RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 11221|回復: 58
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Project M07 On-road Version

minimini 發表於 2008-12-11 19:19:08 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

話說喺 N 咁多個月之前.........已經喺網上見到有師兄 DIY 咗部 M03+M04 = M07 (係由 "兔之工作室" copy 過嚟).........跑 rally........非常 happy.......

http://www.grahoo.com/
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=65761

之後小弟一直都好渴望可以整番部 M07 On-road 版 try try.......  

奈何自己天資有限......既冇合適嘅工具.......又冇精湛嘅手工......更揾唔到好嘅材料.....去造中間嗰件接合件........就算揾到幅尺吋圖都冇用.........  

於是喺網上揾吓資料頂住癮先........又揾到一啲得意嘢.......   

http://ameblo.jp/dango-corse/page-34.html#main
http://www.youtube.com/watch?v=fKXexMIxcV8&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=18BbSF1y5FA&feature=related

以下兩款車殼嘅造形都相當搞笑.....  

youtube 嗰兩段 video 亦都相當 poison.....

樓主| minimini 發表於 2008-12-11 19:24:27 | 只看該作者
之後終於見到有師兄可以代造中間嗰件接合件.......(special thanks to bro louis-wei)..........

咁呢個 project 先至有機會實現.........

由於時間嘅關係.......小弟已經準備咗一部份零件 lu......

Project M07 就快可以 go go go 嘞 !!.......

Xpress-mini 發表於 2008-12-12 11:22:04 | 只看該作者
咁就要快啲整啦c hing
louis-wei 發表於 2008-12-12 12:23:09 | 只看該作者
睇落好似好大工程阿!!!不過期待完成品阿!
 樓主| minimini 發表於 2008-12-12 20:48:28 | 只看該作者
hitlau 發表於 2008-12-12 21:01:33 | 只看該作者
犀利犀利,,,, 大发壳5G边树有呢? I LOVING IT
hitlau 發表於 2008-12-15 18:43:00 | 只看該作者
细细声问下套杀车碟几钱
gibson 發表於 2008-12-15 23:18:09 | 只看該作者
原帖由 minimini 於 2008-12-12 20:48 發表

簡直係........前有古人.......後有來者........

Bro mini, add oil !!!  go go go!!!
 樓主| minimini 發表於 2008-12-16 00:59:42 | 只看該作者
原帖由 gibson 於 2008-12-15 23:18 發表

Bro mini, add oil !!!  go go go!!!

如果有多幾個師兄都一齊 M07 go go go .......幾部一齊飛應該幾搞笑.......
gibson 發表於 2008-12-16 01:35:30 | 只看該作者
原帖由 minimini 於 2008-12-16 00:59 發表

如果有多幾個師兄都一齊 M07 go go go .......幾部一齊飛應該幾搞笑.......

For me, it is very easy to build a M07, I only need the middle part!!
 樓主| minimini 發表於 2008-12-16 01:44:10 | 只看該作者
原帖由 gibson 於 2008-12-16 01:35 發表

For me, it is very easy to build a M07, I only need the middle part!!

同意........

不過呢期 M04 個波箱非常缺貨.........
Tamadi 發表於 2008-12-16 12:29:11 | 只看該作者
見上圖 請問係咪用普通電變就得 ?  (例如 MC230)
係咪係第一隻摩T多條線比另一隻摩打就得 ?
另外想問下, 如果行兩隻白豬, 雖然T數一樣, 但轉數可能有差別 !
舉例 一隻有RUN 同一隻無RUN, 咁行出來會唔會前後轉數唔同, 行唔到呀?
以上舉例比較誇張小小!
可換轉再度來睇, 就算 同廠同T數o既白皮豬有可能都差一兩百轉!
 樓主| minimini 發表於 2008-12-16 14:15:23 | 只看該作者
原帖由 Tamadi 於 2008-12-16 12:29 發表
見上圖 請問係咪用普通電變就得 ?  (例如 MC230)
係咪係第一隻摩T多條線比另一隻摩打就得 ?
另外想問下, 如果行兩隻白豬, 雖然T數一樣, 但轉數可能有差別 !
舉例 一隻有RUN 同一隻無RUN, 咁行出來會唔會前後轉數唔 ...

小弟應該會用一 d 無限 turn 數嘅電變........例如 Novak TC2........GT7......或者 LRP IPC 之類......將摩打線一開二去接駁兩隻摩打..........

至於轉速嘅問題......我會將慢少少嗰隻摩打放喺前波箱.....再加頭單.......

咁即係話......直行嘅時候.......尾波箱推得快少少.......前轆單向空轉緊.....好似尾驅咁樣.........

去到轉彎嘅時候......頭單先至介入......幫助入彎.......
Tamadi 發表於 2008-12-16 14:29:59 | 只看該作者
原帖由 minimini 於 2008-12-16 14:15 發表

小弟應該會用一 d 無限 turn 數嘅電變........例如 Novak TC2........GT7......或者 LRP IPC 之類......將摩打線一開二去接駁兩隻摩打..........

至於轉速嘅問題......我會將慢少少嗰隻摩打 ...

明白晒! 原來頭單可以解決兩個摩打o既轉數差距問題!
咁請問市面有無賣? 要改邊份呢 ?
thx
 樓主| minimini 發表於 2008-12-16 14:33:10 | 只看該作者
原帖由 Tamadi 於 2008-12-16 14:29 發表

明白晒! 原來頭單可以解決兩個摩打o既轉數差距問題!
咁請問市面有無賣? 要改邊份呢 ?
thx

TA03 嗰份......
Tamadi 發表於 2008-12-16 14:35:18 | 只看該作者
原帖由 minimini 於 2008-12-16 14:33 發表

TA03 嗰份......

係喎! 一時醒唔起添!
thx
 樓主| minimini 發表於 2008-12-16 14:37:54 | 只看該作者
我諗住用尾牙差 (價錢平 d ..... ).........如果用 d 杰少少嘅牙差油.......整到好似尾直軸咁......話唔定可以好似第二段 video 咁.......玩埋 drift o添........

li5115 發表於 2008-12-17 19:23:28 | 只看該作者
Bro. Mini,
Add Oil! Let's plat together when you finish it.
More Cars more Fun!
 樓主| minimini 發表於 2008-12-17 22:55:16 | 只看該作者
至於電子嘢方面........暫定咗 LRP IPC V6........兩隻 Orion 27T motors........同埋 Hitec 5955 servo........

另外........亦都預備定幾塊非常虛榮嘅 graphite 補强板 & TRF 油壓 ........
tiger1 發表於 2008-12-18 00:27:06 | 只看該作者
this is a crazy fun project, go minimini go!!