RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 8136|回復: 37
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請教華DEE RTR

ThomasZ 發表於 2012-9-25 03:41:31 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問有無D 1/4或1/5的華DEE RTR? 想玩又懶砌
ykyip86 發表於 2012-9-25 08:43:14 | 只看該作者
師兄,廣華街,大把貨
ykyip86 發表於 2012-9-25 18:35:13 | 只看該作者
師兄1:4在極速有貨但不是大包圍款,大包圍款有雷虎1:5
仲有京商1:8大包圍要自己買電變搖控組裝
雷虎有1:5大包圍款唔知仲有無貨(極速)
 樓主| ThomasZ 發表於 2012-9-25 19:53:29 | 只看該作者

謝謝 ! 研究一下先!
另想請教一下, 係咪越野爬雞先有陀螺儀?陀螺儀係咪又有分電子同普通?
ykyip86 發表於 2012-9-25 20:32:16 | 只看該作者
早在十年前左右中國已有一款尾輪有機器陀螺儀爬山電單車,
在這十年沒有廠商制造尾輪有陀螺儀電單車,
剛剛出這款是尾輪機器陀螺儀爬山電單車,早國最近新出電子陀螺儀www.skyrc.com
而外國好快出電子陀螺儀爬山電單車www.venom-group.com
二款我未玩過,答你唔到。
ykyip86 發表於 2012-9-25 21:34:04 | 只看該作者
二款我都有,頭款我在二手區買vmx450在手中比電向前後輪轉收電後,後輪機器陀螺儀繼續轉十幾鈔後停止,
早國款在亞虎拍賣全新比廣華街平佰零圓在手中比電向前後輪輪收電後,後輪電子陀螺儀繼續轉二十幾鈔後先停,無時間實地試車
 樓主| ThomasZ 發表於 2012-9-25 22:35:02 | 只看該作者
ykyip86 發表於 2012-9-25 21:34
二款我都有,頭款我在二手區買vmx450在手中比電向前後輪轉收電後,後輪機器陀螺儀繼續轉十幾鈔後停止,
早 ...

我就係考慮緊如果買越野電單車, SR4好定VMX450好。我比較喜歡VMX450車架, 但如果要有電子陀螺儀就要MM450貴成千幾銀, 上YOUTUBE睇片都係VMX450多, 但SR4又好似因為有電子陀螺儀而跑得靚D... 價錢又差唔多, 心大心細中
ykyip86 發表於 2012-9-25 23:44:06 | 只看該作者
在睇片我覺得SR4好得,但是VMX450是舊片不是電子陀螺儀,新款由唔知得唔得
個人意見SR4好
po2 發表於 2012-9-25 23:47:49 | 只看該作者
ThomasZ 發表於 2012-9-25 22:35
我就係考慮緊如果買越野電單車, SR4好定VMX450好。我比較喜歡VMX450車架, 但如果要有電子陀螺儀就要MM450 ...

ThomasZ  vmx450啦.
 樓主| ThomasZ 發表於 2012-9-26 01:21:18 | 只看該作者

非常糾結
小弟無玩過RC電單車, 可否講下兩部車除了陀螺儀外最大分別在哪? 我見電變和摩打都差不多,但SR4放電可能方便D,仲低重心。 VMX450就有條好似真車咁的釘把做SERVO SAVER, 好靚!
ykyip86 發表於 2012-9-26 01:41:56 | 只看該作者
我部VMX450二手已經全在問題,麼打位置與鏈條行走時接觸到無刷馬逹外殼有花,車主玩佐十分鐘。
jf813 發表於 2012-9-26 09:52:50 | 只看該作者
ykyip86 發表於 2012-9-25 20:32
早在十年前左右中國已有一款尾輪有機器陀螺儀爬山電單車,
在這十年沒有廠商制造尾輪有陀螺儀電單車,
剛剛 ...

十年前左右 that one is call Ricky. The first motorcycle have electric gyro is AR racing from Italy.  Now Kyosho mini bike, the toy scooter(can remember the make....), MM450 all have electric gyro.  AR racing help kyosho to develop the system for their mini bike.  And the skyrc is a direct copy of the AR kit.  But parts are not interchangable.  
po2 發表於 2012-9-26 11:49:16 | 只看該作者
ThomasZ 發表於 2012-9-26 01:21
非常糾結
小弟無玩過RC電單車, 可否講下兩部車除了陀螺儀外最大分別在哪? 我見電變和摩打都差不多,但SR ...

vmx450比例像真D,你可兩者比較外型,用550麽打,夾Ling呔,parts多,又平.sr4人仔係{banned},車輪直徑大小,比例有點怪,最麻煩係呔要用膠水,換呔都唔知點換?
 樓主| ThomasZ 發表於 2012-9-27 20:14:29 | 只看該作者
參考過好多不同綱站的師兄既意見,再參考埋YOUTUBE行車片 & 淘寶零件供應等等, 都係買左VMX450。
真係好大架, 同架長版沙豬XL一樣咁長, 擺上枱做裝飾好有氣勢!! 勁!!

po2 發表於 2012-9-27 21:42:14 | 只看該作者
恭喜!恭喜!整埋個鮑魚碟刹仲正.
ykyip86 發表於 2012-9-28 00:57:49 | 只看該作者
師兄邊到有售
 樓主| ThomasZ 發表於 2012-9-28 01:18:20 | 只看該作者
po2 發表於 2012-9-27 21:42
恭喜!恭喜!整埋個鮑魚碟刹仲正.

正到痺喎! 我頭先試玩,有BREAK等於無BREAK, 同真車一樣, 只鎖尾輪基本上架車繼續去的。
但前BREAK易唔易裝呢? 我見你個FORK碼係金屬好靚喎!仲有咩OP件? 玩完之後我兩條前油壓都滲油....正不正常? 因我一開盒就見已經有少少滲。
po2 發表於 2012-9-28 12:31:03 | 只看該作者
ThomasZ 發表於 2012-9-28 01:18
正到痺喎! 我頭先試玩,有BREAK等於無BREAK, 同真車一樣, 只鎖尾輪基本上架車繼續去的。
但前BREAK易唔易 ...

避震唔使入滿油架,op件仲有龍頭夾住Fork碼果兩件紅色野,限滑隻壓片,同最緊要既尾輪鏈條調鬆緊器.
 樓主| ThomasZ 發表於 2012-9-28 18:19:03 | 只看該作者
細個時踩單車會噴WD40落條鍊到, 會輕鬆好多, 呢架使唔使噴?
po2 發表於 2012-9-28 19:49:43 | 只看該作者
吾好噴啊....