RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 14114|回復: 27
打印 上一主題 下一主題
收起左側

火車城

wah2320 發表於 2006-5-12 02:18:48 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式
karhey 發表於 2006-5-12 09:46:27 | 只看該作者
嘩, 勁呀!!! 好靚!! 一定花了很多心機!!!!
simon 發表於 2006-5-12 20:07:40 | 只看該作者
原帖由 karhey 於 2006-5-12 09:46 發表
嘩, 勁呀!!! 好靚!! 一定花了很多心機!!!!

點解咁次在TTS裏見過係N系定HO呀..因為我見到有D好次N系有D又次HO...:lo你一定花左好多金錢和心機...請多多貼相上來分享
 樓主| wah2320 發表於 2006-5-12 21:50:30 | 只看該作者

火車城

全部都是N 系  (Kato) ,最近買了Tomix 火車鏡頭,已經閈始建設新一個火車城,完工後,再次 post 過 d 相啦!
simon 發表於 2006-5-13 16:01:27 | 只看該作者
原帖由 wah2320 於 2006-5-12 21:50 發表
全部都是N 系  (Kato) ,最近買了Tomix 火車鏡頭,已經閈始建設新一個火車城,完工後,再次 post 過 d 相啦!

好呀..希望你的場景完成後..貼上來和各位車友分享
我自己就冇時間玩啦..所以D車都係用來睇多...
s63d0018kim 發表於 2006-5-15 07:46:04 | 只看該作者
您的場景實在太壯觀了!想順便請教,由下數來第四張圖片,裡面那兩輛紅色跟黃色小汽車,是某種食玩嗎?
希望您的新場景早日完工,我的場景湖山鐵道,也請您多多指導。

樓主| wah2320 發表於 2006-5-15 21:44:01 | 只看該作者

車仔

d 車仔唔係某種食玩, 我在一間模型店購買的,... 名叫(三和).10$一輛.我欣賞過你的場景湖山鐵道,真的另我大開眼界.... 但有一個問題? 見你湖山鐵道應該可以更大嗎?我見倒你有這麼大的地方,羨慕死我囉!!
kityancy123 發表於 2006-5-15 21:50:52 | 只看該作者
我都有諗過玩
我以前草開d食玩車車...
但火車模型我覺得係最哂位既模型囉

s63d0018kim 發表於 2006-5-16 08:05:50 | 只看該作者
您這場景裡樹比較多,看起來賞心悅目;
我那裡到處亂蓋房子,我老婆說那根本就是個「失控的城市」......
o頭頭o 發表於 2006-8-16 21:30:59 | 只看該作者
嘩,,好大呀!!一定用左好多錢
move 發表於 2007-2-6 17:00:15 | 只看該作者
very good
thomas 發表於 2007-6-4 10:27:15 | 只看該作者
Woo~好㊣呀~好重本哦~
如果好似你咁玩,駛唔駛10多萬呀?

樓主| wah2320 發表於 2007-6-6 17:45:10 | 只看該作者
thomas:你好! 火車城1,2,3,直到現在,大約十八萬左右.我現時計劃第四個火車城,預計8月完成.到時會有火車鏡頭video睇.......最斃有一次唔小心搭電忙記張100火牛轉220,一搭就燒左個接收器,唉!真慘,玩都未玩過......我走去鴻發問過老闆部鏡頭接收器有冇得救,老闆話叫我去鴨記問,我話問過,冇得整,老闆話6月會過日本,到時幫我問有冇得佩,.....希望啦!
JR100 發表於 2007-6-6 20:04:26 | 只看該作者
原帖由 wah2320 於 2007-6-6 17:45 發表
thomas:你好! 火車城1,2,3,直到現在,大約十八萬左右.我現時計劃第四個火車城,預計8月完成.到時會有火車鏡頭video睇.......最斃有一次唔小心搭電忙記張100火牛轉220,一搭就燒左個接收器,唉!真慘,玩都未玩過......我 ...

點解唔去鴨記買過支鏡呀, 二,三百有交易

期待你的4號火車城!  你咁多個城咪要好多間房?!
 樓主| wah2320 發表於 2007-6-7 21:52:47 | 只看該作者
JR100你好! 我已經買過2支鏡頭.,都係在鴨記買的,不過好唔方便,玩唔夠一陣就要換電,因為個鏡頭好食電,我已經買左4舊9w叉電,都係效果一般,....你誤會啦!其實1,2,3火車城都係同一間房,我每次玩完一段時間我就重新設計過,,同時kato,tomix,隔一段時間會出新野,如果合適我就會買回來加落去.好似今次tomix新出路面電車,kato新出bus營業所等等...都會在火車城4出現.最重要就係每次設計一個火車城我都會增加火車行駛一圈的時間.由火車站出發,直至返回火車站.試過最長2分12秒.用kato控制器3度行駛,今次火車城4希望可以打破2分12秒啦!
jm144 發表於 2007-6-25 19:04:09 | 只看該作者
feel so good
kong 發表於 2007-7-18 13:30:42 | 只看該作者
幫火車城改左個名[火車之都]
 樓主| wah2320 發表於 2008-2-20 00:26:55 | 只看該作者

回復 17# 的帖子

多謝欣賞!!!
james891031 發表於 2008-2-20 00:30:30 | 只看該作者

E233系好正喎
有冇諗過入手

登錄/註冊後可看大圖

PS.點解好似連條路軌都擺側埋

樓主| wah2320 發表於 2008-2-20 14:56:46 | 只看該作者
james891031兄:你好 !唔知E233系有冇飛輪裝置呢?如果有的話就直得買. 自從買了 (800系), (小田急50000形VSE) ,(Kato SD40車頭)之後 要買火車最重要要有飛輪裝置, 因為如果有飛輪裝置行走時會十分暢順,冇飛輪裝置就會行吓停吓,暢順度大打折扣.玩起來好冇癮.要買火車一定要有飛輪裝置.....