RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3658|回復: 19
打印 上一主題 下一主題
收起左側

GTB&冇刷摩打問題發表.....請求解答...

amon0083 發表於 2006-5-12 13:17:17 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
1.GTB幾錢ga?
2.GTB可唔可以配有刷摩打?
3.GTB配4.5R冇刷摩打玩唔玩到drift?
4.4.5R,5.5R,6.5R,7.5R冇刷摩打大約=有刷摩打幾多T?
5.冇刷摩打扭力係未唔夠有刷摩打好?
6.冇刷摩打約幾錢?
7.冇刷摩打係未食電D?

唔該各位志者&熱血人士........THX
binary 發表於 2006-5-12 13:44:36 | 只看該作者
原帖由 amon0083 於 2006-5-12 13:17 發表
1.GTB幾錢ga?
2.GTB可唔可以配有刷摩打?
4.4.5R,5.5R,6.5R,7.5R冇刷摩打大約=有刷摩打幾多T?
5.冇刷摩打扭力係未唔夠有刷摩打好?
6.冇刷摩打約幾 ...

1. $17xx including motor and ESC (GTB 4.5R)
2. Yes
3. Never try
4. 4.5R is around 7-9T
5. Depends on your gear ratio
6. $7xx
7. Entirely opposite, it consumes less battery.
sean 發表於 2006-5-12 14:43:47 | 只看該作者
請問 + 請教:
1. Novak GTB 同 LRP Sphere 系列比較的話如何?
2. 現時那款 Brushless motor 較好?
kawada 發表於 2006-5-12 15:41:53 | 只看該作者
原帖由 sean 於 2006-5-12 14:43 發表
請問 + 請教:
1. Novak GTB 同 LRP Sphere 系列比較的話如何?
2. 現時那款 Brushless motor 較好?

Similar performance. I prefer LRP, my personal opinion is .. easy setup, mild and linear punch, a little bit more top speed ..

Come to western, we have Brushess es of all kinds playing there .. cc urself ..
sean 發表於 2006-5-12 15:58:29 | 只看該作者
indeed indeed...
hopefully I will come see see next saturday nite!!

thank you...

p.s. I also prefer LRP Sphere Comp. over Novak GTB, although I think GTB itself is quite a good ESC also...
 樓主| amon0083 發表於 2006-5-12 17:36:27 | 只看該作者
原帖由 binary 於 12/5/2006 01:44 PM 發表

1. $17xx including motor and ESC (GTB 4.5R)
2. Yes
3. Never try
4. 4.5R is around 7-9T
5. Depends on your gear ratio
6. $7xx
7. Entirely opposite, it consumes less battery.

唔該晒......
咁仲有冇其他冇刷摩打&ESC....
tsuiyuen 發表於 2006-5-12 17:58:45 | 只看該作者
LRP
Colin 發表於 2006-5-12 18:09:23 | 只看該作者
自己div 一個無刷魔打得唔得
用電變黎做番一個交流電出黎比個魔打a.aV
因為我地普通用既魔打係打電池既直流電黎推動個魔打
靠個碳刷產生依個交流電比個魔打
如果自己diy 一個火牛做出高頻率交流電
咁個無刷魔打應該可唔可以自己搞成佢a.a
^依到係學到f.5 phy 既學生哥意見
 樓主| amon0083 發表於 2006-5-12 18:52:22 | 只看該作者
LRP 冇火(刷)系統要幾錢?
摩打+ESC
kdd 發表於 2006-5-12 22:14:30 | 只看該作者
原帖由 Colin 於 2006-5-12 18:09 發表
咁個無刷魔 ...

一定可以,等您的成果,有緣的話,我買一個
Colin 發表於 2006-5-12 22:32:09 | 只看該作者
原帖由 kdd 於 2006-5-12 22:14 發表

一定可以,等您的成果,有緣的話,我買一個

試下今個暑假學下整直流電變交流電既火牛
整得到就有望搞得掂
依d 全球限量版,緊係留番比自己既好朋友啦
點會扲去賣
 樓主| amon0083 發表於 2006-5-12 23:57:10 | 只看該作者
原帖由 Colin 於 12/5/2006 10:32 PM 發表

試下今個暑假學下整直流電變交流電既火牛
整得到就有望搞得掂
依d 全球限量版,緊係留番比自己既好朋友啦
點會扲去賣

即係我有份???
gibson 發表於 2006-5-13 09:10:44 | 只看該作者
原帖由 Colin 於 2006-5-12 18:09 發表
咁個無刷魔 ...

DIY a brushless motor is not that complicated, ESC is more complicated than the motor.
Second, when you had finished your first brushless motor, you need to determine the turn.  
Check this out for your DIY homemade brushless motor.  Cheers.

http://www.rcsail.com/forum/view ... e6683168acad6e19534
 樓主| amon0083 發表於 2006-5-13 17:23:19 | 只看該作者
GTB 同 LRP 邊只好d?....
有冇d咩分別?
sean 發表於 2006-5-13 19:47:16 | 只看該作者
原帖由 amon0083 於 2006-5-13 17:23 發表
GTB 同 LRP 邊只好d?....
有冇d咩分別?

我依家偏心 LRP 隻 Sphere 多 d 主要係貪佢薄身同唔駛裝風扇
nismokin 發表於 2006-5-23 00:01:50 | 只看該作者
死啦~  唔見左說明書!!!  唔識set!!!  有無人可以話番比我知, 那5種係點set呀~
      因為我行左1/4排電, 特然慢左, 唔知係咪setting有問題???  (絕對唔關車&電)
               唔該各位幫忙!!!!!!
surfhk 發表於 2006-5-23 00:03:50 | 只看該作者
原帖由 nismokin 於 2006-5-23 00:01 發表
死啦~  唔見左說明書!!!  唔識set!!!  有無人可以話番比我知, 那5種係點set呀~
      因為我行左1/4排電, 特然慢左, 唔知係咪setting有問題???  (絕對唔關車&電)
               唔該各位幫忙!!!!!!

Can download manual from here, hope it can help:

http://www.teamnovak.com/download/instructions/index.html
nismokin 發表於 2006-5-23 00:12:07 | 只看該作者
原帖由 surfhk 於 2006-5-23 12:03 AM 發表

Can download manual from here, hope it can help:

http://www.teamnovak.com/download/instructions/index.html

Thanks!!! x100000000000  

唔該c兄~
sunnymok 發表於 2006-5-23 11:50:35 | 只看該作者
不可能,太大扭力.我個仔用13T都玩不到.23T就OK.
ifrogi 發表於 2006-5-23 18:11:51 | 只看該作者
我想問下  如果用有刷摩打  又只係 540 的話
gtx 同 gtb 有無分別?