否則必定氣死,仲有Hobbywing跟十二號線,實在太粗了,建議用十四號線,會好焊一點。聽日上晝應該去唔到lu,要車呀女打璧球。
Allan007 發表於 2011-9-3 22:57:31 | 顯示全部樓層
jythegreat 發表於 2011-9-3 22:52
即係senored好d?有turbo->senored, senored唔等於一定有turbo?

全對!
Allan007 發表於 2011-9-3 23:16:13 | 顯示全部樓層
mathew97726 發表於 2011-9-3 23:05
Allan兄
sensored除左turbo仲有咩功能?

Errrrrrrrrrrrr,我留意到一樣野,D有刷變速如果set左後波,架車行緊時第一下頂前就剎車,頂多下就變倒後。但sensored brushless如果set左後波,行行下無論頂幾多下都係剎車,直到架車停定,再頂先會倒後,好明顯個變速check住架車係唔係已經停定,先會同你入後波。Sensorless brushless有冇咁叻就未試過啦。

咁答得唔得呀師傅?
Allan007 發表於 2011-9-3 23:18:19 | 顯示全部樓層
jythegreat 發表於 2011-9-3 23:16
聽落好複習吓,不過我諗學你咁用60A+17.5T turbo放落TRG應該夠晒玩,預毫半子應該可以啦啩 ...

辣雞起碼要買Goot既恆溫辣雞。
Allan007 發表於 2011-9-3 23:22:24 | 顯示全部樓層
jythegreat 發表於 2011-9-3 23:16
聽落好複習吓,不過我諗學你咁用60A+17.5T turbo放落TRG應該夠晒玩,預毫半子應該可以啦啩 ...

仲要買埋個Program Box,毫半子肯定落到樓
牛欄D牛又走幾隻啦
Allan007 發表於 2011-9-3 23:42:20 | 顯示全部樓層
jythegreat 發表於 2011-9-3 23:33
我已經跌左落呢個萬毒深淵,個牛棚d大牛小牛係咁跌係咁跌,所以我決定搞掂部tt01同trg111之後要明年先有新p ...

講多一句,4PK定m11x最好諗埋D接收幾錢隻,我依家用Spektrum DX3R,當時係Spektrum頂級控千七唔駛,但佢個DSM2接收真係貴到呀媽都唔認得,仲貴過Futaba隻603/604。
Allan007 發表於 2011-9-4 00:07:03 | 顯示全部樓層
jythegreat 發表於 2011-9-3 23:56
順便問吓Allan兄,呢set野有冇用?原裝星星都係金屬啦

http://hk.3racing.hk/products.php?prod ...

Errrr,睇唔出。不過,重要零件,最好用返原廠,如果原廠有出。
Allan007 發表於 2011-9-4 11:47:13 | 顯示全部樓層
jythegreat 發表於 2011-9-3 23:33
我已經跌左落呢個萬毒深淵,個牛棚d大牛小牛係咁跌係咁跌,所以我決定搞掂部tt01同trg111之後要明年先有新p ...

4PKS有一隻package係跟兩隻接收,應該啱哂你
Allan007 發表於 2011-9-4 12:56:40 | 顯示全部樓層
jythegreat 發表於 2011-9-4 12:36
要两receiver咁多?不過我鐘意m11x多d,平d,但冇abs,4pk有

原來103個老原珠差殼係膠嘅,你 ...

咁你有兩架車嘛,一隻比tt01用,一隻比trg用。
F104pro成抽都係金屬,除左條軸係碳。
Allan007 發表於 2011-9-4 17:23:37 | 顯示全部樓層
mathew97726 發表於 2011-9-4 17:17
如果玩落左HW既話,想升級少少既電變,有邊隻?
SOrry之前唔記得問埋你 =v=

HW已經好正架啦,如果係都要upgrade,我會覺得人一世物一世買隻LRP玩modify 0羅。見D人鬥車搏命好似用LRP,Tekin多。師傅,又要施展你D光速大法啦
Allan007 發表於 2011-9-4 19:17:58 | 顯示全部樓層
mathew97726 發表於 2011-9-4 17:31
夠啦師傅 - -
Team Orion好唔好過HW呢?
LRP玩modify即係點? HW玩唔到modify?

睇過Orion既manual,好明顯入面又係HW

其實幾多turn以下先叫Modified呢?睇完ROAR本賽例又好似冇講。但有Stock(17.5),Super Stock(13.5),Spec 10.5同埋Spec 21.5。我諗其他turn數應該算係Modified。

HW當然可玩Modified啦。
Allan007 發表於 2011-9-4 21:02:46 | 顯示全部樓層
nel3838 發表於 2011-9-4 20:33
主要17.5加turbo, 十分好玩,有機會咬住touring, 校律高。
也有曰豬,啾熱鬧。

點解當我玩F1既時候就比Touring射,玩Touring既時候就比F1咬
Allan007 發表於 2011-10-24 23:21:44 | 顯示全部樓層
kaber 發表於 2011-10-24 23:10
回復 Allan007 的帖子

Ching, 17.5T + turbo, which version of firmware?  What's the setting you are ...

Sorry, 由於太忙同技術太差,幾個月冇玩過,記得上次無開turbo,等於玩白豬