RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: ThomasZ
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請教華DEE RTR

ThomasZ 發表於 2012-9-25 03:41:31 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問有無D 1/4或1/5的華DEE RTR? 想玩又懶砌
 樓主| ThomasZ 發表於 2012-9-25 19:53:29 | 顯示全部樓層

謝謝 ! 研究一下先!
另想請教一下, 係咪越野爬雞先有陀螺儀?陀螺儀係咪又有分電子同普通?
 樓主| ThomasZ 發表於 2012-9-25 22:35:02 | 顯示全部樓層
ykyip86 發表於 2012-9-25 21:34
二款我都有,頭款我在二手區買vmx450在手中比電向前後輪轉收電後,後輪機器陀螺儀繼續轉十幾鈔後停止,
早 ...

我就係考慮緊如果買越野電單車, SR4好定VMX450好。我比較喜歡VMX450車架, 但如果要有電子陀螺儀就要MM450貴成千幾銀, 上YOUTUBE睇片都係VMX450多, 但SR4又好似因為有電子陀螺儀而跑得靚D... 價錢又差唔多, 心大心細中
 樓主| ThomasZ 發表於 2012-9-26 01:21:18 | 顯示全部樓層

非常糾結
小弟無玩過RC電單車, 可否講下兩部車除了陀螺儀外最大分別在哪? 我見電變和摩打都差不多,但SR4放電可能方便D,仲低重心。 VMX450就有條好似真車咁的釘把做SERVO SAVER, 好靚!
 樓主| ThomasZ 發表於 2012-9-27 20:14:29 | 顯示全部樓層
參考過好多不同綱站的師兄既意見,再參考埋YOUTUBE行車片 & 淘寶零件供應等等, 都係買左VMX450。
真係好大架, 同架長版沙豬XL一樣咁長, 擺上枱做裝飾好有氣勢!! 勁!!

樓主| ThomasZ 發表於 2012-9-28 01:18:20 | 顯示全部樓層
po2 發表於 2012-9-27 21:42
恭喜!恭喜!整埋個鮑魚碟刹仲正.

正到痺喎! 我頭先試玩,有BREAK等於無BREAK, 同真車一樣, 只鎖尾輪基本上架車繼續去的。
但前BREAK易唔易裝呢? 我見你個FORK碼係金屬好靚喎!仲有咩OP件? 玩完之後我兩條前油壓都滲油....正不正常? 因我一開盒就見已經有少少滲。
 樓主| ThomasZ 發表於 2012-9-28 18:19:03 | 顯示全部樓層
細個時踩單車會噴WD40落條鍊到, 會輕鬆好多, 呢架使唔使噴?
 樓主| ThomasZ 發表於 2012-9-30 03:29:44 | 顯示全部樓層

我部vmx450隻電變玩左三排電就死了, 開機selftest時不停beep.... 請問有無得整?
另呢架rtr車d裝功真係唔掂, 摩打蓋三粒小螺絲都竟然無上實,結果摩打芯都有塵, 摩打上摩打坐二粒又唔實,結果掃齒, 摩打齒粒機米又唔實,結果無埋粒雞米。
架生日禮物未到生日就要整!好唔開心呀!
 樓主| ThomasZ 發表於 2012-9-30 15:02:23 | 顯示全部樓層
po2 發表於 2012-9-30 12:26
RTR你都要跟跟D螺絲呢.至話電變有救的,你打比我.

果然如你所料! 問題已經解決, 唔該哂師傅!!
 樓主| ThomasZ 發表於 2012-10-11 00:29:50 | 顯示全部樓層
po2 發表於 2012-10-1 00:41
客氣了,大家研究下呢!

師傅! 又有野要請教了!
我個GYRO好似唔多願郁咁, 要FULL雞好多下先郁下,但郁幾秒就收皮了....
我玩慢車就好似無GYRO咁, 好難玩呀, 有無方法可以令GYRO早D郁同郁耐D? 係咪要攪攪個離合器?
另外我換左較尾輪前後那個金屬件後, 搖臂最尾正方形舊膠就裝唔落, 我而家就咁上螺絲得唔得?THANKS!!
 樓主| ThomasZ 發表於 2012-10-11 12:16:32 | 顯示全部樓層
jf813 發表於 2012-10-11 09:46
try to check if the gyro is touching the wheel shell.....  if that is the case use some spacer to  ...

謝謝! FULL雞唔多願郁應該係我換左支控同接收無SET番電變的中位和FULL雞位,而家SET番就好肯去了。
但另有問題, 電變不停閃紅燈,SET好了不是LOW VOLT CUT又不是過熱, 俾油就熄燈, 同說明書講的完全相反。請問係咩問題呢?
 樓主| ThomasZ 發表於 2012-10-11 20:57:43 | 顯示全部樓層
jf813 發表於 2012-10-11 18:18
sorry this I am not sure la.......  Maybe other ching can help?

GYRO攪掂順番哂了, 原來裝少左粒SPACER,個飛輪真係打到內輪殼@@, 粒SPACER同3RACING D件一樣粉紅色, 我以為係S-ZERO D件無裝番上去.....擺鳥龍
另外我架車原地拉高速時,條尾軸會發熱, 熱到粒絲帽都少少辣手,請問正唔正常?
DRAG BREAK SET 0 ,但一收油個尾輪就好快停,條鍊輕緊睇落無特別。GYRO之前未攪好時又唔會喎.... 好多問題 但玩果陣又真係好過癮, 難道這是新手的宿命嗎
 樓主| ThomasZ 發表於 2012-10-12 00:18:14 | 顯示全部樓層
po2 發表於 2012-10-12 00:05
換左較尾輪前後那個金屬件後, 搖臂最尾正方形舊膠就裝唔落???粒鑼絲向前方,才可調緊.

...

原來如此..
咁你個電變平時會唔會閃紅燈?
剛剛玩完回來, 第一次架車(似乎)完完整整咁行, 但個尾輪好似好緊咁,不過好好玩。
第三排電突然順哂靚哂, 但好難控制,原來GYRO唔行了, 明天再拆開睇吓咩事
 樓主| ThomasZ 發表於 2012-10-15 23:52:29 | 顯示全部樓層
po2 發表於 2012-10-12 11:14
電變閃燈系吾系冇電阿?你檢查清楚個GYRO有沒有裝錯呢.

終於攪到架車妥妥當當了! 頭輪條通條縲絲真係FIT到痺! 換番GYRO個太陽齒即係順哂靚哂!
下次可以拆架玩了, 嘿嘿!
http://www.youtube.com/watch?v=gslnBCxZEeU
 樓主| ThomasZ 發表於 2012-10-16 20:47:56 | 顯示全部樓層
kayming 發表於 2012-10-16 14:32
師兄們, 真係要請敎下你地, 我部車返左黎玩左兩三次都係唔係好肯轉灣, 有時覺得個GYRO 係轉緊, 但係就唔肯 ...

點樣唔肯轉彎法? 成個瞓低哂無理由唔轉彎喎。直行就較吓微調該OK吧?
最緊要GYRO肯轉, 佢一轉就易玩好多。