RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1581|回復: 9
打印 上一主題 下一主題
收起左側

各位師兄,請教下車身天線長度問題。。。

singlau 發表於 2008-11-16 11:39:35 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我部ZX-5因為嫌佢車身天線長得滯(長出天線筒6吋左右,垂落來唔好睇),咁我就手多多,攞把較剪將佢剪走5吋。。。

今朝玩果陣,部車行出露臺之後,有時會無反應,收唔到訊號。。。之前好似無試過咁樣。。。

請問係咪我剪咗條天線既原因呢?但係我將剪咗果部分駁返去再試,好似都唔得。。。

我而家應該點做呢。。。thx~~~
Thomasbb 發表於 2008-11-16 12:04:18 | 只看該作者
有冇落街試過? 屋企多死位, 我有時係屋企玩貨櫃(fm40)都會失靈
 樓主| singlau 發表於 2008-11-16 12:12:46 | 只看該作者
多謝Thomasbb師兄,暫時未得閒落街試。。。我搵時間試下先。。。

我想知其實天線長度係咪唔可以立亂改變嘎?
Administrator 發表於 2008-11-16 12:13:34 | 只看該作者
yes, cutting the antenna wire is a bad move,
to fix your problem, get a new antenna for your receiver!
shouldbe 發表於 2008-11-16 12:18:24 | 只看該作者
我用AM控試過意外斷天線,後再接駁後問題解決.會唔會你駁得唔好呢?
 樓主| singlau 發表於 2008-11-16 12:20:51 | 只看該作者

多謝師兄,請問咁我整開d膠再駁返d銅線都唔得呀?
 樓主| singlau 發表於 2008-11-16 12:22:59 | 只看該作者
原帖由 shouldbe 於 2008-11-16 12:18 發表
我用AM控試過意外斷天線,後再接駁後問題解決.會唔會你駁得唔好呢?

師兄,我係車身支天線,我整開咗層膠,再擰返d銅線駁埋,得唔得嘎?
shouldbe 發表於 2008-11-16 12:40:55 | 只看該作者
原帖由 singlau 於 2008-11-16 12:22 發表

師兄,我係車身支天線,我整開咗層膠,再擰返d銅線駁埋,得唔得嘎?

yes ar,我都係接收天線,你部應該係RTR,跟AM控

我自己就有再用"熱縮通"包好加強"鋼性"......唔係,係加強"膠性",免得玩車時失控大抄
 樓主| singlau 發表於 2008-11-16 12:43:33 | 只看該作者
原帖由 shouldbe 於 2008-11-16 12:40 發表

yes ar,我都係接收天線,你部應該係RTR,跟AM控

我自己就有再用"熱縮通"包好加強"鋼性"......唔係,係加強"膠性",免得玩車時失控大抄

唔該師兄,我都係咁試下先,thx~~~
AltezzaMak 發表於 2008-11-16 19:08:25 | 只看該作者
接收天線係唔可以更改, 唔同頻度都有唔同長度的天線