RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4444|回復: 39
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Engine 一問

TT01CHIU 發表於 2006-5-18 17:57:32 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
點先知部計新唔新?
係唔係如果推個飛輪好實就新?    鬆就一定唔新?

DieselEngine 發表於 2006-5-18 19:51:46 | 只看該作者
如果該引擎沒有被刻意清洗乾淨,
用鼻索一索有沒機油味就知道新定用過.
oliver 發表於 2006-5-18 19:54:56 | 只看該作者
原帖由 DieselEngine 於 2006-5-18 19:51 發表
如果該引擎沒有被刻意清洗乾淨,
用鼻索一索有沒機油味就知道新定用過.

神人擁有動物的臭覺
DieselEngine 發表於 2006-5-19 00:21:29 | 只看該作者
原帖由 oliver 於 18/5/2006 07:54 PM 發表

神人擁有動物的臭覺

神你個頭! 係道OFF TOPIC,做乜挑引我呀.
雷公 發表於 2006-5-19 01:39:16 | 只看該作者
未解決..............我要你即刻道歉
ppl 發表於 2006-5-19 01:41:23 | 只看該作者
解決左啦
purplestar 發表於 2006-5-19 01:47:52 | 只看該作者
做咩這個 O 字頭的版友成日挑釁人?
ppl 發表於 2006-5-19 01:48:47 | 只看該作者
原帖由 purplestar 於 2006-5-19 01:47 發表

習慣
purplestar 發表於 2006-5-19 01:58:28 | 只看該作者
我幾得Diesel 版友佢冇講錯過野,
只係, 佢的做法係俾有經驗的油車人用

個重點係新or 用過的engine, 用過的engine 或多或少都有一陣油味, 這是客觀事實, 不容否定.
不過我地可以再講清楚o的, 就係這方法只可以用來粗略估計"這部 engine 是全新或已經係用過",
如果想知道"這部engine 用左幾耐" 或 "這部engine 行左幾多L 油" 我地就要拆開黎睇先可以知道啦.
ppl 發表於 2006-5-19 02:16:29 | 只看該作者
原帖由 purplestar 於 2006-5-19 01:58 發表
我幾得Diesel 版友佢冇講錯過野,
只係, 佢的做法係俾有經驗的油車人用

個重點係新or 用過的engine, 用過的engine 或多或少都有一陣油味, 這是客觀事實, 不容否定.
不過我地可以再講清楚o的, 就係這方法只可 ...

但我覺得樓主好似係問"個計有幾新"唔係"個計係咪新"
如果係問個計有幾新既話都幾難睇,要拆開曬睇新唔新同試下有冇壓縮,因為入面零件係可以換既,姐係唔可以睇外表
oliver 發表於 2006-5-19 12:05:13 | 只看該作者
原帖由 DieselEngine 於 2006-5-19 00:21 發表

神你個頭! 係道OFF TOPIC,做乜挑引我呀.

你有壓力我有壓力!
oliver 發表於 2006-5-19 12:14:44 | 只看該作者
原帖由 ppl 於 2006-5-19 02:16 發表

但我覺得樓主好似係問"個計有幾新"唔係"個計係咪新"
如果係問個計有幾新既話都幾難睇,要拆開曬睇新唔新同試下有冇壓縮,因為入面零件係可以換既,姐係唔可以睇外表

你岩
justinwan 發表於 2006-5-19 14:47:06 | 只看該作者
用鼻索 can know a engin gd condition or not ,...can know a engin have compression or not .....so ging ..

can u tell me how to do this , ???
devicestar 該用戶已被刪除
devicestar 發表於 2006-5-19 14:54:05 | 只看該作者
原帖由 purplestar 於 2006-5-19 01:47 發表

你而家係咪好好打呀 !
hohoman 發表於 2006-5-19 15:04:04 | 只看該作者
點呀:老闆
Han 發表於 2006-5-19 15:30:00 | 只看該作者
士多啤梨...士多啤梨..哈哈..
DieselEngine 發表於 2006-5-19 15:47:18 | 只看該作者
原帖由 oliver 於 19/5/2006 12:05 PM 發表

你有壓力我有壓力!

渣手吧
DieselEngine 發表於 2006-5-19 15:50:32 | 只看該作者
原帖由 justinwan 於 19/5/2006 02:47 PM 發表
用鼻索 can know a engin gd condition or not ,...can know a engin have compression or not .....so ging ..

can u tell me how to do this , ???

如果你知道答案,不妨幫下樓主解答,無謂出埋d咁既回覆丫,岩唔岩呀,老友
justinwan 發表於 2006-5-19 16:11:07 | 只看該作者
because i really want to know how can u do this ,......haha, u must explain , u said u can.

seriously , i really don`t know how,but interest on your "smelling method"

however, as i know if a engin have fuel smell ,that`s used engin only  .....if a engin without fuel smell ,..that`s call engin .......
DieselEngine 發表於 2006-5-19 16:15:39 | 只看該作者
原帖由 justinwan 於 19/5/2006 04:11 PM 發表
because i really want to know how can u do this ,......haha, u must explain , u said u can.

seriously , i really don`t know how,but interest on your "smelling method"

however, as i ...

ok la,
下次唔好加"so ging"......我覺得好諷刺